Lichani /Opoczno, Klimontów, Staszów/
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Lichani /Opoczno, Klimontów, Staszów/
Poszukuję informacji i potomków Tomasza Lichani .
Tomasz był najprawdopodobniej bratem mojej 4xprababki Anny Lichani. Jego żona to Salomea ze Strońskich.
W akcie urodzenia córki Anny Wehrle z Lichanich z 1814 roku, w Staszowie podany został jako ojciec chrzestny i chirurg powiatowy Staszowski lat 36.
Wymieniany także jako urzędnik lekarski w obwodzie opoczyńskim (Lista lekarzy w Królestwie Polskim lata 1820 oraz 1838), a także w Końskich.
W 1846 roku został przybranym ojcem syna Anny - Józefa Wehrle (Werle).
Józef w akcie ślubu z 1852 podaje dwa nazwiska Werle&Lichani.
Może spotkaliście się gdzieś z tym nazwiskiem?[/b]
Tomasz był najprawdopodobniej bratem mojej 4xprababki Anny Lichani. Jego żona to Salomea ze Strońskich.
W akcie urodzenia córki Anny Wehrle z Lichanich z 1814 roku, w Staszowie podany został jako ojciec chrzestny i chirurg powiatowy Staszowski lat 36.
Wymieniany także jako urzędnik lekarski w obwodzie opoczyńskim (Lista lekarzy w Królestwie Polskim lata 1820 oraz 1838), a także w Końskich.
W 1846 roku został przybranym ojcem syna Anny - Józefa Wehrle (Werle).
Józef w akcie ślubu z 1852 podaje dwa nazwiska Werle&Lichani.
Może spotkaliście się gdzieś z tym nazwiskiem?[/b]
Ostatnio zmieniony pt 10 cze 2022, 10:30 przez Jana, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie
Janka Fickowska
Poszukiwane nazwiska : Fickowski, Bałaszkiewicz, Dąbrowski, Rudnicki, Kononowicz,Ostaszewski, Rosołowski, Szot, Brzeski, Kosiorkiewicz, Wojtczak, Podstawski, Kononowicz, , Stokowski
Lichani Tomasz - chirurg powiatowy miasta Staszowa
Ponawiam post po 8 latach 
LICHANI Anna, po mężu WEHRLE, moja 4xprababka miała brata Tomasza, który ur. się w 1780 roku, zm. 17 czerwca 1847 r. w Opocznie :
- lekarz chirurg, Chirurg Powiatowy Staszowski,
- urzędnik lekarski w obwodzie opoczyńskim (Lista lekarzy w Królestwie Polskim lata 1820 oraz 1838),
- lekarz miasta Szydłowca w latach 1816-1836 .
Mąż Salomei Strońskiej.
Tomasz Lichani spłodził jedynego syna o imieniu także Tomasz, ur. w 1807 r. i zm. 1820 w wieku lat 13. . W akcie tym możemy przeczytać : "nobilis filius doctorius", co w tłumaczeniu oznacza "syna szlachetnie urodzonego lekarza".
W dniu 15 października 1846 r. Tomasz /ojciec/ adoptuje syna swojej siostry /mojej 4xprababki/ Józefa Kalasantego Pawła Werle /Wehrle/. Osiem miesięcy przed swoją śmiercią. Józef miał wtedy 25 lat. jego matka już nie żyła, o ojcu nic nie wiem /zmarła 26 października 1828 w Staszowie.
Na tym moja wiedza o LICHANICH się kończy. Nie potrafię ustalić nic poza tym, co napisałam. Nie wiem jak mieli na imię rodzice Anny i Tomasza, nie wiem skąd pochodzili, gdzie się urodzili. Nigdzie w żadnych dostepnych mi herbarzach, spisach, dokumentach nie figuruje to nazwisko. Jest to bardzo rzadkie nazwisko. To samo dotyczy samej Anny Wehrle z Lichanich. Moja wiedza kończy się na urodzeniach jej dzieci z Jerzym Wehrle. Nie potrafię ustalić gdzie brali ślub /mieszkali w Klimontowie, a potem w Staszowie - tu Jerzy był zegarmistrzem i zniknął tak jak i się pojawił/.
Może ktoś w swoim drzewie genealogicznym ma te nazwiska.
LICHANI Anna, po mężu WEHRLE, moja 4xprababka miała brata Tomasza, który ur. się w 1780 roku, zm. 17 czerwca 1847 r. w Opocznie :
- urzędnik lekarski w obwodzie opoczyńskim (Lista lekarzy w Królestwie Polskim lata 1820 oraz 1838),
Mąż Salomei Strońskiej.
Tomasz Lichani spłodził jedynego syna o imieniu także Tomasz, ur. w 1807 r. i zm. 1820 w wieku lat 13. . W akcie tym możemy przeczytać : "nobilis filius doctorius", co w tłumaczeniu oznacza "syna szlachetnie urodzonego lekarza".
W dniu 15 października 1846 r. Tomasz /ojciec/ adoptuje syna swojej siostry /mojej 4xprababki/ Józefa Kalasantego Pawła Werle /Wehrle/. Osiem miesięcy przed swoją śmiercią. Józef miał wtedy 25 lat. jego matka już nie żyła, o ojcu nic nie wiem /zmarła 26 października 1828 w Staszowie.
Na tym moja wiedza o LICHANICH się kończy. Nie potrafię ustalić nic poza tym, co napisałam. Nie wiem jak mieli na imię rodzice Anny i Tomasza, nie wiem skąd pochodzili, gdzie się urodzili. Nigdzie w żadnych dostepnych mi herbarzach, spisach, dokumentach nie figuruje to nazwisko. Jest to bardzo rzadkie nazwisko. To samo dotyczy samej Anny Wehrle z Lichanich. Moja wiedza kończy się na urodzeniach jej dzieci z Jerzym Wehrle. Nie potrafię ustalić gdzie brali ślub /mieszkali w Klimontowie, a potem w Staszowie - tu Jerzy był zegarmistrzem i zniknął tak jak i się pojawił/.
Może ktoś w swoim drzewie genealogicznym ma te nazwiska.
Ostatnio zmieniony pt 10 cze 2022, 16:27 przez Jana, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie
Janka Fickowska
Poszukiwane nazwiska : Fickowski, Bałaszkiewicz, Dąbrowski, Rudnicki, Kononowicz,Ostaszewski, Rosołowski, Szot, Brzeski, Kosiorkiewicz, Wojtczak, Podstawski, Kononowicz, , Stokowski
-
Sroczyński_Włodzimierz

"..na fotkach"
nie ma:)
Masz informację o miejscu chrztu lub urodzenia w 1807 ? I źródło informacji, że to jedyne dziecię Tomasza seniora?
Pewnie warto byłoby mocno wojskowe zbiory przetrzepać, urzędnicze i uczelnie. medyczne Chirurg, ale doctor i "lekarz miasta" więc raczej nie przyuczony na szybko do korpusu medycznego przed kolejną kampanią, z z formalnym wykształceniem medycznym. Problem, że trudno typować które (uczelnie) najbardziej szansowne.
PS
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/17735193
i podobne?
Masz informację o miejscu chrztu lub urodzenia w 1807 ? I źródło informacji, że to jedyne dziecię Tomasza seniora?
Pewnie warto byłoby mocno wojskowe zbiory przetrzepać, urzędnicze i uczelnie. medyczne Chirurg, ale doctor i "lekarz miasta" więc raczej nie przyuczony na szybko do korpusu medycznego przed kolejną kampanią, z z formalnym wykształceniem medycznym. Problem, że trudno typować które (uczelnie) najbardziej szansowne.
PS
i podobne?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Kaczmarek_Aneta

Witaj Janko,
a czy przeglądałaś te zespoły?
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/17196733
oraz
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ka/2919253
Była rodzina Lichani z Sokoliny, potem Leśnicy - Daniel i Jadwiga - jedno dziecko jest w Genetece, więcej dzieci można znaleźć na FS:
https://www.familysearch.org/search/rec ... me=Lichani
Z Sokoliny do Staszowa nie tak daleko, ale może to zwykła zbieżność nazwisk.
Pozdrawiam
Aneta
a czy przeglądałaś te zespoły?
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/17196733
oraz
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ka/2919253
Była rodzina Lichani z Sokoliny, potem Leśnicy - Daniel i Jadwiga - jedno dziecko jest w Genetece, więcej dzieci można znaleźć na FS:
https://www.familysearch.org/search/rec ... me=Lichani
Z Sokoliny do Staszowa nie tak daleko, ale może to zwykła zbieżność nazwisk.
Pozdrawiam
Aneta
Dziękuję Włodku za info.Sroczyński_Włodzimierz pisze:"..na fotkach"
PS
i podobne?
Pozdrawiam serdecznie
Janka Fickowska
-
Sroczyński_Włodzimierz

ale masz ten chrzest z 1807?
co do urodzenia Anny Katarzyny
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 1572&y=455
Tomasz był świadkiem nie chrzestnym (to jest katu urodzenia, nie chrztu), "wujem", więc raczej (choć nie na 100%) bratem matki Anny Katarzyny - Marianny
chrzest warto byłoby sprawdzić , jego brak może kierować np na Sielec (i takoż na ślub Marianny?)
co do urodzenia Anny Katarzyny
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 1572&y=455
Tomasz był świadkiem nie chrzestnym (to jest katu urodzenia, nie chrztu), "wujem", więc raczej (choć nie na 100%) bratem matki Anny Katarzyny - Marianny
chrzest warto byłoby sprawdzić , jego brak może kierować np na Sielec (i takoż na ślub Marianny?)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
Re: Lichani Tomasz - chirurg powiatowy miasta Staszowa
A szukała Pani w bibliotekach cyfrowych?Jana pisze:Ponawiam post po 8 latach
Mąż Salomei Strońskiej.
Na tym moja wiedza o LICHANICH się kończy. Nie potrafię ustalić nic poza tym, co napisałam. Nie wiem jak mieli na imię rodzice Anny i Tomasza, nie wiem skąd pochodzili, gdzie się urodzili. Nigdzie w żadnych dostepnych mi herbarzach, spisach, dokumentach nie figuruje to nazwisko. Jest to bardzo rzadkie nazwisko. .
Bo bywa że prasa dostarcza moc ciekaw informacji.
Np. Polona daje kilka informacji chyba o tym Tomaszu.
>Warszawska Gazeta Policyjna. 1847, No 188 (7 lipca), pisze:
"P. Tomaszowi Lichani, lekarzowi miasta Końskich, rs. 56 k. 25"
>Gazeta Warszawska. 1847, nr 178 (8 lipca)
"Tomaszowi Lichani, lekarzowi miasta Końskich, przez wzgląd na 20-letnią jego służbę "
jest też na "Liście Lekarzy i Aptekarzy w Królestwie Polskiem oraz Chirurgów, Felczerów i Akuszerek na R. 1843"
Tak samo jakieś informacje chyba pokazuje biblioteka cyfrowa Uniw. Warszawskiego https://crispa.uw.edu.pl/objects/full-t ... ue=Lichani
Warto pogrzebać w innych też.
Wojciech
Tak Wojtku. To też znam.w3w pisze:A szukała Pani w bibliotekach cyfrowych?Jana pisze:Ponawiam post po 8 latach
Mąż Salomei Strońskiej.
Na tym moja wiedza o LICHANICH się kończy. Nie potrafię ustalić nic poza tym, co napisałam. Nie wiem jak mieli na imię rodzice Anny i Tomasza, nie wiem skąd pochodzili, gdzie się urodzili. Nigdzie w żadnych dostepnych mi herbarzach, spisach, dokumentach nie figuruje to nazwisko. Jest to bardzo rzadkie nazwisko. .
"Tomaszowi Lichani, lekarzowi miasta Końskich, przez wzgląd na 20-letnią jego służbę "
jest też na "Liście Lekarzy i Aptekarzy w Królestwie Polskiem oraz Chirurgów, Felczerów i Akuszerek na R. 1843"
Tak samo jakieś informacje chyba pokazuje biblioteka cyfrowa Uniw. Warszawskiego https://crispa.uw.edu.pl/objects/full-t ... ue=Lichani
Wojciech
Pozdrawiam serdecznie
Janka Fickowska
Jana pisze:Tak Wojtku. To też znam.w3w pisze:A szukała Pani w bibliotekach cyfrowych?Jana pisze:
Mąż Salomei Strońskiej.
Wojciech
Podrzuciłem sugestię zajrzenia do bibliotek cyfrowych, bo z zestawienia o Tomaszu Lichanim wyglądało jakby nie znała Pani znajdujących się tam informacji, bo m.in. - jak wynika z pobieżnej kwerendy - nie podała Pani np. tego (choć składa się to na biografię postaci i może się przydać przy poszukiwaniach):
- że owym Chirurgiem Powiatowym Staszowskim był w 1814 r. i miał mieć wtedy lat 36 (co by mogło znaczyć, że urodził się w 1778 r.);
- że mieszkał w Staszowie (1814), Końskich (1839), a potem w Opocznie (1843, 1846, 1847);
- że był lekarzem w Opocznie (1835, 1838);
- że był urzędnikiem lekarskim w obwodzie opoczyńskim też w 1839 r.;
- że jest na "Liście Lekarzy i Aptekarzy w Królestwie Polskiem" nie tylko - jak podaje Pani - za "lata 1820 oraz 1838", ale przynajmniej też na rok 1839, 1843 i 1847;
- że był lekarzem "miasta Końskich" (1847);
- że w 1847 r. przyznano mu "Lekarzowi miasta Końskich, przez wzgląd na 20-letnią jego służbę, rub. 56 kop. 25, z których: rub. 42 kop. 25, z funduszów Stowarzyszenia, a rub. i4, w drodze łaski, z funduszów Skarbowych";
- że jego siostra Anna bywa zapisywana jako Marianna;
- że jej mąż (chyba poza jednym wyjątkiem, pierwszym aktem) nie używał nazwiska Wehrle, a Werle, i tak się podpisywał, tak samo w aktach nazwisko jego i żony podawane jest w formie Werle, a nie Wehrle (nawiasem mówiąc w 1810 r. występuje on jeszcze jako "Jan Jerzy" [PS. Ładne to... "Jan Jerzy Wehrle Mayster Zegarmistrz...Cudzoziemiec z Schwarcwald rodem, w Klimontowie od miesięcy kilku zamieszkały");
- że także jej wspomniany syn, adoptowany przez Tomasza, żonaty z Krystyną, w urzędowych ogłoszeniach z marca 1859 r. i z lipca 1869 r. (o otwarciu po nim spadku) jest nazywany Józefem Werle-Lichanim, że był on współwłaścicielem nieruchomości w Opocznie [może zachowały się te akta i byłyby tam jakieś "wskazówki" do dalszych poszukiwań?];
itp.
Jako ciekawostkę można dodać, że w 1835 r. zamieszczono w prasie niezwykłe podziękowanie dla Tomasza Lichaniego:
"Podpisany iuż kilka razy z niebezpiecznych słabości wyprowadzony, przed kilką tygodniami znowu w podobnie niebezpieczną, lecz wcale nową i nigdy niedoświadczaną słabość zapadłem; z której iako i poprzednich wyprowadzony zostałem przez W. Tomasza Lichani, Magistra chir:, Lekarza pow: Opoczyńskiego. Wysoka znaiomość sztuki lekarskiej iaką ten szanowny mąż posiada, obok towarzyszącej troskliwości i największej pilności iakiej przy łożu moiem nieszczędził, daiąc w każdym momencie potrzebny ratunek, obowiązuie mię do złożenia mu tego publicznego podziękowania. W Opocznie dnia 2 Września 1835 r. Józef Jaworski, Komornik Sądowy"
Informuje Pani, że nie wie "jak mieli na imię rodzice Anny i Tomasza, nie wiem skąd pochodzili". Nie zdziwiłbym się gdyby jakieś informacje lub wskazówki w tym zakresie dałoby się znaleźć w aktach wskazanych już przez "Kaczmarek_Aneta" (Wysłany: 10-06-2022 - 11:19), czyli w aktach z lat 1816-1846 "Tomasza Lichaniego lekarza m. Szydłowca" (wśród 100 stron może jednak być coś przydatnego, np. gdzie zyskał wykształcenie, a nawet może wprost odpowiedzi na pytania o jego rodziców), albo w aktach z 1849 r. ad "[Majątku pozostałego po Salomei i Tomaszu Lichanich w Opocznie]" (tu tym bardziej powinno coś być).
Pozdrawiam
Wojciech
PS. Skoro był lekarzem w XIX w., to raczej winien być w odpowiednim tomie "Słownika lekarzy polskich XIX wieku" i - o ile już Pani nie sprawdzała - to chyba warto zajrzeć.