Dzień dobry,
Szukam kontaktu do potomków rodziny Rogińskich, pochodzących z Wojsznaryszek (gmina Polany, parafia Ostrowiec).
Kazimierz i Maria z Wróblewskich Rogińscy mieli 9 dzieci, z których prznajmniej część urodziła się w Wojsznaryszkach:
- Maria ur. 1884, żoną Józefa Dziemidko, stryja mojej babci, i jej powojenne losy próbuję ustalić. Ostatni list, który napisała do swojego podopiecznego Michała Dziemidko jest z 1947 roku z Ciechanowa.
- Antoni Rogiński ur 1887, sędzia w Wilnie, przebywał w obozie w Tengeru. Wiem, że jego dzieci żyły po wojnie we Wrocławiu i tam są pochowane.
- Aloiza Zabłocka z domu Rogińska ur. ok 1889, zginęła w bombardowaniu Wilna.
- Jan Rogiński, wiem, że po wojnie był w Szczecinie, ale ani śladu na razie nie znalazłem.
- Stanisław Rogiński - "zmarł na obczyźnie", czyli chyba w ZSRR
- Kazimierz Rogiński
- Józefa Sutkus
- Władysław Rogiński, żona Maria i 3 córki Maria (1928), Irena (1930), Krystyna (1932). W 1947 są w Ciechanowie.
Ktokolwiek od nich pochodzi, albo słyszał o nich proszę o kontakt
serdeczności
Mateusz
Rogińscy Wojsznaryszki
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
- Majtka_Łukasz

Rogińscy Wojsznaryszki
Mariuszu,
jestem praprawnuczką Marianny z Downarowiczów Rogińskiej, żony Stanisława Rogińskiego, zmarłej w wieku 52 lat w folwarku Wojsznaryszki w 1872 roku.
Marianna była matką Stefanii Władysławy (to imię w dokumentach) Rogińskiej (1854-1897), żony Ottona Lenkowskiego (1855-1932).
To tyle, co wiem o mojej Rogińskiej. Może Ty masz dane i będziesz mógł cofnąć się o pokolenie, dwa i podpowiedzieć, gdzie mogłabym znaleźć wcześniejsze wiadomości o tej linii Rogińskich. Mam metryki ale z późniejszych lat.
W Szczecinie wśród pochowanych nie ma Jana. Jest Leon i on mógłby pasować (ur.1897).
Miałam kiedyś miły kontakt z panią Rogińską mieszkającą na Mazurach, musiałabym znaleźć , nie mam pod ręką.
Pozdrawiam
Helena
jestem praprawnuczką Marianny z Downarowiczów Rogińskiej, żony Stanisława Rogińskiego, zmarłej w wieku 52 lat w folwarku Wojsznaryszki w 1872 roku.
Marianna była matką Stefanii Władysławy (to imię w dokumentach) Rogińskiej (1854-1897), żony Ottona Lenkowskiego (1855-1932).
To tyle, co wiem o mojej Rogińskiej. Może Ty masz dane i będziesz mógł cofnąć się o pokolenie, dwa i podpowiedzieć, gdzie mogłabym znaleźć wcześniejsze wiadomości o tej linii Rogińskich. Mam metryki ale z późniejszych lat.
W Szczecinie wśród pochowanych nie ma Jana. Jest Leon i on mógłby pasować (ur.1897).
Miałam kiedyś miły kontakt z panią Rogińską mieszkającą na Mazurach, musiałabym znaleźć , nie mam pod ręką.
Pozdrawiam
Helena
Re: Rogińscy Wojsznaryszki
Dzięki, wrzucę to tam!Majtka_Łukasz pisze:Polecam grupę "Genealogia oszmiańskia" na Facebooku.
Mateusz