Częstochowa - Paulini

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Jureczko

Sympatyk

Częstochowa - Paulini

Post autor: Jureczko »

Drodzy Koledzy i Koleżanki.

Brat mojej prapraBabci Wiktorii - Franciszek Musialik wg rodzinnych opowieści był zakonnikiem w Częstochowie, gdzie zajmował się prowadzeniem sklepu obuwniczego(zakład szewski?) W czasie wojny został rozstrzelany przez Niemców. Może ktoś wie czy taki sklep(zakład )znajdował się w rękach Paulinów(Myślę że to jedyny zakon o jaki może chodzić) , oraz jak mogę zdobyć więcej informacji na temat Franciszka Musialika.
Bardzo dziękuję za każdą wskazówkę i informację
pozdrawiam
Damian Jureczko
Awatar użytkownika
Grabis_Mirosława

Członek PTG
Adept

Częstochowa - Paulini

Post autor: Grabis_Mirosława »

Witam
Nie sądzę, aby regularny zakonnik prowadził sklep obuwniczy. Może był zakonnikiem świeckim. To poszerza liczbę zakonów (tercjarzy).
Więc na początek dzwonić do
O. Izydor Matuszewski - Generał Zakonu i poprosić o sprawdzenie czy Franciszek Musialik był zakonnikiem w owym zakonie.
Jeśli nie, to gorzej - bo zakony świeckie są dobrze zorganizowane, ale nie trzymają po domach swoich danych więc poszukanie takich danych może potrwać. Jeśli miał własny sklep lub warsztat to można go poszukać przez Cech Rzemiosł.
Pozdrawiam Mirusia
Awatar użytkownika
Jureczko

Sympatyk

Częstochowa - Paulini

Post autor: Jureczko »

Bardzo dziękuję.Zastanawiałem się nad tym sklepem. Babcia twierdzi że chodził na biało, kojarzyło mi się to tylko z Paulinami, ale Babcia była wtedy małą dziewczynką, więc czas który upłynął mógł mieć wpływ na wspomnienia.
Damian J.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”