Tartaków powiat Sokal
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
Wronski_Radoslaw

Tartaków powiat Sokal
Witam.
Poszukuję informacji o rodzinie Wrońskich z miejscowości Tartaków w powiecie Sokal. Również nazwisko Zitzmann (różne wariacje: Zieman, Cieman, Zyzman.
Radosław Wroński
Poszukuję informacji o rodzinie Wrońskich z miejscowości Tartaków w powiecie Sokal. Również nazwisko Zitzmann (różne wariacje: Zieman, Cieman, Zyzman.
Radosław Wroński
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Miejscowość Tartaków powiat Sokal
Parafia Tartaków jest dostępna na FS
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
jakieś bardzie szczegółowe info masz, bo to pytanie zbyt ogólne jest?
Tak ze szklanej kuli czytam, że pewnie o tych Wrońskich pytasz ?
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... m=S&w=11pm
lub raczej o Jana Wrońskiego syna Leona i Rozalii Langa ?
-
Wronski_Radoslaw

WitamArek_Bereza pisze:Parafia Tartaków jest dostępna na FS
Dziękuję za odpowiedź. Co do spraw poruszanych w poprzednim wątku - odniosłem się do nich tam.
Akta zawarte na FS z parafii Tartaków właśnie przeglądam - co jest dość żmudne ale równocześnie bardzo wciągające i ciekawe. I dostarcza mi wielu zaskakujących informacji.
Na marginesie dodam, że mój odłam rodziny Wrońskich był bardzo ruchliwy Bo już naliczyłem 7 miejsc w samej Ukrainie na przestrzeni 2 pokoleń a korzenie wcześniejsze i późniejsze to Warszawa, Łódź.
Ojciec Leona - Antonii Wroński najprawdopodobniej mieszkał (miał dom) w miejscowości Grzymałów a potem przeniósł się do Bukaczowic. Z Tartakowa pochodziła jego żona Aniela (Anna, Angela) Zitzman. Przypadkowo dotarłem do aktu ślubu siostry Anieli Marii Zitzman z Grzegorzem Marchockim gdzie Antonii Wroński był świadkiem. Ślub ten odbył się w Tartakowie w roku 1857 czyli w tym samym czasie kiedy urodził się Leon Wroński.
Wg mnie wniosek jest taki:
Antonii Wroński wraz z ciężarną żoną udał się z Grzymałowa do jej rodzinnej miejscowości Tartakowa na ślub szwagierki tam nastąpił poród. Pomiędzy obiema miejscowościami jest około 200 km odległości więc nie było to w tych czasach wyjazd na weekend. Podejrzewam, że jako iż Leon był prawdopodobnie pierwszym synem Antoniego i Anny to raczej wyjazd był spowodowany chęcią porodu w domu rodzinnym Anny a ślub wydarzył się "przy okazji".
Co do szklanej kuli to raczej nie ta gałąź rodziny.
Bo o Leonie mam dużo więcej informacji. Wychował się w Bukaczowcach tam poślubił 1 żonę Angelac z domu Żurakowską, która zmarła w 1896 roku - prawdopodobnie bezdzietnie (ale pewności nie ma) i poślubił w 1900 drugą żonę Honoratę z d. Berdychowska. Z nią miał 7 dzieci ale jako że był dróżnikiem to też i w kilku miejscach były porody. W okolicach 1912 osiadł w Zabłotowie gdzie kupił dom. Jego dzieci rozlazły się po międzywojennej Polsce i min. trafiły do rodziny w Warszawie.
To tak w skrócie.
pozdrawiam
Radosław Wroński
-
Arek_Bereza

Antoni Wroński syn Pawła i Marii Boratyn + Aniela c. Henryka Zieman i Klary i ich dzieci:
1859 Władysław
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=198990
1861 Celestyna Bronisława
1859 Władysław
-
Wronski_Radoslaw

Wow. o Celestynie wiedziałem i ten odpis znalazłem natomiast Władysław jest dla mnie odkryciem. To potwierdza moją tezę, że Antonii mieszkał (przynajmniej początkowo) w Grzymałowie a odnotowany na akcie urodzenia Leona Tartaków był tylko "incydentem". To przenosi moje badania bardziej do Grzymałowa i potwierdza również "rodzinną legendę" o tym, że część rodziny była chrzczona jako grekokatolicy.Arek_Bereza pisze:Antoni Wroński syn Pawła i Marii Boratyn + Aniela c. Henryka Zieman i Klary i ich dzieci:
1859 Władysław
Dziękuję bardzo za pomoc.
Oczywiście nadal poszukuję informacji związanych z rodziną Zitzmann w Tartakowie.
Radosław Wroński
-
Arek_Bereza

Nie do końca
Wcześniejszych dzieci nie znalazłem od 1856. Może są późniejsze.
Księgi nie są grekokatolickie, to błąd systemu fs. Zobacz co napisano na początku item, w którym są metryki, to rzk.
W Tartakowie ani ślubu ani au Leona nie znalazłem.
Mozesz podlinkować ten akt ślubu brata Anieli?
Księgi nie są grekokatolickie, to błąd systemu fs. Zobacz co napisano na początku item, w którym są metryki, to rzk.
-
Wronski_Radoslaw

Do samego aktu urodzenia Leona w Tartakowie jeszcze nie dotarłem - informację o tym fakcie otrzymałem z jego aktu ślubu z drugą żoną Honoratą Berdychowską w Bukaczowcach. Mam skan, który dostałem prywatnie bezpośrednio z Archiwum i nie mogę podlinkować ale jest tam informacja, że Leon mieszka w Bukaczowcach urodzony w Tartakowie i jest informacja o dostarczeniu świadectwa chrztu z Tartakowa. Dzięki temu aktowi dowiedziałem się również o Antonim i Annie (Annae) Zitzmann.Arek_Bereza pisze:Nie do końca
Z tego samego źródła pochodzi skan aktu ślubu Celestyny Wrońskiej córki Antoniego i Angeli z domu Zitzman. Do aktu dołączona jest informacja o chrzcie Celestyny w Grzymałowie. Tak dotarłem do aktu urodzenia, do którego link przesłałeś. W akcie urodzenia Celestyny możemy przeczytać informację o rodzicach Antoniego: Pawle i Marii z domu Boratyn (Boratenów) oraz Anieli (Annae itd) z domu Cieman (Zitzmann) Henryku i Clarze.
Ślub Marii Zitzman (domniemanej siostry Annae (Anieli)) z Grzegorzem Marchockim poświadczony jest przez jej ojca Henryka Zitzmana świadkiem Antonii Wroński miejscowość Tartaków. Jako że wymieniona jest również Clara Zitzmann z domu Wolf to wyciągnąłem wniosek, że to są ci sami rodzice co żonmy Antoniego. Uff strasznie to skomplikowane
Tu podaje link do aktu ślubu w miejscowości Tartaków Marii Zitzmann
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:33S7-9RQ4-LB7
Wiem, że całość jest dość chaotyczna ale przez długi czas kopałem w kółko i raczej zajmowałem się dziećmi Leona (jak wspomniałem dróżnik) - w wielu miejscach mieszkał i płodził dzieci więc miałem co robić. Ale ostatnio dzięki indeksacji Bukaczowca wyszły nowe fakty i rozpędziła się lawina informacji nad którą, nieudolnie staram się zapanować.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
-
Arek_Bereza

Ale ślub, którego nie możesz podlinkować był w Tartakowie w którym roku? I nr?
-
Wronski_Radoslaw

Przepraszam wyraziłem się niezbyt konkretnie - ślub Celestyny odbył się w Bukaczowcach nie w Tartakowie. 4 lutego 1885 z Ferdinandus Adolphus Majerem.Arek_Bereza pisze:Ale ślub, którego nie możesz podlinkować był w Tartakowie w którym roku? I nr?
-
aleksandra.muzinska
Panie Radosławie, bardzo proszę o kontakt. Ja jestem potomkinią Zitzmanów z Tartakowa. Nie mam bardzo dużo danych czy dokumentów. Sama wciąż szukam, ale coś tam wiem i chętnie się podzielę. Z ciekawostek - do tej pory wiedziałam o innym wariancie nazwiska Anieli - Worońska, a nie Wrońska.
Nie wiem czy dotarł Pan do tego ogłoszenia z Gazety Lwowskiej:
"Gazeta Lwowska. 1894 nr 77:
L. 16071 -- (2247 1-3) C. k. Sąd powiatowy w Sokalu zawiadamia Rozalię Zitzmann zamężną Mohr, Jana Zitzmanna, Anielę Zitzmann zamężną Worońska i Karolinę Zitzmann zamężną Ziembicka, z miejsca pobytu i życia niewiadomych, że Ignacy Zitzmann wniósł przeciw nim i na pierwszem miejscu zapozwanej Maryanie Zitzman zamężnej Tarachowskiej dnia 20 kwietnia 1893 l. 6022 w tutejszym sądzie pozew o wykreślenie prawa zastawu dla kwot 40 zł, 40 zł, 40 zł i 40 zł ze stanu biernego ciała hipotecznego Nr. 42 księgi gruntowej gminy katastralnej Tartaków, na który to termin do rozprawy ustnej na 16 kwietnia 1894 godzina 9 rano B. 3 tutejszego sądu wyznaczono. Ponieważ powyżsi współpozwani z miejsca pobytu i życia są niewiadomi, ustanowiono tymże adwokata dra Pawłowskiego w Sokalu kuratorem. Wzywa się rzeczonych współpozwanych aby na terminie powyższym osobiście stanęli bądź temu kuratorowi potrzebnej informacyi udzielili, lub innego zastępcę sobie wybrali i Sądowi wskazali, gdyż wynikające z zaniedbania skutki sami sobie przypiszą. Sokal, 2 marca. 1894."
Ignacy Zitzmann to mój prapradziadek
Nie wiem czy dotarł Pan do tego ogłoszenia z Gazety Lwowskiej:
"Gazeta Lwowska. 1894 nr 77:
L. 16071 -- (2247 1-3) C. k. Sąd powiatowy w Sokalu zawiadamia Rozalię Zitzmann zamężną Mohr, Jana Zitzmanna, Anielę Zitzmann zamężną Worońska i Karolinę Zitzmann zamężną Ziembicka, z miejsca pobytu i życia niewiadomych, że Ignacy Zitzmann wniósł przeciw nim i na pierwszem miejscu zapozwanej Maryanie Zitzman zamężnej Tarachowskiej dnia 20 kwietnia 1893 l. 6022 w tutejszym sądzie pozew o wykreślenie prawa zastawu dla kwot 40 zł, 40 zł, 40 zł i 40 zł ze stanu biernego ciała hipotecznego Nr. 42 księgi gruntowej gminy katastralnej Tartaków, na który to termin do rozprawy ustnej na 16 kwietnia 1894 godzina 9 rano B. 3 tutejszego sądu wyznaczono. Ponieważ powyżsi współpozwani z miejsca pobytu i życia są niewiadomi, ustanowiono tymże adwokata dra Pawłowskiego w Sokalu kuratorem. Wzywa się rzeczonych współpozwanych aby na terminie powyższym osobiście stanęli bądź temu kuratorowi potrzebnej informacyi udzielili, lub innego zastępcę sobie wybrali i Sądowi wskazali, gdyż wynikające z zaniedbania skutki sami sobie przypiszą. Sokal, 2 marca. 1894."
Ignacy Zitzmann to mój prapradziadek
-
Wronski_Radoslaw

Pani Aleksandro Witam Serdecznie.
Przepraszam, że dopiero dzisiaj odpisuję, ale prowadzę również życie rodzinne i zawodowe, które determinuje moją aktywność na tym forum.
Ależ radość mi Pani sprawiła. W przeciwieństwie do innych rodzin, muszę sklejać historię mojej nie z kawałków a z okruchów historii - a że ochoczo poruszali się po całej ówczesnej Galicji więc i okruchy rozproszone bardzo.
Do wyżej zacytowanego ogłoszenia nie dotarłem jeszcze - oj widać, że rodzinka nie darzyła się atencją chyba
Czy Ignacy był bratem Anieli ?
Co do Antoniego Wrońskiego - męża Anieli to już wiem troszkę więcej. Był ogrodnikiem w Grzymałowie i mieszkał na terenie pałacu. Właścicielem onego był w tym czasie Leonard Piniński. Z Anielą miał Antonii przynajmniej troje dzieci: Leona (ur. 1857)(w tym roku urodził się również syn Pinińskiego - również Leon - przypadek ?), Władysława (1859) i Celestynę (1861). Ojcem chrzestnym Władysława i Celestyny był nauczyciel pałacowych dzieci Joannes Fenyczny.
Ojcem Antoniego był Paweł Wroński a matką Maria z domu Boratyn. To tak w skrócie.
Skontaktuję się z Panią żeby wymienić informacje drogą bardziej prywatną.
Pozdrawiam
Radosław Wroński
Przepraszam, że dopiero dzisiaj odpisuję, ale prowadzę również życie rodzinne i zawodowe, które determinuje moją aktywność na tym forum.
Ależ radość mi Pani sprawiła. W przeciwieństwie do innych rodzin, muszę sklejać historię mojej nie z kawałków a z okruchów historii - a że ochoczo poruszali się po całej ówczesnej Galicji więc i okruchy rozproszone bardzo.
Do wyżej zacytowanego ogłoszenia nie dotarłem jeszcze - oj widać, że rodzinka nie darzyła się atencją chyba
Co do Antoniego Wrońskiego - męża Anieli to już wiem troszkę więcej. Był ogrodnikiem w Grzymałowie i mieszkał na terenie pałacu. Właścicielem onego był w tym czasie Leonard Piniński. Z Anielą miał Antonii przynajmniej troje dzieci: Leona (ur. 1857)(w tym roku urodził się również syn Pinińskiego - również Leon - przypadek ?), Władysława (1859) i Celestynę (1861). Ojcem chrzestnym Władysława i Celestyny był nauczyciel pałacowych dzieci Joannes Fenyczny.
Ojcem Antoniego był Paweł Wroński a matką Maria z domu Boratyn. To tak w skrócie.
Skontaktuję się z Panią żeby wymienić informacje drogą bardziej prywatną.
Pozdrawiam
Radosław Wroński