Pochodzenie nazwisk (cz.5)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :D

Kołopoleski, Kołopolewski - etymologii nazwisk brak w źródłach; może od koło Polesia, od nazwy miejscowej Polesie (kilka miejscowości).

Nazwiska bardzo rzadkie w Polsce.

Patrz:

http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/ ... leski.html
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
MDunikowski

Dunikowski, Salamon

Post autor: MDunikowski »

Witam!
Chciałbym zapytać o pochodzenie nazwisk Dunikowski i Salamon. Przedstawiam moje domysły:
Dunikowski: w podkarpackim jest wieś Dunikowice, z dworkiem Dunikowskich. Nazwisko może pochodzić od nazwy wsi, ale skąd nazwa tej wsi właśnie?
Salamon: Skojarzenie samo się nasuwa: król Salomon (Izrael), lub, bliżej, Salomon Arpad, król Węgier. Ale nie są Salomon to nie Salamon, więc szukamy, szukamy i znajdujemy - w Polsce są trzy wsie Salamony i jedno Salamonowo.
Moich domysłów więcej nie ma, zostawiam szanownym Genealogom pole do popisu :D Z góry dzięki!
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Dunikowski, Salamon

Post autor: Szczerbiński »

Panie MDunikowski!
Parę słów nt. Dunikowskich można znaleźć min. w poz. Herbarz Polski - A. Boniecki Warszawa 1899 t.5 s. 85
Salomon - ród wygasły, ale jest min. w poz. Spis nazwisk szlachty polskiej - J. Dunin- Borkowski - Lwów 1887 str. 380 - ród wygasły
Pozdrawiam J.A. Szczerbiński
MDunikowski

Dunikowski, Salamon

Dziękuję za Dunikowskich, ale pytałem Salamonów, a nie Salomonów.
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Dunikowski, Salamon

Panie Dunikowski!
U podanych przeze mnie Dunikowskich nie znalazłem w opisie miejscowości Dunikowice. Jedynie Duńkowice (mapa samochodowa PKR 127 c2). Może jest to inny ród. Co do Salamonów, to także ich w herbarzach nie napotkałem. Podejrzewam, że spodziewa się pan jakichś szlacheckich powiązań co do tej rodziny, dlatego na wszelki wypadek podałem nazwisko Salomonów (ze względu zbieżność brzmienia tego nazwiska). Pozdrawiam
MDunikowski

Dunikowski, Salamon

Przepraszam, moja pomyłka w nazwie miejscowości :oops: Co do Salamonów, nie miałem wielkich nadziei na szlacheckie pochodzenie i okazało się to faktem. Dziękuję za poświęcony czas i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Dunikowski, Salamon

Panie Dunikowski!
Jak się szuka , to się znajdzie (albo nie). Nieprawdaż?. Na str. 214 Słownika Geograficznego KP t. X z 1889 r. - można poczytać o Salamonowie - kolonia w słupeckim, Salamonach kol. w pow. wieluńskim i Salamonowej Górce. Niestety nic nie wskazuje na to, by były to miejscowości stanowiące odrębność szlachecką. Raczej wchodziły w skład innych dóbr. J.A.Sz.
zelmir

Sympatyk

Dunikowski, Salamon

Post autor: zelmir »

SALOMON SALAMON
Pochodzenia hebrajskiego, od słowa szalom (pokój, pomyślność). Notowane w Polsce od XIII wieku, również jako Salamon, Salmen, Salmon. ZDROBNIENIA: Salomonek. INNE FORMY: Salamon. OBCE FORMY: Salomon, Solomon (ogólnie przyj. forma). Forma żeńska: Salomea.

Źródło: Słownik Encyklopedyczny. WIELKA KSIĘGA IMION Wydawnictwo Europa

Pozdrawiam, zelmir
Pozdrawiam, zelek_m vel zelmir
MDunikowski

Dunikowski, Salamon

Panie Szczerbiński!
Oczywiście, zapewne znajdzie się kilka miejscowości związanych z tym nazwiskiem, ale nic nie znaczą zapewne dla niego samego. Dziękuję po raz kolejny

Drogi Zelmirze,
Wszystko pięknie, ale pytałem o nazwisko ;)
zelmir

Sympatyk

Dunikowski, Salamon

Jest wiele nazwisk które są też imionami lub od imion.

To jest dokończenie z Wielkiej Księgi Imion:

NAZWISKA:
Salamacki, Salaman, Salamanowicz, Salamański, Salamen, Salamin, Salamiński, Salamon, Salamonik, Salamonowicz, Salamonowski, Salamoń, Salamończyk, Salamoński, Salamun, Salamuniarz, Salamowicz, Salemoński, Salma, Salmanowicz, Salmanowski, Salmon, Salmonowicz, Saloma, Salomański, Salomon, Salomonik, Salomonowicz, Salomoński, Salomończyk, Salomun, Salomyk, Sałamon, Sałman, Sałmonowicz, Solom, Sołomonowica, Szloma, Szlomka, Szlomkowicz, Szlomowicz, Szoloma, Szolomka, Szlumka.
MDunikowski

Dunikowski, Salamon

Faktycznie, w takim razie dziękuję.
Ibragimow_Iza

Sympatyk

Post autor: Ibragimow_Iza »

Dzień dobry
Proszę o sprawdzenie pochodzenia nazwiska IBRAGIMOW i DABIC
Pozdrawiam
Iza
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :D

Dabic (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących
od podstawy Dab-, która może pochodzić od niemieckiej nazwy osobowej Dab (ta od Dagobert), niekiedy od formy zgermanizowanej Dab- (to od dąb).

Ibragimow - nie znalazłam; może od imienia Ibram, to od Enneramus, z germańskiego heima ‘dom’ + hraban ‘kruk

Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
zelmir

Sympatyk

Witam

Ibragimow- moim zdaniem od imienia Ibrahim w j. ros. pisane "Ибрагим" chyba dawniej źle tłumaczone jako Ibragim.

Pozdrawiam, zelmir
karrrol08

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: karrrol08 »

Witam serdecznie :)

Czy mógłbym prosić o sprawdzenie nazwiska Adrya/Adrja/Adria?

Pozdrawiam :) Karol
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”