Czekarzewice, materiały pozametrykalne

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Potomek_Wosinskich

Sympatyk
Legenda

Czekarzewice, materiały pozametrykalne

Post autor: Potomek_Wosinskich »

Dzień dobry,

Poszukując przodków w parafii Pawłowice (konkretniej we wsi Czekarzewice) utknąłem w swoich poszukiwaniach na roku 1810. Po prostu dawniejszych metryk nigdzie nie mogę znaleźć. W pobliskich parafiach (np. Tarłów) metryki też zaczynają się dopiero od 1810. W związku z tym najsławniejsi przodkowie, których odkryłem, urodzili się na przełomie XVIII i XIX wieku.

Szukam jakiejś możliwość dalszego prowadzenia poszukiwań. Czy da się jeszcze na podstawie jakichś ksiąg dojść do dawniejszych przodków? Może były tworzone na przełomie tych dwóch wieków jakieś spisy ludności, które mogłyby mi pomóc? Wieś Czekarzewice leży dzisiaj w woj. świętokrzyskim, na granicy z woj. mazowieckim. Z tego co się orientuję, Czekarzewice dawniej leżały w ziemi sandomierskiej, powiecie radomskim. Krótko po rozbiorach leżały jeszcze w zaborze austriackim.

Pozdrawiam,
Wojciech Wosiński
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”