Nazwisko Strzegowa

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

MrTomiQ

Nieaktywny

Nazwisko Strzegowa

Post autor: MrTomiQ »

Dzień Dobry.
Prowadząc poszukiwania nad jednym nazwiskiem, stwierdziłem, że muszę się poradzić na forum, bo nic nie więcej samemu nie ustalę. Nazwisko, które mnie trapi to : Majwod lub Majwad sam nawet nie wiem, jak dokładnie się to pisze.

Natomiast tego nazwiska nie wyszukuje nigdzie w internecie, ani nie znalazłem takiego nazwiska w żadnym z indeksów na genetece. Kolejno sprawdzałem drzewa genealogiczne na różnych stronach i poza moim drzewem to nazwisko nie występuję w żadnym innym drzewie.

Pozdrawiam
Tomasz
Ostatnio zmieniony sob 27 lip 2024, 15:05 przez MrTomiQ, łącznie zmieniany 2 razy.
slawek_krakow

Sympatyk

Nazwisko Majwod/Majwad, Strzegowa

Post autor: slawek_krakow »

Majwod ani Majwad może i nie, ale już 10 osób o nazwisku Majwat na początku 2022 roku w Polsce mieszkało.
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Majwot jest na genetece.

Pozdrawiam
Janusz
MrTomiQ

Nieaktywny

Wiem o tym, że jest Majwot, ale to jest inne nazwisko. W aktach jest wyraźnie zapisane Majwod.

Pozdrawiam
Tomasz
janusz59

Sympatyk

Nie należy się zbytnio przywiązywać do zapisu nazwiska w akcie. Mamy 3 akty chrztu rodzeństwa Antoniny z tych samych rodziców.
1. Franciszka Majdak 77/1867 Chlina
2.Anna Majwat 47/1870 Kidów
3.Bolesław Majwat 93/1874 Kidów

Jak usłyszeli, tak zapisali.

Pozdrawiam
Janusz

PS Mamy też akt ur. Karoliny Łaganowskiej 60/1844 Szreniawa (wieś Przybysławice). W par.Szreniawa może jest jej akt ślubu z Franciszkiem.

PS nr 2. Podejrzewam , że mam pierwszy ślub Franciszka Maywat 6/1851 Jerzmanowice (lat 24 , ur. Msany koło Wodzisławia na Śląsku, syn Tomasza i Julianny z Bartosów)

Msany=Mszana gminy własnej pow wodzisławski
MrTomiQ

Nieaktywny

Witam.
Najprawdopodobniej się zgadza, ale nie mam pewności co do pierwszego ślubu.
Pozdrawiam
Tomasz
Ostatnio zmieniony sob 27 lip 2024, 15:05 przez MrTomiQ, łącznie zmieniany 1 raz.
janusz59

Sympatyk

Franciszek owczarz lat 21
Domicella z Dyrdasiów lat 20

Co do ślubu , to trzeba wpisać w wyszukiwarkę na genetece Maywat w województwie małopolskim . Wyjdzie tylko jedno małżeństwo i jest skan (akt nr 6)

Pozdrawiam
Janusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”