Poszukuję informacji.

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

MrTomiQ

Nieaktywny

Poszukuję informacji.

Post autor: MrTomiQ »

Witam.
Poszukuję informacji o rodzinie. Przede wszystkim szukam informacji o Janie Mazurze ur. około 1864-65r.

W tamtych czasach wieś należała do parafii Chechło i niektóre metryki są dostępne w metrykach genealogów. Proszę o informacje jakie ktoś posiada na temat rodziny Mazur z Kwaśniowa.

Pozdrawiam.
Tomasz
Ostatnio zmieniony sob 27 lip 2024, 14:30 przez MrTomiQ, łącznie zmieniany 4 razy.
Ted_B

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Ted_B »

Witam!
1. Podpisuj posty - zgodnie z regulaminem i przyjętymi zwyczajami.
2. Faktycznie nazwisko to nie funkcjonowało wcześniej w Kwaśniowie i w okolicach. W 1886 roku masz w Chechle małżeństwo Jana Mazur vel Kucab i Józefy Wesołowskiej. Do tego aktu jest alegata - jakieś pismo z Sądu Pokoju w Olkuszu. Jan Mazur urodził się w Grabowej (sąsiednia praktycznie wieś, kiedyś parafia Chechło, wówczas parafia Niegowonice, zaś dziś parafia Grabowa). Mazur był synem Agnieszki Mazurowej i zamieszkiwał w Podlesicach (czyli to już znacznie dalej). Natomiast jego żona wywodziła się z Chechła. Faktycznie przy parcelacji dworu w Kwaśniowie, w sprzedaży ziemi kolonistom, uczestniczą Mazur Mateusz, Mazur Walenty i jego siostra Marcjanna. Być może to była rodzina.
3. Obecnie Mazurowie mieszkają jeszcze w Kwaśniowie Dolnym (w Kwaśniowie Górnym nie znam). Jedna gałąź z tej rodziny mieszkała w Cieślinie, ale obecnie już nie żyją - podobnie jak i ich dzieci.
4. Przewertuj w https://metryki.genealodzy.pl/ ASC z parafii w Chechle oraz alegaty z parafii w Cieślinie z lat 1923-1938 (dostępne przy parafii w Chechle) pod kątem tej rodziny. Tego nie ma dużo.
Pozdrawiam!
Tadek
MrTomiQ

Nieaktywny

Dzień Dobry
Tak zapomniałem się podpisać, ale teraz już będę to robił. Odpowiadając na Twoją wiadomość to tak widziałem to małżeństwo, ale nie jest to ten Jan Mazur, którego szukam nawet wydaje mi się, że jego prawdziwym nazwiskiem jest Kucab, bo vel było stosowane z fałszywymi nazwiskami. Ponadto już wertuję te akta, znalazłem już bardzo sporo informacji, ale nadal nic o Janie.

Pozdrawiam.
Tomasz.
MrTomiQ

Nieaktywny

Ted_B pisze:Witam!
1. Podpisuj posty - zgodnie z regulaminem i przyjętymi zwyczajami.
2. Faktycznie nazwisko to nie funkcjonowało wcześniej w Kwaśniowie i w okolicach. W 1886 roku masz w Chechle małżeństwo Jana Mazur vel Kucab i Józefy Wesołowskiej. Do tego aktu jest alegata - jakieś pismo z Sądu Pokoju w Olkuszu. Jan Mazur urodził się w Grabowej (sąsiednia praktycznie wieś, kiedyś parafia Chechło, wówczas parafia Niegowonice, zaś dziś parafia Grabowa). Mazur był synem Agnieszki Mazurowej i zamieszkiwał w Podlesicach (czyli to już znacznie dalej). Natomiast jego żona wywodziła się z Chechła. Faktycznie przy parcelacji dworu w Kwaśniowie, w sprzedaży ziemi kolonistom, uczestniczą Mazur Mateusz, Mazur Walenty i jego siostra Marcjanna. Być może to była rodzina.
3. Obecnie Mazurowie mieszkają jeszcze w Kwaśniowie Dolnym (w Kwaśniowie Górnym nie znam). Jedna gałąź z tej rodziny mieszkała w Cieślinie, ale obecnie już nie żyją - podobnie jak i ich dzieci.
4. Przewertuj w https://metryki.genealodzy.pl/ ASC z parafii w Chechle oraz alegaty z parafii w Cieślinie z lat 1923-1938 (dostępne przy parafii w Chechle) pod kątem tej rodziny. Tego nie ma dużo.
Pozdrawiam!
Tadek
Tak przeglądając akta pobliskich parafii znalazłem Jana Mazura ur. w 1865r. w parafii Ciągowice pow. Zawierciański woj. Śląskie, a jego ojcem, był Wincenty Mazur. Tylko nie mam, jak potwierdzić, że to ten Jan Mazur. W którym roku urodził się ten Jan Mazur z Grabowej, bo nie znalazłem ksiąg?

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Ted_B

Sympatyk

Witam!
W ASC małżeństwa z dnia 01/13.10.1886 roku miał 19 lat. Czyli powinien urodzić się ok. 1867 roku. Akta z Niegowonic nie są dostępne on-line. Część akt jest zindeksowana. Skontaktuj się z "wlodekro". On indeksował do 1809 roku z raptularza, zaś lata 1810-20 z akt znajdujących się w AD Będzin.
Może będzie miał również inne lata.
Pozdrawiam!
Tadek
MrTomiQ

Nieaktywny

W ASC małżeństwa z dnia 01/13.10.1886 roku miał 19 lat. Czyli powinien urodzić się ok. 1867 roku. Akta z Niegowonic nie są dostępne on-line. Część akt jest zindeksowana. Skontaktuj się z "wlodekro". On indeksował do 1809 roku z raptularza, zaś lata 1810-20 z akt znajdujących się w AD Będzin.
Może będzie miał również inne lata.
Pozdrawiam!
Tadek
Witam.
Panie Tadeuszu

Tylko nie wiem skąd pochodzi, ani nie znalazłem jego metryki ślubu, ale powinna być w parafii Chechło, bo tam miał dzieci. Sęk w tym, że nie ma.

Pozdrawiam
Tomasz
Ostatnio zmieniony ndz 28 kwie 2024, 16:50 przez MrTomiQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Ted_B

Sympatyk

Witam!
Zadałeś pytanie: "W którym roku urodził się ten Jan Mazur z Grabowej, bo nie znalazłem ksiąg?" Więc odpowiedziałem.
Co do "Twojego" Jana Mazura, to ślub nie musiał się odbyć w Chechle. Masz jakieś namiary na Antoninę Czapła? To nie jest "chechelskie" nazwisko (mam na myśli parafię w Chechle i wcześniejsze lata).
Ciągowice mogą być dobrym tropem. Leżą one blisko. Wielu przybyszów z lat 70-tych XIX wieku określanych kolonistami, przybyło właśnie z ziem dzisiejszego Zagłębia Dąbrowskiego, czy też z Ziemi Siewierskiej. A czy znalazłeś akt zgonu '"Twojego" Jana? Może w nim podani są jego rodzice?
Pozdrawiam!
Tadek
MrTomiQ

Nieaktywny

Zadałeś pytanie: "W którym roku urodził się ten Jan Mazur z Grabowej, bo nie znalazłem ksiąg?" Więc odpowiedziałem.
Co do "Twojego" Jana Mazura, to ślub nie musiał się odbyć w Chechle. Masz jakieś namiary na Antoninę Czapła? To nie jest "chechelskie" nazwisko (mam na myśli parafię w Chechle i wcześniejsze lata).
Ciągowice mogą być dobrym tropem. Leżą one blisko. Wielu przybyszów z lat 70-tych XIX wieku określanych kolonistami, przybyło właśnie z ziem dzisiejszego Zagłębia Dąbrowskiego, czy też z Ziemi Siewierskiej. A czy znalazłeś akt zgonu 'Twojego Jana? Może w nim podani są jego rodzice?
Pozdrawiam!
Tadek
Witam.
Tak zadałem takie pytanie rzeczywiście. Jeśli chodzi o namiary to mam metryki urodzenia jego dzieci i tam jest wpisana, ale również jej wiek i Jana.

Dlatego Jan urodził się około 1865r., a Antonina Czapla około 1869 wnioskuje, że ślub wzięli już w Chechle, bo w 1888r. urodził się ich pierwszy syn w Kwaśniowie. Wtedy Antonina miałaby 19 lat, a Jan 23 lata także wnioskuję, że to ich pierwsze dziecko i musieli tam ślub wziąć.

Niestety przejrzałem wszystkie aneksy z Cieślina nie znalazłem tam śmierci Jana Mazura w 1907r. kiedy urodziło się jego ostatnie dziecko miał 42 lata, a aneksy się urywają na 38r., a metryk zgonu z Chechła nie ma po 1916r.

Dlatego nie posiadam aktu zgonu, a przeglądając właśnie Zagłębie Dąbrowskie zauważyłem, że było tam sporo Mazurów i nawet Jan urodzony w 1865r. w Porębie. Tylko, że przeglądałem również śluby w latach przed 1888 gdzie Antonina mogłaby już mieć 16 lat i nic nie znalazłem niestety. Dlatego wydaje mi się, że odbył się on w Chechle, a nie ma go w księgach.

Pozdrawiam
Tomasz
karolszotek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: karolszotek »

Dzień dobry :) Tadeusz ma racje, Mazurowie wędrowali w stronę Kwaśniowa z terenu parafii Ciągowice czy Targoszyce (ziemia siewierska). Ale tam nie ma takiego aktu ślubu. Możliwym tropem jest zbadanie metryk ślubów z sąsiedniej parafii Niegowonice. I tak jak Tadeusz pisał, napisz do indeksującego tą parfię, może posiada taką wiedzę? W parafii Chechło takiego ślubu nie było.

Karol
Ted_B

Sympatyk

Witam!
Jeśli w 1907 roku Jan miał 42 lata, to mógł jeszcze trochę pożyć.
1. ASC z Chechła masz dostępne on-line do 1916 roku. Tu rozumiem - nie ma jego zgonu.
2. Dalej Kwaśniów do maja 1921 roku mamy w Chechle.
3. Okres maj 1921 - lipiec 1923 Kwaśniów należał do filiału Cieślin - akta w księgach parafii Bydlin.
4. Od praktycznie sierpnia 1923 roku ASC parafia Cieślin.
ASC z poz. 2, 3 i 4 w USC w Kluczach (ew. w AD Będzin).

Na początku XX wieku mamy w Kwaśniowie (Kwaśniowie Dolnym) innego Jana Mazura. Jego żoną była Marianna Mstowska Akurat jego córkę miałem na tapecie (ur. w listopadzie 1922 r.). Może był on synem Twojego Jana Mazura.
Reguła "jak ojcu, tak i synowi" była w tych rejonach dość popularna.
Pozdrawiam!
Tadek
MrTomiQ

Nieaktywny

karolszotek pisze:Dzień dobry :) Tadeusz ma racje, Mazurowie wędrowali w stronę Kwaśniowa z terenu parafii Ciągowice czy Targoszyce (ziemia siewierska). Ale tam nie ma takiego aktu ślubu. Możliwym tropem jest zbadanie metryk ślubów z sąsiedniej parafii Niegowonice. I tak jak Tadeusz pisał, napisz do indeksującego tą parfię, może posiada taką wiedzę? W parafii Chechło takiego ślubu nie było.

Karol
Witam Karol.
Tak wędrowali niewątpliwie. Natomiast co do ślubu w Chechło nie ma, ale na stronie, a kto wie czy się gdzieś nie zapodział. Ponadto rzeczywiście napiszę do osoby indeksującej Niegowonice.

Pozdrawiam
Tomasz
MrTomiQ

Nieaktywny

Witam Ponownie.

Kolejno jest tam napisane, że Jan Mazur urodził się w Kwaśniowie. Natomiast nie wiem dlaczego są tylko wypisani małżonkowie nie jest to forma metryki, które przeglądałem wcześniej.

Pozdrawiam
Tomasz
Ostatnio zmieniony sob 27 lip 2024, 15:03 przez MrTomiQ, łącznie zmieniany 1 raz.
karolszotek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: karolszotek »

Można wysłać maila do AP Katowice i poprosić o akt ślubu Jana Mazura z Antoniną Czapla z 16 sierpnia 1885r z parafii Niegowonice. Tam będą dane o rodzicach zaślubionych. Koszt jest nie duży.

Karol
MrTomiQ

Nieaktywny

karolszotek pisze:Można wysłać maila do AP Katowice i poprosić o akt ślubu Jana Mazura z Antoniną Czapla z 16 sierpnia 1885r z parafii Niegowonice. Tam będą dane o rodzicach zaślubionych. Koszt jest nie duży.

Karol
Tylko to nie jest tak pojedyńczo. Taki akt mogą jedynie przetransportować do archiwum bliżej mnie, a wtedy mam 30 dni na zajrzenie w akta. Tylko czy to nie jest oryginał na tej stronie? Wydaje mi się, że to nie jest indeks tylko jest to oryginalny akt ślubu i nie ma tam rodziców...

Pozdrawiam
Tomasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”