Rodzina Soja - Parafia Św. Bartłomieja Apostoła w Morawicy
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Marcin_Nikodem

Rodzina Soja - Parafia Św. Bartłomieja Apostoła w Morawicy
Szanowni Państwo poszukuję daty zgonu Franciszka Soji s. Błażeja i Marcjanny Suskiej urodzonego 20.12.1890 r. oraz daty urodzenia i zgonu jego żony Kunegundy Soja z domu Soja c. Wincentego i Franciszki Przeginiak. 28.08.1919 roku wzięli ślub w Morawicy.
Poszukuję również daty zgonu Marianny Korczek z domu Soja c. Błażeja i Marcjanny Suskiej urodzonej 11.08.1888 roku w Mnikowie oraz daty urodzenia i zgonu jej męża Jana Korczka s. Antoniego i Zofii Kamińskiej. 21 stycznia 1914 roku wzięli ślub w Morawicy.
Poszukuję także daty urodzenia dwójki dzieci Stanisława Soji s. Błażeja Soji i Marcjanny Suskiej oraz Jadwigi Baster c. Franciszka i Kunegundy Czech, a są to:
1. Kunegunda zm. 20.02.1928 r. Mników,
2. Edward zm. 02.06.1934 r. Mników.
Mama miała jeszcze 2 rodzeństwa zmarłego w dzieciństwie przed jej urodzeniem. Imion nie zna. Lata 1927-1946.
Dziękuję.
Pozdrawiam
Marcin
moderacja (elgra)
Regulamin: Niedopuszczalne jest zakładanie tego samego tematu kilka razy na tym samym dziale, bądź w różnych działach. W przypadku stwierdzenia, iż założyło się temat nie tam gdzie trzeba, należy poprosić o przeniesienie tematu na właściwe podforum. Wysyłając wiadomość do Moderatora, Administratora .
Poszukuję również daty zgonu Marianny Korczek z domu Soja c. Błażeja i Marcjanny Suskiej urodzonej 11.08.1888 roku w Mnikowie oraz daty urodzenia i zgonu jej męża Jana Korczka s. Antoniego i Zofii Kamińskiej. 21 stycznia 1914 roku wzięli ślub w Morawicy.
Poszukuję także daty urodzenia dwójki dzieci Stanisława Soji s. Błażeja Soji i Marcjanny Suskiej oraz Jadwigi Baster c. Franciszka i Kunegundy Czech, a są to:
1. Kunegunda zm. 20.02.1928 r. Mników,
2. Edward zm. 02.06.1934 r. Mników.
Mama miała jeszcze 2 rodzeństwa zmarłego w dzieciństwie przed jej urodzeniem. Imion nie zna. Lata 1927-1946.
Dziękuję.
Pozdrawiam
Marcin
moderacja (elgra)
Regulamin: Niedopuszczalne jest zakładanie tego samego tematu kilka razy na tym samym dziale, bądź w różnych działach. W przypadku stwierdzenia, iż założyło się temat nie tam gdzie trzeba, należy poprosić o przeniesienie tematu na właściwe podforum. Wysyłając wiadomość do Moderatora, Administratora .
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Re: Rodzina Soja - Parafia Św. Bartłomieja Apostoła w Morawi
W akcie ślubu nie ma jego wieku i miejsca urodzenia?Marcin_Nikodem pisze:daty urodzenia i zgonu jej męża Jana Korczka s. Antoniego i Zofii Kamińskiej. 21 stycznia 1914 roku wzięli ślub w Morawicy
Ogólnie. Poszukiwania w XX wieku są trudne a czasem niemożliwe, bo wiele aktów jest dostępnych w USC tylko dla najbliższej rodziny.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
-
Marcin_Nikodem

Zapewne jest ale ja nie mam tego aktu. Widziałem go tylko raz na oczy ale wtedy byłem skupiony na rodzeństwie dziadka. Liczyłem, że ktoś z osób indeksujących odpowie. Do akt parafii nie mam dostępu gdyż proboszcz mojej parafii i proboszcz parafii, w której są metryki mają nie najlepsze układy.
Zauważyłem, że dostałem reprymendę od moderatora. Pragnę tylko zaznaczyć, że Państwo publikujecie daty zgonu przed upływem 80 lat umieszczając je jako "Uwaga: zmarł..." zdaję się to jest lekko karane.
Pozdrawiam,
Marcin
Zauważyłem, że dostałem reprymendę od moderatora. Pragnę tylko zaznaczyć, że Państwo publikujecie daty zgonu przed upływem 80 lat umieszczając je jako "Uwaga: zmarł..." zdaję się to jest lekko karane.
Pozdrawiam,
Marcin
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Nie jest.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Pobłocka_Elżbieta

- Otrzymał podziękowania: 16 times
Marcinie,
Proszę poprawić dane -nie Franciszek Soja ,lecz Jan Soja
Geneteka:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
par.Morawica wieś Mników
Jan Soja rodzice:Błażej, Marianna Suska
Kunegunda Soja rodz.Wincenty, Franciszka Przeginiak Morawica
Geneteka:
par.Morawica wieś Mników
Pozdrawiam
Ela
Ela
-
Marcin_Nikodem

Pobłocka_Elżbieta pisze:Marcinie,
Geneteka:
par.Morawica wieś Mników
Droga pani Elu chyba moja mama wie jakiego wujka jedynego miała, a poza tym administrator sam w wiadomości podając datę urodzenia napisał do mnie FRANCISZEK. Prababci było Marcjanna tak dla ścisłości. Już to raz prostowałem na podstawie posiadanej kserokopii metrykalnego aktu zgonu z USC ale tylko na chwilę pomogło w dwóch miejscach.
Przepraszam. Trochę się zdenerwowałem. Otrzymałem właśnie email od proboszcza z odmową dostępu do ksiąg metrykalnych parafii, czytelnie archiwum Archidiecezji zalała kanalizacja i też nie przyjmują (mają akta 1827-1899). AP Kraków mało kogo uważa za rodzinę podobnie jak USC Liszki (tu wnuczka nawet nie jest rodziną) więc ciutkę jestem ugotowany.
Jeszcze raz przepraszam.
Pozdrawiam,
Marcin
- Pobłocka_Elżbieta

- Otrzymał podziękowania: 16 times
A posiadasz skan małżeństwa ?
Podałam wg:
1919 skan 22 par.Morawica
Jan Soja rodz.Błażej, Marianna Suska
Kunegunda Soja rodz.Wincenty, Franciszka Przeginiak
Geneteka:
Podałam wg:
Geneteka:
Pozdrawiam
Ela
Ela
-
Marcin_Nikodem

Nie. To wujek mojej mamy. Dla USC to nie rodzina. Gdybym miał to nie szukałbym daty urodzenia jego żony.Pobłocka_Elżbieta pisze:A posiadasz skan małżeństwa ?
Podałam wg:
Geneteka:
Dziś proboszcz odmówił mi dostępu do ksiąg metrykalnych tłumacząc się tym, że trwa dygitalizacja i księgi już nie będą dostępne.
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Ale co sugerujesz? Że USC nie chce Ci wydać tego aktu małżeństwa z 1919 r.? Łaski nie robi nie musisz być rodziną, 80 lat minęłoMarcin_Nikodem pisze:Nie. To wujek mojej mamy. Dla USC to nie rodzina. Gdybym miał to nie szukałbym daty urodzenia jego żony.Pobłocka_Elżbieta pisze:A posiadasz skan małżeństwa ?
Podałam wg:
Geneteka:
Dziś proboszcz odmówił mi dostępu do ksiąg metrykalnych tłumacząc się tym, że trwa dygitalizacja i księgi już nie będą dostępne.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Jak się da wmówić, że bez sprawdzania można głosić, że ktoś łamie prawo publikując informacje o zgonie, to tym bardziej da się wmówić "nie masz prawa"(na tej samie zasadzie: nie sprawdzę - bo po co?)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
-
Marcin_Nikodem

Nie sugeruję proszę Pani. Nie chciano wydać mi aktu zgonu Błażeja, który zmarł w 1932, podobnie z jego żoną która zmarła w 1923. Powiedziano, że ma przyjść mama. Mamie akty zgonu wydano mówiąc, że o innych członkach rodziny, którzy nie są rodzicami, rodzeństwem, dziadkami lub pradziadkami informacji nie udzielają. Tyle było dyskusji. O dziadku, który zginął na wojnie nie dowiedziała się nic gdyż nie szukały, pokreśliły tylko wniosek. Znalazłem go 2 tyg temu dzięki pomocy pani w AP w Krakowie. Tzn pani w archiwum znalazła sprawę spadkową i tam była prawdopodobna data zgonu.Arek_Bereza pisze:Ale co sugerujesz? Że USC nie chce Ci wydać tego aktu małżeństwa z 1919 r.? Łaski nie robi nie musisz być rodziną, 80 lat minęłoMarcin_Nikodem pisze:Nie. To wujek mojej mamy. Dla USC to nie rodzina. Gdybym miał to nie szukałbym daty urodzenia jego żony.Pobłocka_Elżbieta pisze:A posiadasz skan małżeństwa ?
Podałam wg:
Geneteka:
-
Arek_Bereza

Marcin_Nikodem pisze:Nie sugeruję proszę Pani. Nie chciano wydać mi aktu zgonu Błażeja, który zmarł w 1932, podobnie z jego żoną która zmarła w 1923. Powiedziano, że ma przyjść mama. Mamie akty zgonu wydano mówiąc, że o innych członkach rodziny, którzy nie są rodzicami, rodzeństwem, dziadkami lub pradziadkami informacji nie udzielają. Tyle było dyskusji. O dziadku, który zginął na wojnie nie dowiedziała się nic gdyż nie szukały, pokreśliły tylko wniosek. Znalazłem go 2 tyg temu dzięki pomocy pani w AP w Krakowie. Tzn pani w archiwum znalazła sprawę spadkową i tam była prawdopodobna data zgonu.Arek_Bereza pisze:Ale co sugerujesz? Że USC nie chce Ci wydać tego aktu małżeństwa z 1919 r.? Łaski nie robi nie musisz być rodziną, 80 lat minęłoMarcin_Nikodem pisze: Nie. To wujek mojej mamy. Dla USC to nie rodzina. Gdybym miał to nie szukałbym daty urodzenia jego żony.
A więc zostałem kobietą
Zbyt łatwo się unosisz i wtedy przechodzisz w tryb oficjalny. Niepotrzebnie. Staramy się pomóc a nie głaskać po głowie.
Urząd prowadzi sprawy w określonym trybie, działa na podstawie i w ramach prawa. Kiedy więc odmawia należy poprosić o odmowę na piśmie. To nie jest nieoficjalna prośba - składasz wniosek na piśmie i potwierdzasz jego złożenie. Wtedy urzędnik po drugiej stronie może odmówić ale musi to uzasadnić. Nie daj się zbyć po prostu. Możesz nie dostać kopii tego AM ale muszą to uzasadnić. Natomiast odpis zupełny dostać musisz, należy Ci się jak.... Sam sobie dokończ
Pozdrawiam,
Arek
-
Marcin_Nikodem

Sprawdzałem proszę Pan. Patrzyłem na skanach szukaj w archiwach, bo tam zacząłem "pracować" na metrykach. Tam się nauczyłem je czytać i co gdzie się na metryce znajduje. Na genealodzy trochę mi tego brakuje, że są suche dane. Innych stron nie znam. Zajmuje się tym dopiero od grudnia gdy zmarł syn chrzestnego mojej mamy a zarazem mój chrzestny. Wtedy zaczęliśmy pytać czemu chrzestny, jak rodzina i tak się zaczęło.Sroczyński_Włodzimierz pisze:Jak się da wmówić, że bez sprawdzania można głosić, że ktoś łamie prawo publikując informacje o zgonie, to tym bardziej da się wmówić "nie masz prawa"(na tej samie zasadzie: nie sprawdzę - bo po co?)
To lista rodzeństwa, które dożyło swojego ślubu oraz rodzice:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Zmarłe siostry mojego dziadka:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Znalazłem 350 osób z mojej rodziny. Utknąłem na przełomie XIX i XX wieku i nie wiem jak to przeskoczyć. Drzwi do kancelarii nie wyłamię. Proboszcz w Morawicy jest jaki jest. U niego jak nie, to nie i kropka.
Co sam potrafiłem to zrobiłem. Poprosiłem Państwa o pomoc, bo wiem, że wiecie więcej i zajmujecie się tym dłużej i być może jesteście archiwistami.
Po skan aktu ślubu do wójta gminy przecież nie pójdę bo mi panie w USC wydać nie chcą...
-
Arek_Bereza

-
Marcin_Nikodem

Taka rodzina. Dały wydruk ustawy i podkreśliły to na podstawie czego wystąpiłem po czym wywaliły za drzwi.Arek_Bereza pisze:Marcin_Nikodem pisze:Nie sugeruję proszę Pani. Nie chciano wydać mi aktu zgonu Błażeja, który zmarł w 1932, podobnie z jego żoną która zmarła w 1923. Powiedziano, że ma przyjść mama. Mamie akty zgonu wydano mówiąc, że o innych członkach rodziny, którzy nie są rodzicami, rodzeństwem, dziadkami lub pradziadkami informacji nie udzielają. Tyle było dyskusji. O dziadku, który zginął na wojnie nie dowiedziała się nic gdyż nie szukały, pokreśliły tylko wniosek. Znalazłem go 2 tyg temu dzięki pomocy pani w AP w Krakowie. Tzn pani w archiwum znalazła sprawę spadkową i tam była prawdopodobna data zgonu.Arek_Bereza pisze: Ale co sugerujesz? Że USC nie chce Ci wydać tego aktu małżeństwa z 1919 r.? Łaski nie robi nie musisz być rodziną, 80 lat minęło
A więc zostałem kobietą![]()
Zbyt łatwo się unosisz i wtedy przechodzisz w tryb oficjalny. Niepotrzebnie. Staramy się pomóc a nie głaskać po głowie.
Urząd prowadzi sprawy w określonym trybie, działa na podstawie i w ramach prawa. Kiedy więc odmawia należy poprosić o odmowę na piśmie. To nie jest nieoficjalna prośba - składasz wniosek na piśmie i potwierdzasz jego złożenie. Wtedy urzędnik po drugiej stronie może odmówić ale musi to uzasadnić. Nie daj się zbyć po prostu. Możesz nie dostać kopii tego AM ale muszą to uzasadnić. Natomiast odpis zupełny dostać musisz, należy Ci się jak.... Sam sobie dokończ
Pozdrawiam,
Arek
No to co ja mam w takim wniosku napisać jako uzasadnienie jak to dla mnie ani wujek, ani ciotka?
Pozdrawiam,
Marcin