Żuk Aleksander, Włodzimierz, Teodor (Fiodor)
Gutor
Dziękuję za fatygę.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Witaj...Pięknoręki pisze:Dobry wieczór!
Uprzejmie proszę o sprawdzenie w wykazach w miarę możliwości nazwiska Jaworski. Mój pradziad ukończył Szkołę Oficerską w Odessie w 1914 r.
Serdecznie pozdrawiam!
Witaj Zbyszku...Mierzejewski pisze:Witam
Szukam śladów nazwiska NORUK i ORBIK.
Obydwa nazwiska jeśli już, dotyczą szeregowych żołnierzy.
W przypadku NORUK mógł być wcielonym lub zesłanym za pomoc powstańcom. Może dotyczyć Macieja, Marcina, Mateusza, Matfieja NORUK lub oboczności nazwiska NARUK.
Co do pochodzenia nazwisk są to bliskie okolice Augustów-Rajgród, rozdzielone kanałem.
Nie mam pewnośći czy w interesującym mnie XIX wiecznym okresie była to gubernia Augustowska czy też nosiła inną nazwę np. Łomżyńska, Suwalska a może nawet Grodzieńska.
Byłbym też wdzięczny wszystkim za informację, gdzie można znaleźć informacje o członkach POW i "Strzelca" noszących te nazwiska z tego regionu (augustowskie)? W szczególności interesują mnie miejscowość Jaziewo parafia Jaminy oraz Tajno Stare parafia Bargłów Kościelny.

Mój pradziad, Kazimierz s. Adama Jaworski. Ur. 1 III 1893. Wg. posiadanych przeze mnie danych ukończył Одесское военное училище 21 VII 1914 r.joannayvona2302 pisze:Witaj...Pięknoręki pisze:Dobry wieczór!
Uprzejmie proszę o sprawdzenie w wykazach w miarę możliwości nazwiska Jaworski. Mój pradziad ukończył Szkołę Oficerską w Odessie w 1914 r.
Serdecznie pozdrawiam!
jakie miał imię Twój pradziad ? mam chyba gdzieś wykaz z Uczel. Wojennej z Odessy ...
nazwisko Jaworski ujęłam już w wykazie - str. 4
T: Wykaz nazwisk w wojsku carskim - opracowanie
http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... t-45.phtml

Tak? Zastanawiałem się czy przypadkiem już o to nie prosiłem, ale opcja "Szukaj" niczego nie znalazła...joannayvona2302 pisze:Witaj...Czyżewski_Bartłomiej pisze:Witam serdecznie!
Będę bardzo wdzięczny za sprawdzenie czy nie występuje nazwisko Dzierbicki, bądź Dzierzbicki.![]()
nazwisko był zgłaszane wcześniej...
na dzień dzisiejszy nikogo nie znalazłam.