Nazwisko: Molski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=8604&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
kuzarska

Post autor: kuzarska »

Witaj, ja mam w drzewie Molskich chociaż to rodzina z drugiego małżeństwa, po tym jak moja praprababka Aniela Gajewska z d Kaczor zmarła, jej mąż Antoni Gajewski poślubił jej siostrę Władysławę Molską z d Kaczor, wdowę po Antonim Molskim, synu Jana Molskiego i Marjanny z d Zalewskiej, Władysława z małżeństwa z Antonim Molskim mieli syna Stanisława Bolesława Molskiego oraz córkę Natalię Molską, Stanisław zmarł 1993 roku, miał żonę Stanisławę z d Osuch zmarła 1980, mieli córkę. Mam spisane dalszych potomków jeśli cię to interesuje.

Pozdrawiam
Kasia
pstrzel

Sympatyk
Adept

Post autor: pstrzel »

Witam,
W mojej dalszej rodzinie pojawia się felczer Felix Molski, ur. Szlama Jonasowicz Freyman. Urodzony z Jonasa i Chaii Freymanów w Maryampolu ok. 1823 r. Po chrzcie w kościele katolickim (rok 1842 - kościół Św. Krzyża, Warszawa) zostaje Felixem Molskim. Żeni się z Teodozją Małgorzatą Plutecką w Łowiczu w 1849 r. Zamieszkują w Warszawie. Mają syna Jana Nepomucena, ur. 1950, i córkę Juliannę Magdalenę, ur. 1853.

https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... m=S&w=05ld
Kołpacka_Anna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Kołpacka_Anna »

Pani Kasiu pochodzę z rodziny Molskich wywodzących się z Gwizdał. Antoni również tam się urodził. Czy wie Pani coś o jego przodkach i może podzielić się tymi informacjami. Z góry dziękuję. Anna
ROMAN_B

Sympatyk

Jan Feliks Molski ( Szlama Jonaszowicz Freyman ).

Post autor: ROMAN_B »

Dobry wieczór.

W roku 1905 w Warszawie ukazała się publikacja Teodora Joske – Choińskiego nosząca tytuł „Neofici Polscy. Materiały historyczne”. W rozdziale pt. Spis neofitów, którzy przyjęli wyznanie rzymsko-katolickie od r. 1800-1903, w Warszawie1), na stronie 154 autor napisał:

„Molski Jan Feliks (Szlama Jonaszowicz Freyman), cyrulik, lat 19, syn Jonasza i Chai Freymanów z Maryampola, w r. 1842.”

Przypis 1) – strona 154:
„Lata, podane obok nazwiska neofity, są jego latami w chwili przyjęcia chrztu; imię i nazwisko, umieszczone w nawiasie obok nazwiska chrześciańskicgo, były jego imieniem i nazwiskiem przed zmianą wiaty.”.

Link do wspomnianej przeze mnie publikacji [ można przeczytać na stronie lub pobrać na dysk własnego komputera ]:
https://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/publica ... anguage=en

Z informacji podanych przez Teodora Joske – Choińskiego wynika, że w roku 1842 w Warszawie Szlama Jonaszowicz Freyman, lat 19, cyrulik, syn Jonasza i Chai Freymanów z Maryampola, przyjął wyznanie rzymskokatolickie oraz imiona Jan Feliks i nazwisko Molski.

Poniżej zamieszczam link do aktu chrztu [ urodzenia ] nr 114 / 1842 osoby o nazwisku Szlama Jonaszowicz Freyman, która w parafii pod wezwaniem św. Krzyża w Warszawie została ochrzczona i przyjęła wyznanie rzymskokatolickie.
Link do aktu:
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... =962&y=802
Z przedmiotowego dokumentu można dowiedzieć się wielu informacji, na przykład:
• kto był rodzicami osoby o nazwisku Szlama Jonaszowicz Freyman,
• gdzie ona się urodziła,
• jaki wykonywała zawód,
• ile miała lat gdy przyjmowała wyznanie rzymskokatolickie,
• jakie imiona i nazwisko przyjęła podczas chrztu i przyjęcia wiary rzymskokatolickiej,
• kto był jej przybranymi rodzicami, jaki był ich status społeczny, jaki urząd sprawowali,
• kto był świadkami [ chrzestnymi ] i jaki ich był status społeczny,
• itd.
Akt w języku polskim.

Roman.
pstrzel

Sympatyk
Adept

Jan Feliks Molski ( Szlama Jonaszowicz Freyman ).

Post autor: pstrzel »

Panie Romanie,
Dziękuje za nowe źródło informacji. Jan Feliks Molski był szwagrem i świadkiem ślubu mojego prapradziadka Józefa Jaroszyńskiego. Jego akt chrztu i akt małżeństwa z Teodozją Plutecką już miałem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”