Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

@Daria
Aktu w Stanowiskach brak.

@Honorata
Śladów Skąpskich w latach 1880 - 85 brak. Lata dwudzieste XX wieku są w USC.

@Alicja
Jest naprawdę sporo dokumentów z okresu międzywojennego. Znalazłem na przykład kompletny wypis z kls całej rodziny Bartników z 1931 roku.
Jeżeli zechcesz zacząć szukać w archiwum, a nie w USC, to daj mi znać, dam ci namiary na konkretne sygnatury. Tego jest naprawdę bardzo dużo do przejrzenia.

tomek
skapska_honorata

Sympatyk
Mistrz

Post autor: skapska_honorata »

Witam Panie Tomku. Wielka szkoda, że nie ma w tych latach Skąpskich. Muszę szukać dalej. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego Honorata
Tomek1973

Sympatyk

Pani Honorato, jak tylko będzie miała pani jakiś punkt zaczepienia, to proszę śmiało pisać, coś wymyślimy :)

tomek
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Tomku, ależ ja już dość dawno temu dzięki Twojemu odnalezieniu kls dla Wierzbowca w aktach gminy Masłowice, robiłam ksero ze stron kls (za ponad 100 zł bo to format duży) i Bartników mam prawie kompletnych. Nie udało mi się natomiast odszukać ani aktu urodzenia ani aktu ślubu mojej prababki Józefy Warwasińskiej. Z kls dowiedziałam się jej dokładną datę urodzenia (18.03.1840) i miejsce urodzenia: wieś Podlesie parafia Przyrów. Niestety w AP Częstochowa nie odnaleziono jej ani aktu urodzenia ani ślubu.
Dlatego kombinuje okrężną drogę i szukam Warwasińskich, bowiem już zdarzyło mi się taką drogą odszukać akt ślubu w parafii brata panny młodej. Pannę młodą, już sierotę przygarnął starszy brat i w jego parafii wychodziła za mąż.
Ale jeżeli odszukałeś kls dla wsi Wólka w gminie Wielgomłyny a parafii Chełmo to jeszcze w tym tygodniu jadę do Piotrkowa!!!
Pozdrawiam serdecznie. Alicja
Tomek1973

Sympatyk

Alicjo, wiem, że masz komplet Bartników. Wspomniałem tylko o tym, jako o ciekawostce. Po prostu jest olbrzymia ilośc akt z końca XIX wieku i międzywojnia. I uważne ich przeszukanie może ci dać odpowiedź na pytanie, czy w gminie w tych latach byli Warwasińscy.
Co do KLSów z Wólki, to muszę sprawdzić czy są.

tomek
Danecka

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: Danecka »

Witaj Tomku.

Czy jest możliwe odszukanie dla mnie informacji w sprawie ksiąg meldunkowych domu nr 220 i 316 Piotrkowa dot. Rodziny Belmanów?

Bardzo proszę, daj mi znać.

Pozdrawiam serdecznie
Danuta
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Nie chcę nadużywać Twojej życzliwości i czasu poświęconego na odszukiwanie czegoś co powinnam sama odszukać ale będę
Ci wdzięczna za wskazówki w jakim zespole szukać czasu międzywojnia, no i oczywiscie kls z Wólki.
Alicja
Tomek1973

Sympatyk

Danuto, miałaś zamówić ksero, z tego co pamiętam.
Spojrzałem w księgi i rzeczywiście jest tak, że brak informacji o śllubie córki. W dokumentach jest luka.
Sprawdziłem w aktach miejskich i niestety - nie ma teczki dotyczącej ustanowienia opieki na nieletnimi Belmanami po śmierci ojca. Gdyby się zachowała, byłaby tam informacja o zamążpójściu córki.
Czy masz pewność, że nie brała ślubu w Piotrkowie? Akta SC z tego okresu są w Łodzi.
Sprawdzę jeszcze czy zachowały się jakies dokumenty tyczace się ruchu ludności z końca lat sześćdziesiątych, może tam się coś trafi.

Alicjo, ja naprawdę nie gwarantuję, że w dokumentach z okresu dwudziestolecia coś znajdziesz. Ja tylko mówię, że dokumenty tyczące się ewidencji i ruchu ludności z tego okresu sa dość obfite.
Akta gminy mają sygnaturę 124 i składają sie ze spisu głównego i uzupełnienia. Spis główny możesz przeglądać od sygnatury 517. Uzupełnienia /spis drugi znajdujący się w tym samym poszycie/ przeglądaj od sygnatury 1089 - czyli Dział Administracyjny.
Sa tam spisy wyborców, spisy małorolnych, rejstry przybywających do gminy, rejestry opuszczających gminę, wyciągi z KLS, kwartalne zestawienia z parafii przysyłane do gminy, i tak dalej.
A Wólkę podam ci jutro - czy jest.

tomek
Tomek1973

Sympatyk

@Alicja
Bądź dzielna. KLS z Wólki nie ma. :|

tomek
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

A już miałam nadzieję...
Dzięki Tomku za sprawdzenie Wólki i te wcześniejsze sygnatury.
Przy najbliższej okazji wszystko sprawdzę.

Alicja
skapska_honorata

Sympatyk
Mistrz

Witam Panie Tomku. Jak coś konkretnego ustalę to nie omieszkam się przypomnieć. Honorata
Awatar użytkownika
_przemo_

Post autor: _przemo_ »

Panie Tomku,

Mam ogromną prośbę dotyczącą sprawdzenia jednego aktu z parafii Radomsko.

Chodzi mi o akt urodzenia Piotra Cichuta z roku 1899 akt nr 136.

Jeśli mógłbyś sprawdzić imiona i wiek rodziców to byłbym ogromnie wdzięczny.

nr zespołu: 298 / 0

Z poważaniem,

Przemek
Danecka

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: Danecka »

Dziekuję Tomku.
Do AP w Łodzi napisałam.
Reszta informacji mnie interesujących jest w AP Piotrków i tam zwracam się o kwerendę.

Dużo mi pomogłeś, jeszcze raz ogromne dzięki.

Pozdrawiam serdecznie
Danuta
skapska_honorata

Sympatyk
Mistrz

Halo, halo Panie Tomku. Jeszcze raz puka Honorata. W USC w Wielgomłynach zostały sprawdzone lata 1922 - 1945 i Skąpskich tam brak więc mam prośbę. Czy tak przy okazji sprawdzania innych kwerend byłby tak Pan miły i sprawdził lata od 1880 do 1858( chyba któreś lata są w AP w Łodzi - to oprócz tych ). Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Honorata
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: dominikk »

Panie Tomku,
mam do Pana prośbę. czy jest Pan w stanie sprawdzić w KLS Piotrkowa moich krewnych, którzy tam mieszkali, prawdopodobnie od połowy XIX wieku. Była to dość liczna rodzina Oyrzanowskich a dokładniej Franciszek Michał Oyrzanowski z żoną Różą ze Stokowskich i ich potomstwo:
1 Maria, zamężna Piegłosiewicz
2 Michalina, zamężna Sikorska
3 Ewa, żona Antoniego Tyca, aptekarza piotrkowskiego?
4 Antonina, zamężna Meller
5 Monika, żona Stanisława Wieczorkiewicza, prababka prof. Pawła Wieczorkiewicza
6 Kazimierz
7 Ignacy
8 Ksiądz Teofil
9 Władysław, żonaty z Teodozją Rodenberger
10 Świętosław, żonaty z Rozalią Pracką
Mam w tej rodzinie duże braki i jeżeli nie będzie to dla Pana problemem proszę o pomoc lub o informację jak się do tego zabrać. Może Pan słyszał coś o tej rodzinie. Jeden z krewnych Władysław, s. Władysława i Teodozji mieszkał jeszcze w Piotrkowie u rodziny Tyców w czasie II wojny światowej i tam zmarł. Był sędzią Sądu Najwyższego?
Pozdrawiam
Dominik
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”