Nazwisko Strzegowa
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
Nazwisko Strzegowa
Dzień Dobry.
Prowadząc poszukiwania nad jednym nazwiskiem, stwierdziłem, że muszę się poradzić na forum, bo nic nie więcej samemu nie ustalę. Nazwisko, które mnie trapi to : Majwod lub Majwad sam nawet nie wiem, jak dokładnie się to pisze.
Natomiast tego nazwiska nie wyszukuje nigdzie w internecie, ani nie znalazłem takiego nazwiska w żadnym z indeksów na genetece. Kolejno sprawdzałem drzewa genealogiczne na różnych stronach i poza moim drzewem to nazwisko nie występuję w żadnym innym drzewie.
Pozdrawiam
Tomasz
Prowadząc poszukiwania nad jednym nazwiskiem, stwierdziłem, że muszę się poradzić na forum, bo nic nie więcej samemu nie ustalę. Nazwisko, które mnie trapi to : Majwod lub Majwad sam nawet nie wiem, jak dokładnie się to pisze.
Natomiast tego nazwiska nie wyszukuje nigdzie w internecie, ani nie znalazłem takiego nazwiska w żadnym z indeksów na genetece. Kolejno sprawdzałem drzewa genealogiczne na różnych stronach i poza moim drzewem to nazwisko nie występuję w żadnym innym drzewie.
Pozdrawiam
Tomasz
Ostatnio zmieniony sob 27 lip 2024, 15:05 przez MrTomiQ, łącznie zmieniany 2 razy.
-
slawek_krakow

Nazwisko Majwod/Majwad, Strzegowa
Majwod ani Majwad może i nie, ale już 10 osób o nazwisku Majwat na początku 2022 roku w Polsce mieszkało.
Wiem o tym, że jest Majwot, ale to jest inne nazwisko. W aktach jest wyraźnie zapisane Majwod.
Pozdrawiam
Tomasz
Pozdrawiam
Tomasz
Nie należy się zbytnio przywiązywać do zapisu nazwiska w akcie. Mamy 3 akty chrztu rodzeństwa Antoniny z tych samych rodziców.
1. Franciszka Majdak 77/1867 Chlina
2.Anna Majwat 47/1870 Kidów
3.Bolesław Majwat 93/1874 Kidów
Jak usłyszeli, tak zapisali.
Pozdrawiam
Janusz
PS Mamy też akt ur. Karoliny Łaganowskiej 60/1844 Szreniawa (wieś Przybysławice). W par.Szreniawa może jest jej akt ślubu z Franciszkiem.
PS nr 2. Podejrzewam , że mam pierwszy ślub Franciszka Maywat 6/1851 Jerzmanowice (lat 24 , ur. Msany koło Wodzisławia na Śląsku, syn Tomasza i Julianny z Bartosów)
Msany=Mszana gminy własnej pow wodzisławski
1. Franciszka Majdak 77/1867 Chlina
2.Anna Majwat 47/1870 Kidów
3.Bolesław Majwat 93/1874 Kidów
Jak usłyszeli, tak zapisali.
Pozdrawiam
Janusz
PS Mamy też akt ur. Karoliny Łaganowskiej 60/1844 Szreniawa (wieś Przybysławice). W par.Szreniawa może jest jej akt ślubu z Franciszkiem.
PS nr 2. Podejrzewam , że mam pierwszy ślub Franciszka Maywat 6/1851 Jerzmanowice (lat 24 , ur. Msany koło Wodzisławia na Śląsku, syn Tomasza i Julianny z Bartosów)
Msany=Mszana gminy własnej pow wodzisławski
Witam.
Najprawdopodobniej się zgadza, ale nie mam pewności co do pierwszego ślubu.
Pozdrawiam
Tomasz
Najprawdopodobniej się zgadza, ale nie mam pewności co do pierwszego ślubu.
Pozdrawiam
Tomasz
Ostatnio zmieniony sob 27 lip 2024, 15:05 przez MrTomiQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Franciszek owczarz lat 21
Domicella z Dyrdasiów lat 20
Co do ślubu , to trzeba wpisać w wyszukiwarkę na genetece Maywat w województwie małopolskim . Wyjdzie tylko jedno małżeństwo i jest skan (akt nr 6)
Pozdrawiam
Janusz
Domicella z Dyrdasiów lat 20
Co do ślubu , to trzeba wpisać w wyszukiwarkę na genetece Maywat w województwie małopolskim . Wyjdzie tylko jedno małżeństwo i jest skan (akt nr 6)
Pozdrawiam
Janusz