Dobry wieczór.
Potrzebuję państwa pomocy bądź rady. W swoich poszukiwaniach genealogicznych "stoje w miejscu" na jednych z moich prapradziadków.
O moim prapradziadku Bronisławie Kowalskim wiem bardzo mało. W czasie urodzenia mojej prababci Marty Kowalskiej 12 lipca 1930 mieszkał w Klamrach pod Chełmnem. Dokumentował się książeczką wojskową wydaną przez 63 pułk piechoty w Toruniu wydaną 22 września 1929 roku. Przed wybuchem drugiej wojny światowej mieszkał w Czemlewie gmina Dąbrowa Chełmińska. Dalej mam dwie wersje od dwóch różnych osób z rodziny. Pierwsza mówi o tym, że walczył w czasie drugiej wojnie światowej, ale już z niej nie wrócił. Z kolei druga mówi o tym, że przeżył wojnę i w czasie wojny/po wojnie wyjechał do Niemiec, gdzie podobno miał firmę samochodową (?). Chciał z Polski ściągnąć żonę i dzieci, ale tego nie zrobił. Podobno przyjechał tylko do Polski na pogrzeb swojej żony.
W akcie małżeństwa mojej prababci z 1949 roku napisane jest, że Bronisław Kowalski jej ojciec "nie żyje".
O mojej praprababci Marcie Kowalskiej z domu Pieczkiewicz również wiem niewiele. W 1949 roku, gdy żeniła się moja prababcia wpisane jest, że jej matka mieszka w Kokocku pod Chełmnem. Od starszych osób z rodziny wiem, że zmarła w Chełmnie na gruźlicę około 1952 roku (wuja twierdził, że gdy ona zmarła to on miał 3 lata, a on 1949 rocznik urodzenia). Jednak jej aktu zgonu tam nie znalazłem. Z kolei faktem jest, że została pochowana w Chełmnie. Jednakże jej nagrobek do dzisiejszego dnia się nie zachował (w wyszukiwarce grobów cmentarza w Chełmnie "wychodzą" trzy Marty Kowalskie, lecz to nie jest żadna z nich).
Ma ktoś z Państwa może pomysł w jaki sposób mogę znaleźć informacje o moich prapradziadkach, aby móc dotrzeć ostatecznie do aktów urodzeń/małżeństwa/zgonów?
Bronisław Kowalski i Marta z domu Pieczkiewicz
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Dobry wieczór.
Przeszukując Internet udało mi się znaleźć pewien trop odnośnie Bronisława Kowalskiego.
http://www.bohaterowie1939.pl/polegly,k ... ,8913.html
Nie mam pewności, że to ten Bronisław o którego chodzi. Tak jak "mój" widać, że należał on do 63 pułku piechoty. Rocznik urodzenia (1910) wskazuje na to, iż gdyby to był on, to otrzymałby książeczkę wojskową w wieku 19 lat. Spotkałem się gdzieś z informacją, że książeczkę wojskową otrzymywano w wieku 21 lat, nie wiem czy to prawda..
Co do praprababci Marty udałem się ostatnio do biura parafialnego parafii w Chełmnie do której należy cmentarz na której spoczywa moja praprababcia. Niestety obsługująca mnie Pani powiedziała mi, że posiadają księgi zgonów do 1953 (starsze znajdują się już w Archiwum Diecezjalnym w Toruniu). Po za tym powinienem ustalić, gdzie odbył się pogrzeb, bo sam fakt, że została pochowana tutaj nie oznacza, że tu odbył się pogrzeb..? Poleciła mi sprawdzenie czy wzmianka o niej nie pojawia się w księgach zgonu parafii zamieszkania (ona mieszkała w Kokocku więc parafia w Starogrodzie). Ksiąg zgonów z Chełmna od 1953 roku wzwyż Pani nie sprawdziła, bo nie miała czasu.
Dowiedziałem się również, że w czasie drugiej wojny światowej przymusowo pracowała w Unisławiu wraz z córkami/córką (moją prababcią). Może warto w tej sprawie napisać do PCK o uzyskanie dokumentów o tym świadczących (może uzyskałbym jakieś dane np. data urodzenia na jej temat).
Przyszła mi na myśl hipoteza, że praprababcia mogła się po wojnie ponownie ożenić (jeśli teoria o tym, że prapradziadek rzeczywiście zginął na wojnie byłaby prawdziwa), w związku z czym już mogła nie być "Kowalska", ale to tylko hipoteza, ale kto wie..
Oprócz tego korzystając z Genealogii w Archiwach zauważyłem, że jest jeden indeks dla nazwiska "Pieczkiewicz" w miejscowości Blizno gmina Książki.
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... archer=big
Przeszukałem pięć lat do przodu księgi urodzeń i niestety więcej nazwiska "Pieczkiewicz" nie spotkałem. Może ktoś z Państwa gdzieś się spotkał z tym nazwiskiem?
Przeszukując Internet udało mi się znaleźć pewien trop odnośnie Bronisława Kowalskiego.
http://www.bohaterowie1939.pl/polegly,k ... ,8913.html
Nie mam pewności, że to ten Bronisław o którego chodzi. Tak jak "mój" widać, że należał on do 63 pułku piechoty. Rocznik urodzenia (1910) wskazuje na to, iż gdyby to był on, to otrzymałby książeczkę wojskową w wieku 19 lat. Spotkałem się gdzieś z informacją, że książeczkę wojskową otrzymywano w wieku 21 lat, nie wiem czy to prawda..
Co do praprababci Marty udałem się ostatnio do biura parafialnego parafii w Chełmnie do której należy cmentarz na której spoczywa moja praprababcia. Niestety obsługująca mnie Pani powiedziała mi, że posiadają księgi zgonów do 1953 (starsze znajdują się już w Archiwum Diecezjalnym w Toruniu). Po za tym powinienem ustalić, gdzie odbył się pogrzeb, bo sam fakt, że została pochowana tutaj nie oznacza, że tu odbył się pogrzeb..? Poleciła mi sprawdzenie czy wzmianka o niej nie pojawia się w księgach zgonu parafii zamieszkania (ona mieszkała w Kokocku więc parafia w Starogrodzie). Ksiąg zgonów z Chełmna od 1953 roku wzwyż Pani nie sprawdziła, bo nie miała czasu.
Dowiedziałem się również, że w czasie drugiej wojny światowej przymusowo pracowała w Unisławiu wraz z córkami/córką (moją prababcią). Może warto w tej sprawie napisać do PCK o uzyskanie dokumentów o tym świadczących (może uzyskałbym jakieś dane np. data urodzenia na jej temat).
Przyszła mi na myśl hipoteza, że praprababcia mogła się po wojnie ponownie ożenić (jeśli teoria o tym, że prapradziadek rzeczywiście zginął na wojnie byłaby prawdziwa), w związku z czym już mogła nie być "Kowalska", ale to tylko hipoteza, ale kto wie..
Oprócz tego korzystając z Genealogii w Archiwach zauważyłem, że jest jeden indeks dla nazwiska "Pieczkiewicz" w miejscowości Blizno gmina Książki.
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... archer=big
Przeszukałem pięć lat do przodu księgi urodzeń i niestety więcej nazwiska "Pieczkiewicz" nie spotkałem. Może ktoś z Państwa gdzieś się spotkał z tym nazwiskiem?
Serdecznie pozdrawiam
Damian
Damian
Drogi Damianie,
polecam dokładną kwerendę na stronie www.straty.pl, gdzie znajdziesz dużo informacji o uczestnikach II wojny światowej. Tam też są wpisy z bazy PCK.
polecam dokładną kwerendę na stronie www.straty.pl, gdzie znajdziesz dużo informacji o uczestnikach II wojny światowej. Tam też są wpisy z bazy PCK.
Pozdrawiam
Piotr Kruze
Piotr Kruze