Volksliste - gdzie szukać?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Aleksy865

Sympatyk

Post autor: Aleksy865 »

rempage pisze:Proszę zadzwonić do czytelni AP Katowice. Mi kazano najpierw wysłać maila z poszukiwanymi osobami oraz miejscem ich zamieszkania w czasie wojny. Niestety nikogo nie znaleziono. Powiedziano mi że akta VL zachowały się tylko szczątkowo. Jeśli kogoś znajdą to będzie Pan musiał udowodnić pokrewieństwo ze względu na wrażliwe dane.
A jeśli nie znajdą to gdzie jeszcze można szukać?
Awatar użytkownika
rempage

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: rempage »

Jeśli szuka Pan samej ankiety DVL to wg mnie nigdzie. Może pośrednio zachowały się informacje w IPN. Tzn jeśli przodek dostał DVL II to już chyba w 1945 taką osoba była poszukiwana i odbywał się proces rehabilitacji. Takie akta będą w IPN. Poszukiwani byli też ogłaszani w gazetach. Mój przodek z DVL III po powrocie z 2 WŚ musiał złożyć przysięgę na wierność RP i otrzymał potwierdzenie w urzędzie gminy. Ale wiem to bo zachował się się u niego oryginał. Szczerze to nie spotkałem się nigdy z ankietą DVL. Myślę że takie informacje mogły byś niszczone przed wejściem armii czerwonej.[/list]
Adam

Sympatyk

Post autor: mahakali »

Witam, chciałbym sie dowiedziec czy można gdzies znalezc volksliste. Problem jest taki ze rodzina ta (brat pradziadka i jego rodzina) pochodzący z okolic Leszna już wtedy mieszkali na stałe w Dortmundzie, i jak sądze wpis ten miał miejsce. Więc raczej polskie archiwa tego nie zawierają. Czy ktoś wie coś o Niemieckich archiwach które to mogą zawierać?
Krzysztof Włodarski
Awatar użytkownika
rempage

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: rempage »

mahakali pisze:Witam, chciałbym sie dowiedziec czy można gdzies znalezc volksliste. Problem jest taki ze rodzina ta (brat pradziadka i jego rodzina) pochodzący z okolic Leszna już wtedy mieszkali na stałe w Dortmundzie, i jak sądze wpis ten miał miejsce. Więc raczej polskie archiwa tego nie zawierają. Czy ktoś wie coś o Niemieckich archiwach które to mogą zawierać?
Wtedy mieszkali w Dortmundzie czyli kiedy? W czasie wojny? Musieli więc mieć prawo do mieszkania w Niemczech.
Volksliste było wprowadzone tylko na terenach anektowanych przez III Rzeszę w czasie II wojny światowej.
Adam

Sympatyk

Post autor: mahakali »

rempage pisze:
mahakali pisze:Witam, chciałbym sie dowiedziec czy można gdzies znalezc volksliste. Problem jest taki ze rodzina ta (brat pradziadka i jego rodzina) pochodzący z okolic Leszna już wtedy mieszkali na stałe w Dortmundzie, i jak sądze wpis ten miał miejsce. Więc raczej polskie archiwa tego nie zawierają. Czy ktoś wie coś o Niemieckich archiwach które to mogą zawierać?
Wtedy mieszkali w Dortmundzie czyli kiedy? W czasie wojny? Musieli więc mieć prawo do mieszkania w Niemczech.
Volksliste było wprowadzone tylko na terenach anektowanych przez III Rzeszę w czasie II wojny światowej.
Mieszkali W Dortmundzie przed wojną. i w jej trakcie. Trudno powiedzieć kiedy dokłądnie ale podejrzewam ze od ok 1913. Jego żona była Niemką. On pochodził z polskiej rodziny. O volksliscie słyszałem, gdyz był to dla jego brata i reszty rodziny grząski temat i wywołał konflikt.
Krzysztof Włodarski
Paweł_Jaskulski

Volkslista.

Post autor: Paweł_Jaskulski »

Witajcie,

brat mojego dziadka został wpisany na Volkslistę. Wiedzą Państwo może z jaką instytucją należy się skontaktować, aby uzyskać tego potwierdzenie?

Z góry dziękuję i liczę na Państwa pomoc.
kocurek

Sympatyk

Volkslista.

Post autor: kocurek »

Prosze skontaktować się z najbliższym AP, tam bardzo prawdopodobne że maja VDL-y, trzeba tylko podac gdzie kto mieszkał w czasach okupacji hitler. Gdyby nie było w AP, to jest jeszcze duża sznsa w IPN, którego teren pokrywa się z zamieszkaniem w w/w okresie, lecz te dane trzeba weryfikować z innym materiałem bo sa spisywane w oparciu o zeznania sąsiadów, którzy niekoniecznie "kochali" Pańskiego przodka, więc może byc różnie.

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
bajorkar

Sympatyk

zrodla dotyczace Volkslisty

Post autor: bajorkar »

Szukam wpisanego dziadka na volkslistach. Posiadam książeczkę wojskową z wpisem III kat. Dziadek pochodził i mieszkał w Rudzie Śląskiej Orzegów. Niestety archiwa w Katowicach nie posiadają żadnych danych. Jestem również w posiadaniu kopii Familien Stammbuch z pieczątką chyba rejestracji "Hat im BVFG - Verfahren vorgelegen Az. numer". Gdzie mogę dalej szukać ?

Karina

Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml

Wojtek, moderator
Ostatnio zmieniony wt 24 maja 2022, 07:33 przez bajorkar, łącznie zmieniany 1 raz.
Doniec_Henry

Sympatyk

zrodla dotyczace Volkslisty

Post autor: Doniec_Henry »

witam bajorkar,
Sprawy te reguluje BVFG...
polecany jest kontakt z prawnikiem/j.niemiecki

https://www.gesetze-im-internet.de/bvfg ... 10953.html
Doniec_Henry
pozdrawiam
Czupryna01

Sympatyk

RE: zrodla dotyczace Volkslisty

Post autor: Czupryna01 »

W czasie 2 wojny Niemcy zrobili spis rodzin pochodzenia niemieckiego. Nie wiem, jakie było kryterium spisu.
Potem ten zbiór trafił w ręce USA i dalej znalazł się w Family Search
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Tytuł: Umsiedler aus Wartheland-Polen:
Tu jest lista mikrofilmów, która zawiera, co najmniej 3 mikrofilmy, każdy ok 5 tys. fiszek i zdjęć opisywanych osób.
Np. Film # 008283634 zawiera spis osób pochodzenia niemieckiego z rejonu płd. Mazowsza i okolic Łodzi. Osoby są opisane miejscowościami ale nie ma spisu treści trzeba przeszukać zbiór aż trafi się na daną miejscowość Najpierw warto zajrzeć na pierwsze i ostatnie strony, by lepiej zorientować się. Nie wiem, co zawierają inne mikrofilmy
Pzdr Romuald
mymumisadentist

Post autor: mymumisadentist »

szanowni koledzy i koleżanki
przeczytałam wszystkie wpisy dotyczące tematu volkslisty.
moja rodzina posiadała stammbuch, nawet na jego podstawie mój tata miał wbijane pozwolenie na prace w Niemczech bez wizy ok roku 1988 i 1989.
jakieś 2 lata temu zaczęłam się interesować tematem i próbowałam u dziadków odszukać stammbuch ale ślad po nim zaginął. czy jest szansa żeby w jakiś sposób odnaleźć dokumenty potwierdzające niemieckie pochodzenie przodków? nie chodzi mi o sam wpis na volkslistę tylko o odnalezienie księgi rodzinnej.

z góry dziękuję za pomoc
Agnieszka
Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.

Wojtek, moderator
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Stammbuch (Familienbuch) wg mnie to dokument prywatny.
W Niemczech do ok 2000 obowiązkowy obecnie dobrowolny. Czyli rodzina dostawała swój przy okazji ślubu.
Tam umieszczano dane typu urodziny dzieci, zgodny i czasem informacje o przodkach. Generalnie potwierdzane przez USC. Regionalnie funkcjonował też w Polsce.
Obawiam się, że nie ma czegoś takiego jak kopie. Możesz po prostu szukać metryk, ksiąg meldunkowych id dokumentów DVL. Ale, żeby było jasne na Śląsku i na Pomorzu (inaczej było w w Kraju Warty czy w GG) zasadniczo wpisywano wszystkich jak leci. Bycie Niemcem z pochodzenia (w sensie etnicznym) nie było niezbędne.
pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Powiem tak - Czasem o tym kto jest Niemcem decydowały władze, choć rozstrzygano to przed Izbą Wyższą d/s przynależności narodowej, której sprawy są juź opisywane, choć nie wiem czy zachowały się wszystkie akta. I dotyczyło to również nazwisk pospolitych http://tomaszlenczewski.pl/teksty/histo ... adziwilla/

Zdarzały się też przypadki, źe osoba zasłużona dla niemczyzny bez kropli krwi niemieckiej dostawała 2 grupę narodowościową …

A juź kuriozalne są drzewka genealogiczne w papierach kandydatów do VL określające procent krwi niemieckiej. Ale ja takie znam tylko z GG.
braszyns

Sympatyk

volkslista, poszukuję informacji

Post autor: braszyns »

W czasie okupacji Niemieckiej moja babcia pół krwi Niemka miała podpisać folkslistę. Uciekła z Warszawy i ze zmienionymi danymi przeżyła wojnę. Interesuje mnie czy zachowały się w Warszawie właśnie te listy zmuszające do niemieckości / Pozdrawiam Bogusław Raszyński
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

poszukuję informacji o folkslistach

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

W GG raczej nie było list zmuszających do niemieckości w czasie okupacji niemieckiej. Trochę materiałów w APW jest, trochę sądowych (także w IPN), ale braki duże. Nawet z pośrednio związanych trudno mieć pełny obraz. Zdecydowanie polecałbym szukać śladów konkretnej osoby, w oparciu o znane dokumenty, nie list. A te i tak poprzez indywidualne udostępnienie/kwerendę nie w stylu "skany w szwa" (nawet opisy są niepełne, z braku inwentarzy on-line nie można wnioskować, ze materiałów brak).
Istotne: ustalić co można, zwrócić uwagę na inne granice Warszawy niż obecne ("Warszawa" to bywało bardzo orientacyjna sprawa, a ma bardzo duże znaczenie i przekłada się nawet na to "które konkretnie archiwum") i ew. pomyśleć o niemieckich archiwach (np niemieckie cywilne ASC z Warszawy i powiatu z lat 1939?-1944)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”