Hniezno k. Wołkowyska - poszukuję krewnych.

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Tomorowicz_Wojciech

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Tomorowicz_Wojciech »

Wolkowyski pisze:Witam serdecznie, pan Tomorek napisał "Anna Kozłowa najpewniej była z innej parafii gdyż takie nazwisko w Hnieźnie nie występuje" - przepraszam jednak nazwisko "Kozłów" bardzo często występuję w parafii Hnieznieńskiej np. we wsi Chockowcach
To prawda, ale nie całkowicie.
Nazwisko Kozłów wywtępuje we wsi Chockowce par. Hniezno ale tylko w XVIII w. - w okresie w którym poszukiwana jest Anna z d. Kozłowa już nie.
Przeglądałem lata 1800 - 1864 i nie znalazłem żadnego urodzonego dziecka o tym nazwisku.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w poszukiwaniach.
Awatar użytkownika
Tomorowicz_Wojciech

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Tomorowicz_Wojciech »

Jacek.Turowski pisze:Witam Pana. Pp długich naradach z całą żyjącą jeszcze rodziną mojej Mamy, doszliśmy do wniosku (popartego trochę nielicznymi materiałami), że ojcem pradziadka Juliana był Wincenty ur.9.12.1852 r. syn Izydora i Anny z Kislow. Czy można zatem prosić Pana o jakieś szczegóły związane z Izydorem i Anną. Byłbym bardzo wdzięczny. Serdecznie pozdrawiam, Jacek Turowski
Izydor Maciejczyk ur. 14-04-1803 w Januszach jako syn Jerzego i Magdaleny z Radziwoników - ich ślub odbył się w Januszach 05-02-1797 r.
Z tego małżeństwa była jeszcze Marcell ur. 27-12-1797 i Piotr ur. 18-03-1800 oboje w Januszach. Nie wykluczam, że było jeszcze inne rodzeństwo w późniejszym okresie.
Rodzicami chrzestnymi Izydora byli Paweł Uldynowicz i Marcella Aheyczykówna.
Izydor zmarł 14-04-1856 r. w Hołynce a jego żona Anna z Kiślów 22-05-1859 tamże.

Pozdrawiam - Wojtek
Joanna_Aściłowicz

Rodzina Aściłowicz/Gościłowicz/Gaściłowicz

Post autor: Joanna_Aściłowicz »

Witam serdecznie. Poszukuję informacji na temat rodziny Aściłowiczów. Według znanych mi danych, mój dziadek - Michał Aściłowicz, pochodził najprawdopodobniej z miejscowości Andrzejewice. Z opowieści usłyszałam również o Baranowiczach, choć tutaj dane są mniej pewne. Nie znam niestety imion rodziców Michała Aściłowicza. Wiem natomiast, że miał brata o imieniu Józef, którego żona miała na imię Wera. Możliwym jest także zatarcie litery G w nazwisku, co wskazywałoby na powiązanie z rodziną Gaściłowiczów/Gościłowiczów. Czy posiada Pan informacje, które mogłyby mnie nakierować na dalsze poszukiwania?
Z wyrazami szacunku
Joanna Aściłowicz
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 16 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Joasiu,
nazwisko może byc rownież zapisywane
Haściłowicz
https://katalog.bip.ipn.gov.pl/informacje/58229
https://billiongraves.com/grave/Harry-H ... z/38269057
Aściłowicz:
Kasimir Ascilowicz ur.11.01.1881r,Russia,Poland
Male
from 1917 to 1918 rejerst.wojskowa
Detroit, Wayne, Michigan, United States
Draft Registration
https://www.familysearch.org/search/rec ... e.exact=on
Pozdrawiam
Ela
Grzegorz_Sz

Sympatyk

Post autor: Grzegorz_Sz »

Dzień dobry,
nazwiska Hościłowicz z "obocznościami" na G/A są popularne w parafii Hnieźnieńskiej - bez bliższych dat-okresów urodzin/śmierci trudno coś pomóc.
Andrzejewicze choć położone blisko Hniezna to chyba już parafia Mścibów [choć mogą się znaleźć wpisy w ks. parafialnych Hniezna].

Grzegorz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”