Witam!
"... Ogromnie lubial Dobras konie. To była jego wielka przyjemność. Naprawdę nikt w Szynkielewie takich pięknych koni nie posiadał. Koniokrady wykradły mu raz taką parę koni, to z chłopską zawziętością chodził pół roku po jarmarkach. W końcu gdzieś koło Krakowa je poznał i po paru rozprawach odebrał. ..."
Jest to fragment książki, który wspomina o moim prapradziadku.
Zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych osób. Gdzie mogę szukać akt tej sprawy sądowej? Czy będzie to w Krakowie, czy tam skąd pochodził Dobras (gubernia Kaliska, powiat Wieluński). Rzecz działa się prawdopodobnie przed 1920 rokiem.
Koniokrady
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Krystyna.waw

Prawdopodobnie "gdzieś koło Krakowa" - to się nazywa właściwość miejscowa sądu.
Z grubsza: sądzi ten sąd, w którego okręgu popełniono przestępstwo.
Ale masz szczęście, że świetny pisarz pradziadka opisał.
Szczerze zazdroszczę
http://spfag.republika.pl/tadeusz;rozew ... odzi.shtml
Z grubsza: sądzi ten sąd, w którego okręgu popełniono przestępstwo.
Ale masz szczęście, że świetny pisarz pradziadka opisał.
Szczerze zazdroszczę
http://spfag.republika.pl/tadeusz;rozew ... odzi.shtml
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
- Jan.Ejzert

Podciągam temat
Do Piotrka:
Miałem okazję poznać p. Dobrasa (imienia nie pamiętam), który mieszkał w pobliżu Złoczewa i był handlarzem końmi. Zetknąłem się z nim na targach końskich w Złoczewie.
Prawdopodobnie to jakaś Twoja rodzina.
Krystyna szybko wyszukała źródło, brawo
Do Piotrka:
Miałem okazję poznać p. Dobrasa (imienia nie pamiętam), który mieszkał w pobliżu Złoczewa i był handlarzem końmi. Zetknąłem się z nim na targach końskich w Złoczewie.
Prawdopodobnie to jakaś Twoja rodzina.
Krystyna szybko wyszukała źródło, brawo
Pozdrawiam,
Czarek
Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Czarek
Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Dzień dobry,
Temat stary, ale pozwolę sobie odświeżyć z pytaniem - Piotrze, czy udało się Ci się odnaleźć wspomniane akta?
Mam wśród przodków Dobrasów z Szynkielowa/Sienkielowa, mianowicie Mariannę Dobras (ur.1791, 4xpra), córkę Andrzeja i Krystyny Jurzak, a wnuczkę (prawdopodobnie) Piotra Dobrasa i Małgorzaty. Jest spora szansa, że wspomniany Dobras to i moja rodzina, co prawda nieco odleglejsza.
Nie robiłem dotychczas drzewa potomków w tej linii, ale widząc tak ciekawe źródło nabrałem na to ochoty. Czy możesz podzielić się imionami rodziców swojego prapradziadka Dobrasa?
Wspomniana przeze mnie 4xpra w moim drzewie: Marianna Dobras - link.
Wszystkie osoby o nazwisku Dobras z mojego drzewa (póki co niewiele, ale niedługo uzupełnię): link.
Piotr
Temat stary, ale pozwolę sobie odświeżyć z pytaniem - Piotrze, czy udało się Ci się odnaleźć wspomniane akta?
Mam wśród przodków Dobrasów z Szynkielowa/Sienkielowa, mianowicie Mariannę Dobras (ur.1791, 4xpra), córkę Andrzeja i Krystyny Jurzak, a wnuczkę (prawdopodobnie) Piotra Dobrasa i Małgorzaty. Jest spora szansa, że wspomniany Dobras to i moja rodzina, co prawda nieco odleglejsza.
Nie robiłem dotychczas drzewa potomków w tej linii, ale widząc tak ciekawe źródło nabrałem na to ochoty. Czy możesz podzielić się imionami rodziców swojego prapradziadka Dobrasa?
Wspomniana przeze mnie 4xpra w moim drzewie: Marianna Dobras - link.
Wszystkie osoby o nazwisku Dobras z mojego drzewa (póki co niewiele, ale niedługo uzupełnię): link.
Piotr