- Zwoleński/Zwoliński
- Brachowski
- Podlejski/Podleyjski
- Przepiórka
- Nielepicki
- Wielgoszewski
- Brachowski
- Chojnacki
- Starzykowski
Wszystkie te osoby pochodzą z Radwanowic, które były w całości zamieszkałe przez szlachtę, w większości szlachtę zagrodową.
"Do końca XIX w., w Radwanowicach nie mieszkał ani jeden chłop. Prawie każdy mieszkaniec Radwanowic posiadał jeszcze w XX w. szlachecki herb."
"Z dawnej szlachty w Radwanowicach zostały jeszcze tylko rodziny Zdziechów, Zwoleńskich, Brachowskich, Podleyskich, Przepiórków.."
Tutaj jest lista dziedziców z Radwanowic i zapis: 'tyle ile domów' oraz wypisanie tylko 'znaczniejszych'

Prawdopodobnie większość z nich straciło prawo do tytułowania się jako szlachta na początku zaboru austriackiego.
W metrykach kościelnych oznaczani są wymiennie jako: "honestorum, nobilis, generous".
Przeczytałem książkę wydaną przez ks. Andrzeja Zwolińskiego ,,z Herbem Radwan" gdzie znajduje się informacje o tej miejscowości.
Chciałbym zapytać w jakich źródłach mógłbym szukać informacji o tych rodzinach, żeby dowiedzieć się czegoś więcej (np. czy posiadali herb). Zdaje sobie sprawę, że w większości to nie była zaczniejsza szlachta, ale może jakieś informację są dostępne.
Najbardziej interesuje mnie nazwisko "Zwoleński", gdyż jest to moja męska linia.
Dziękuję serdecznie.
Piotr Zwoliński