Zwracam się z uprzejmą prośbą o zasugerowanie źródeł pomocniczych lub pomoc w poszukiwaniu/potwierdzeniu/wykluczeniu tożsamości niejakiego Dominika Polizio, 3x pradziadka mojej żony. W 1877 w kościele św. Aleksandra zgłosił on narodziny swojego nieślubnego syna, Wiktora. Na tym - i odnotowaniu jego imienia w akcie ślubu syna i aktach chrztu wnuków - pewne informacje o nim kończą się.
Postawiłem roboczą hipotezę, wg której wspomniany Dominik Polizio, to ten sam, który emigrował do USA w 1881 roku, pozostawiwszy na miejscu swoje dziecko (a zarazem prapradziadka mojej żony).
Dominik który wyjechał do USA urodził się we Włoszech, w Secondigliano (dzisiejszej dzielnicy Neapolu) w 1849 roku. W jakich dokumentach i zasobach mógłbym szukać jakiegoś polskiego ogniwa potwierdzającego szlak Włochy – Kongesówka – USA?
W zgłoszeniu narodzin jego syna w Warszawie, brak niestety informacji na temat rodziców Dominika, bądź jego ewentualnego pochodzenia. Akt narodzin dla jego syna Wiktora zgłaszałem do tłumaczenia na forum genealodzy (akt 348/1877 par. św. Aleksandra w Warszawie):
W powyższym akcie zastanawiają mnie adresy, które sprawdziłem w taryfach na 1869 rok:el_za pisze:chrzest - 03/ 15.VII.1877
zgłaszają - Dominik Polizio, sztukator, lat 26, zam. w Warszawie, pod nr 1282 i 3 oraz Maksymilian Pozza, l.21 i Tadeusz Fermo, l.53, sztukatorzy z Warszawy
Wiktor - ur. w Warszawie, pod nr 1741, dn. 07/ 19.VI, tego roku o 11 rano
matka - Julianna Janowska, niezamężna szwaczka, lat 25
Dominik Polizio, oświadczył, że jest ojcem dziecka i uznał je za swoje własne
chrzestni - Maksymilian Pozza i Małgorzata Langer
akt opóźniony z powodu zajęć ojca
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 454&y=1570
Dominik Polizio, zamieszkały nr 1282 i 1283 (?), czyli kolejno: 1282 Warszawskie Towarzystwo Dobroczynności i 1283 Daniel Jende
Wiktor Polizio: urodzony pod nr 1741, czyli Parafia św. Aleksandra / Probostwo św. Aleksandra - może matka była służącą na plebanii?
Dominik Polizio emigrował do USA w 1881 roku na pokładzie statku Wieland. W USA zawarł związek małżeński 24 października 1883 roku z Włoszką, niejaką Vittorią Placella. Tam mieli dzieci, tam też zmarł w 1922 roku. Od momentu emigracji szereg informacji o nim i jego dzieciach można znaleźć na familysearch. Niestety, jakichś odnotowań o domniemanym pobycie w Warszawie brak.
https://www.familysearch.org/search/rec ... me=Polizio
Udało mi się również znaleźć akt urodzenia/chrztu Dominika, na pewno tego, który zmarł w USA, datowany na 18 stycznia 1849 roku:
https://www.antenati.san.beniculturali. ... 0/wEZlKWM/
Argumenty potwierdzeniem jego tożsamości:
Emigracja na statku z Hamburga – Hamburg wydaje się być raczej portem wyjazdowym dla mieszkańców Europy środkowej. Jeśli Dominik urodzony w Neapolu wybierałby się do USA z Włoch, to raczej skorzystałby z jakiegoś włoskiego portu, może w Neapolu czy Genui? Do Hamburga musiałby przejechać praktycznie całą Europę. Za to Hamburg jak najbardziej pasuje do emigranta z obszaru dzisiejszej Polski.
Wiktor urodził się w 1877, Dominik emigrował do USA w 1881 roku – zgadza się logika chronologii wydarzeń.
Nazwisko Polizio występuje w Polsce tylko w Jaworznie (woj. śląskie) i wydaje się być w całości spadkiem po Wiktorze, który rzeczywiście do Jaworzna przybył na przełomie XIX i XX wieku. Wniosek – rodzina Polizio nie miała wcześniej ciągłości w Polsce, bo spodziewalibyśmy się wtedy tego nazwiska w postaci pozostałości po innych liniach bocznych, jeśli Dominik byłby tu bardziej osiadły. Po Dominiku, jeśli miałby zostać w Warszawie, raczej spodziewalibyśmy się też kolejnych dzieci z jakiegoś związku, czy to Julianną, czy inną kobietą. Nazwisko Polizio musi więc pochodzić od czasowego migranta.
Nazwisko Polizio nie wydaje się być super popularne we Włoszech, a jego występowanie ogranicza się raczej do okolic Neapolu. Tam w dwóch (odnotowywanych w serwisach genealogicznych) miejscowościach: Secondigliano (dzisiaj jedno z przedmieść Neapolu) oraz Cava de' Tirreni, oddalonych od siebie o około 40 km.
Zgłaszający narodziny Wiktora (i ojciec chrzestny) również noszą włosko brzmiące nazwiska Pozza (Pozzo?) oraz Fermo. Wszyscy, wraz z ojcem, zajmują się sztukatorstwem.
Zarówno wiek podany w materiałach z USA, jak i wiek Dominika podany w akcie chrztu Wiktora, sugerują narodziny Dominika około 1850 roku.
Argument przeciw (solidny):
W akcie ślubu jego syna Wiktora zarówno Dominik Polizio, jak i Julianna Jankowska odnotowani są jako już zmarli.
Zupełnie nie wiem jak potwierdzić zbieżność personaliów (lub jak ją pewnie wykluczyć). Przeszukałem pozostałe lata dla św. Aleksandra w Warszawie i zgłoszenie jego syna wydaje się być jednorazowym faktem pojawienia się tam nazwiska Polizio. Mam problem ze znalezieniem aktu chrztu matki Wiktora, jak i zapewne jej szybkiego zgonu - zbitek Julianna i Janowska/Jankowska był chyba dość popularny w tamtym okresie.
Czy jakiegoś rodzaju informacji o pobycie/emigracji do Warszawy Polsce mógłbym szukać w archiwach włoskich? Jakieś zgłoszenie wyjazdu w gminie, wyrobienie paszportu?
Jedyna szansa na potwierdzenie hipotetycznego pokrewieństwa leży wg. mnie w odnalezieniu potomków Dominika w USA i autosomalnym DNA…
Dziękuję za wszelką pomoc w poszukiwaniach!