Lipowo, gubernia grodzieńska

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: choirek »

Dzień dobry.
Poszukuję pomocy z ustaleniem, gdzie mógł urodzić się Jan Jaroszewicz, biorący ślub z Apolonią, w Płońsku w 1828. Jako miejsce urodzenia podano Lipowo w guberni grodzieńskiej. Mam dosłownie zerowe doświadczenie w genealogii kresowej, więc może ktoś będzie w stanie jakoś mnie naprowadzić? Aneksów w Płońsku na rok 1828 póki co nie namierzyłem. Z góry dziękuję za jakieś porady.
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... =723&y=490
Pozdrawiam, Irek
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Głowy nie dam ale kierując się kami kresy żadne wymienione tam Lipowo nie leżało w ówczesnej guberni grodzieńskiej. Intuicyjnie podejrzewam ze w akcie ślubu błędnie wpisano nazwę . Być może chodziło o Lipinę, wieś królewską wtedy w parafii sokólskiej . Tam Jaroszewicze byli co pokazuje geneteka. Tyle że w niej nie te lata co trzeba aby tę hipotezę zweryfikować.. Księgi sprzed 1808 (jakie lata, na ile kompletne, nie wiem) są w AA w Białymstoku ale podobno w na tyle w fatalnym stanie ze nie były przed laty udostępniane. To nie moja parafia, więcej pewnie wie Albin Kożuchowski warto go odpytać.
Zastrzegam to tylko moja intuicyjna hipoteza na podstawie bardzo powierzchownej analizy
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: choirek »

Dziękuję za trop. Jeżeli Jan urodził się w okolicach 1785, niewykluczone, że znajdę akty zgonów rodziców. Dziękuję
Pozdrawiam, Irek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”