Nazwisko: Gładysz

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

lukasso

Sympatyk

Post autor: lukasso »

Tak wiem że Mirzec jest na FS ale czekam na starsze księgi przed 1826 rokiem...
Mój przodek to Filip Gładysz syn Feliksa i Agnieszki z domu Duda....
Pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
MalgorzataKurek

Sympatyk
Adept

Post autor: MalgorzataKurek »

Praprapraprababka mojego męża była z domu Gładysz i mieszkała w Sierszy koło Trzebini (obecnie część Trzebini) w 2 poł. XVIII w.
Awatar użytkownika
Halina_Echaust

Sympatyk

Post autor: Halina_Echaust »

Ja też mam w drzewie Gładyszów Pochodzą z Borowego Młyna pod Pszczewem. Najstarszy z nich to Tadeusz /1732-1805/ jego żoną była Anna Krystyna Geisler /1758-1807/. Tadeusz miał dwie żony, niestety nie mam danych o pierwszej żonie. Wiem, że miała na imię Anna Marianna.
Pozdrawiam
Halina Echaust
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Slownik nazwisk Kazimierza Rymuta zawiera ponad 5600 osob obojga plci noszacych nazwisko Gladysz rozrzuconych od morza do tatr i od Bugu az po Odre Nyse.
To nie jest najlepsza droga by szukac swoich.

Ps. Jest jeszcze duzo odmian jak: Gladys, Gladysiewicz, Gladyszewicz itd.

Zbyszek Maderski
Ostatnio zmieniony sob 04 mar 2017, 03:18 przez zmad, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Halina_Echaust

Sympatyk

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mój wpis podałam jako informację dla szukających krewnych o tym nazwisku.
Pozdrawiam
Halina Echaust
Beatta

Post autor: Beatta »

Pani Halino, ja pochodzę z linii Michała Gładysza (ur 1751) z Borowego Młyna. Być może Pani Tadeusz był ojcem mojeg Michała? Albo bratem, kuzynem.... Fajnie by było skonfrontować wiadomości :).
Awatar użytkownika
Halina_Echaust

Sympatyk

Witaj Beatta, faktycznie to Ci sami Gładysze. Mam Michała, który jest ojcem Tadeusza ale niestety nie mam daty jego urodzenia. Natomiast jego syn Tadeusz ur. się w 1732 r. więc Pani Michał mógł być jego bratem albo kuzynem.
Co jest bardzo możliwe, ponieważ mam tylko jedno dziecko Michała - Tadeusza. Cała ta linia pochodzi z Borowego Młyna. Proszę podać mi więcej wiadomości na temat Pani Michała i jego rodziny. Podaję prywatny adres e mail. halszka.echaust@gmail.com.
Pozdrawiam
Halina Echaust

Moderacja
Zgodnie z regulaminem nie podawaj w treści wiadomości jawnie żadnego adresu poczty elektronicznej w niezmienionej, podstawowej formie. Jeśli już musisz podać adres e-mail (swój lub jakiejś instytucji), zamień go tak, by miał postać nieczytelną (lub przynajmniej mniej czytelną) dla robotów internetowych.

Wojtek, moderator
Beatta

Post autor: Beatta »

Fajnie że Pani odpisała. Ja nie mam żadnego Tadeusza w swoim spisie ur w 1732 roku. Odnalazłam natomiast Annę Mariannę Gładyszową ur 1732 rok, zmarła w Borowym Młynie w wieku 38 lat 14.10.1770 roku. Może to ta druga żona Tadeusza? Pani Halino, odezwę się jutro na podany mail. Pozdrawiam, Beata :).
Jazena

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Jazena »

Dzień dobry,
a ja poszukuję swoich przodków o nazwisku Gładysz z linii mojego pradziadka Andrzeja Gładysza. Wiem tyle, że urodził sie ok.1846r, był szewcem i mieszkał w Sieteszy (podkarpacie). Ożenił się z Marią Ryznar, córką Tomasza. Stamtąd wyprowadził sie do Tapina. Wiem,co było później, ale co było wcześniej - do tego nie mogę dotrzeć. Piszę z nadzieja, że moze ktoś, coś i serdecznie pozdrawiam.

Jazena

Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml

Wojtek, moderator
Ostatnio zmieniony pn 04 lip 2022, 22:16 przez Jazena, łącznie zmieniany 1 raz.
olenski_jan

Sympatyk
Adept

Post autor: olenski_jan »

Witam,
Moja ciocia-babcia wyszła za Ignacego Gładysza, syna Antoniego z Żółkwi, którego rodzicami byli Sebastian Gładysz i Ksawera Kobylańska. Czy może ktoś coś wie o nich, bo ja niestety nic.
Pozdrawiam
Jan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”