Nazwiska - J
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
-
Pawel_Jurewicz

Pytanie o pochodzenie nazwiska JUREWICZ
W ramach zamknięcia pewnego tematu byłbym wdzięczny za dostępne informacje o pochodzeniu nazwiska Jurewicz, zdaje się , że choć poboczna ścieżka , ale może być zabawna.
Dziekuję z góry
Paweł Jurewicz
Dziekuję z góry
Paweł Jurewicz
- Ewa_Szczodruch

-
Pawel_Jurewicz

- Ewa_Szczodruch

Witaj Pawle !
Nazwisko jako obowiązkowa nazwa osobowa, dziedziczna i niezmienna w swojej formie słowotwórczej, fonetycznej i graficznej na ziemiach polskich funkcjonuje na podstawie prawa stanowionego dopiero od XIX wieku. Twoi przodkowie prócz imion zapewne nosili przydomki swoje lub swoich rodziców, które je w jakiś sposób wyróżniały z otoczenia. Może będziesz miał jeszcze więcej szczęścia i dotrzesz do jakichś źródeł pisanych sprzed 1624 roku. I tego Ci życzę.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Nazwisko jako obowiązkowa nazwa osobowa, dziedziczna i niezmienna w swojej formie słowotwórczej, fonetycznej i graficznej na ziemiach polskich funkcjonuje na podstawie prawa stanowionego dopiero od XIX wieku. Twoi przodkowie prócz imion zapewne nosili przydomki swoje lub swoich rodziców, które je w jakiś sposób wyróżniały z otoczenia. Może będziesz miał jeszcze więcej szczęścia i dotrzesz do jakichś źródeł pisanych sprzed 1624 roku. I tego Ci życzę.
-
Pawel_Jurewicz

No tak tu się rozbijamy o współczesną i ówczesną definicję tak i nazwiska , jak i Polski
, właśnie sobie dyskutuję z Białorusinami i Rosjanami na ten temat i zapewne wyjdzie z tego ciekawy artykulik. Ale Rymut ma rację , ostatnie 300 lat zajmowaliśmy się ziemią, nie wiem tylko czy z powodu nazwiska , czy potrzeby jedzenia?
Nic to , dziś mam dobry humor i usiłuję spojrzeć trochę innym okiem na swe poszukiwania.
Jeszcze raz pozdrawiam
Paweł Jurewicz
Nic to , dziś mam dobry humor i usiłuję spojrzeć trochę innym okiem na swe poszukiwania.
Jeszcze raz pozdrawiam
Paweł Jurewicz
-
wojciechjuzak

pochodzenie nazwiska JUZAK
- Ewa_Szczodruch

Witaj Wojtku
Juzak ( bez daty źródłowej )- w grupie nazwisk pochodzących od imienia Józef ,notowanego w polsce od średniowiecza, pochodzenia hebrajskiego od Joseph oznaczającego pierwotnie 'niech Bóg pomnoży'.
Źródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Kazimierz Rymut, Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Juzak ( bez daty źródłowej )- w grupie nazwisk pochodzących od imienia Józef ,notowanego w polsce od średniowiecza, pochodzenia hebrajskiego od Joseph oznaczającego pierwotnie 'niech Bóg pomnoży'.
Źródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Kazimierz Rymut, Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
-
wojciechjuzak

-
jablonowski_dortmund
mam problem z ustaleniem swojego pochodzenia,jestem obcokrajowcem ale z mojego nazwiska wynika że mam polskie korzenie, moja babcia nazywała się anna marchell podobno była polką wyszła za mąz za mojego dziadka gustawa juliusza jablonowskiego, urodził się mój tato gustaw jablonowski ale juz w niemczech bardzo proszę mi jakos pomóc
nazwisko Junka
Uprzejmie prosze kogos kto dysponuje materialami o etymologii nazwisk o cos na temat pochodzenia czy tez znaczenia nazwiska Junka.
Prosbe te kieruje w imieniu kogos kto mieszka w Starym Zbarazu na Ukrainie.
Jedno co wiem to to, ze Biskup Ignacy Tokarczuk jest spokrewniony z tym nazwiskiem ( o ile mozna byc spokrewnionym z nazwiskiem
.
Czy ktokolwiek moglby sprawdzic jakia jest emymologia i pochodzenie tego nazwiska ?
pozdrawiam serdecznie
jan lukasiewicz
Prosbe te kieruje w imieniu kogos kto mieszka w Starym Zbarazu na Ukrainie.
Jedno co wiem to to, ze Biskup Ignacy Tokarczuk jest spokrewniony z tym nazwiskiem ( o ile mozna byc spokrewnionym z nazwiskiem
Czy ktokolwiek moglby sprawdzic jakia jest emymologia i pochodzenie tego nazwiska ?
pozdrawiam serdecznie
jan lukasiewicz
Re: nazwisko Junka
Mam podobny problem, staram się znaleźć korzenie pomorskiej gałęzi rodziny Junków. Pisownia jest przeróżna: Junka, Junke, Juhnke ("niemieckie" brzmienie może być wynikiem działalności zaborców). Dołączam się do prośby Pana Jana.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Ewa_Szczodruch

Witam
Hm... zdaje mi się, że to komuś sprawdzałam...
Junka ( bez daty źródlowej ) - grupie nawisk pochodzących od niepoświadczonego przez slowniki wyrazu juny 'młody'.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozostałych form nie znalazlam
Hm... zdaje mi się, że to komuś sprawdzałam...
Junka ( bez daty źródlowej ) - grupie nawisk pochodzących od niepoświadczonego przez slowniki wyrazu juny 'młody'.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozostałych form nie znalazlam