Wykazy parafian (Księgi -ewidencja parafian)

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Wykazy parafian

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Chciałabym zapytać o Wasze doświadczenia - interesuje mnie głównie:
- czy wykazy parafian zawierały, jak dziś, spis wszystkich domowników, z datami urodzin, ślubów etc. [jakie dane w jakim okresie]

Myślę, że wykazy te mogłyby być świetna alternatywa dla nieodnalezionych metryk, jeśli znamy miejsca zamieszkania / parafie :-)

A.
LenkaW

Sympatyk

Post autor: LenkaW »

Pozwólcie, że do pytania Anety dorzucę swoje. Czy zachowały się wykazy parafian z kościołów Przemienienia Pańskiego, Nawiedzenia NMP lata 1870-1900) i Św. Aleksandra - lata 1900-1910.
Pamiętam, że wątek wykazów parafian już się kiedyś pojawił. Może teraz coś więcej wiadomo.
pozdrawiam, Helena
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Witaj Lenko,

spróbuję temat kilku warszawskich parafii rozwikłać osobiście, bo sama jestem nimi żywo zainteresowana. Oczywiście w moim zainteresowaniu leży również wiek XX :-)
Kto wie ? Może w prosty sposób uda mi się rozwiązać kilka urodzinowo-małżeńskich zagadek dot. przodków z Warszawy ;-) ...

Serdecznie pozdrawiam

Aneta
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Witam ponownie,

dziś zapuściłam wici do ok. 10 parafii (e-mail), do jednej z nich udało się dodzwonić. Droga prowadzi do Archiwum na Dewajtis, co będzie wymagało jeszcze potwierdzenia.

Przy okazji pytanie do Jacka Okulusa: czy w ADW-P znajdują się archiwalia będące przedmiotem tego wątku ?

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Joculus

Członek PTG
Adept

Post autor: Joculus »

Witam,

Z tego co pamiętam w zasobie ADW-P tylko dwie parafie reprezentowane są przez tego typu źródła.

Pozdrawiam,

Jacek B. Okulus
"Nie podam ręki nikomu kto nie wie jak jego prababka z domu" - M. Wańkowicz
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

i nie są one warszawskie :)

a wiesz czy w praskiej w XIX wieku taki spis był w ogóle robiony? nie chodzi mi o spis mieszkańców - urzędowy z 1882 czy 97 a "parafialny"

"tylko", "aż" , grunt że są ..sztuk dwa
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Joculus

Członek PTG
Adept

Post autor: Joculus »

pozawarszawskie rzecz jasna :)

Co tyczy się parafii praskiej nie mam takiej wiedzy.

J.
"Nie podam ręki nikomu kto nie wie jak jego prababka z domu" - M. Wańkowicz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Joculus pisze:Witam,

Z tego co pamiętam w zasobie ADW-P tylko dwie parafie reprezentowane są przez tego typu źródła.

Pozdrawiam,

Jacek B. Okulus
Dzięki Jacku za odpowiedź - rozumiem, że są to księgi typu Status Animarum ?
To prawda, tego typu archiwalia, jeśli chodzi o zabór rosyjski zachowały się szczątkowo, jeśli w ogóle, ale temat jeszcze podrążę pod kątem podobnych zasobów kościelnych.
Interesują mnie np. materiały związane z tzw. Kolędą, czyli wizytami duszpasterskimi. Od kiedy prowadzone są kartoteki (tu kwestia na pewno już dotyczy Warszawy, choć wiem, że to zdecydowanie wiek XX, który również mnie interesuje) - czy ktoś wie ?
Mój wczorajszy rozmówca - ksiądz,nie potrafił udzielić odpowiedzi na to pytanie.

Pozdrawiam serdecznie

Aneta

ps. Jacku, jeśli nie sprawiłoby Ci kłopotu, czy mógłbyś uzyskać więcej szczegółów na temat zachowanych spisów parafian w ADW-P ? Jakie parafie, za jaki okres ? Taka wiedza może się przydać...
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Wykazy parafian

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Podczas wizyty w parafii Dąbrówka k.Ostrołęki ksiądz proboszcz pozwolił mi przejrzeć księgę wizyt parafialnych założoną ok.roku 1930. Ówczesny ksiądz proboszcz spisał w niej ,dom po domu,
wszystkich parafian,ich daty urodzenia, śluby i dalsze dzieje.
Taka księga to spełnienie marzeń każdego genealoga.
Pozdrawiam
Waldemar
Małgorzata_Krzeszewska

Sympatyk

Wykazy parafian

Post autor: Małgorzata_Krzeszewska »

Witam!
Przeglądając litewskie archiwa on-line znalazłam interesujący mnie spis katolików parafii Komaje z 1854r. Spis podaje nazwy miejscowości, wsi, zaścianków i w nich odpowiednio mieszkające wspólnie rodziny. Są podane nazwiska i imiona oraz wiek osób spisywanych oraz wyszczególnione powiązania rodzinne np. synowie lub córki. Istnieją w księgach niewypełnione rubryki np. dotyczące sakramentów. Ale to i tak ważne dokumenty bo mogą potwierdzić przebywanie na danym terenie poszukiwanych rodzin a niejednokrotnie dają wiedzę o większej liczbie członków rodziny niż nam znana. Zawężają też zakres poszukiwań archiwalnych bo podają wiek osób spisywanych. Jeśli chodzi o Kresy może to być jedyny ślad po ludziach , którzy tam żyli, bo jak wiadomo księgi kresowe są często niekompletne lub zaginęły z powodu różnych zawirowań naszej historii.
W związku z powyższym sądzę , z każda archiwalna wiadomość na temat ludzi ,którymi się interesujemy, może nas przybliżyć do celu poszukiwań genealogicznych.
Pozdrawiam. Małgorzata Krzeszewska.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Wykazy parafian

Dziękuję Wam za podzielenie się swoim doświadczeniem :-)

Jeśli chodzi o moje warszawskie ustalenia, to na razie są jeszcze w toku. Niestety, jedna z parafii potwierdziła, że kartoteka związana z Kolędą sukcesywnie jest odmładzana, co oznacza, że najstarsze materiały są niszczone.

Pozdrawiam
AK
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

LenkaW pisze:Czy zachowały się wykazy parafian z kościołów ... Nawiedzenia NMP lata 1870-1900)
Cała dokumentacja spłonęła w czasie Powstania Warszawskiego. Najstarsze dokumenty w parafialnym archiwum datowane są na rok 1946.

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Grzegorz_Bączek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Grzegorz_Bączek »

W Archiwum Archidiecezjalnym w Białymstoku znajdują się spisy mieszkańców domów dokonywane w czasie kolęd. Wymienione są tam osoby zamieszkujące dany dom (imię nazwisko, wiek, stan cywilny i często zawód), ale również osoby, które w danej chwili tam były. Osobiście widziałem taki spis dotyczący jeden parafii, ale chyba są również spisy dotyczące innych par.
Pozdrawiam.
Grzegorz Bączek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a z jakiego okresu?
tzn jakie najstarsze?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Grzegorz_Bączek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Grzegorz_Bączek »

Dostęp do tych ksiąg jest utrudniony. Przeglądałem chyba rok 1889, ale jestem przekonany, że są starsze.
Grzegorz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”