Koniokrady

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Piotrek.M

Sympatyk

Koniokrady

Post autor: Piotrek.M »

Witam!
"... Ogromnie lubial Dobras konie. To była jego wielka przyjemność. Naprawdę nikt w Szynkielewie takich pięknych koni nie posiadał. Koniokrady wykradły mu raz taką parę koni, to z chłopską zawziętością chodził pół roku po jarmarkach. W końcu gdzieś koło Krakowa je poznał i po paru rozprawach odebrał. ..."
Jest to fragment książki, który wspomina o moim prapradziadku.
Zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych osób. Gdzie mogę szukać akt tej sprawy sądowej? Czy będzie to w Krakowie, czy tam skąd pochodził Dobras (gubernia Kaliska, powiat Wieluński). Rzecz działa się prawdopodobnie przed 1920 rokiem.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Prawdopodobnie "gdzieś koło Krakowa" - to się nazywa właściwość miejscowa sądu.
Z grubsza: sądzi ten sąd, w którego okręgu popełniono przestępstwo.

Ale masz szczęście, że świetny pisarz pradziadka opisał.
Szczerze zazdroszczę
http://spfag.republika.pl/tadeusz;rozew ... odzi.shtml
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Podciągam temat :)
Do Piotrka:
Miałem okazję poznać p. Dobrasa (imienia nie pamiętam), który mieszkał w pobliżu Złoczewa i był handlarzem końmi. Zetknąłem się z nim na targach końskich w Złoczewie.
Prawdopodobnie to jakaś Twoja rodzina.

Krystyna szybko wyszukała źródło, brawo :k:
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
PiotrKcz

Sympatyk
Adept

Post autor: PiotrKcz »

Dzień dobry,

Temat stary, ale pozwolę sobie odświeżyć z pytaniem - Piotrze, czy udało się Ci się odnaleźć wspomniane akta?

Mam wśród przodków Dobrasów z Szynkielowa/Sienkielowa, mianowicie Mariannę Dobras (ur.1791, 4xpra), córkę Andrzeja i Krystyny Jurzak, a wnuczkę (prawdopodobnie) Piotra Dobrasa i Małgorzaty. Jest spora szansa, że wspomniany Dobras to i moja rodzina, co prawda nieco odleglejsza.

Nie robiłem dotychczas drzewa potomków w tej linii, ale widząc tak ciekawe źródło nabrałem na to ochoty. Czy możesz podzielić się imionami rodziców swojego prapradziadka Dobrasa?

Wspomniana przeze mnie 4xpra w moim drzewie: Marianna Dobras - link.
Wszystkie osoby o nazwisku Dobras z mojego drzewa (póki co niewiele, ale niedługo uzupełnię): link.

Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”