Archiwum wysłało mi same indeksy.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

MrTomiQ

Nieaktywny

Archiwum wysłało mi same indeksy.

Post autor: MrTomiQ »

Witam.
Mam taki problem z archiwum wysłałem prośbę o kopie cyfrowe metryki, a dostałem skany samych indeksów i napisali mi, że chcą zapłatę. Wszystko odbywało się drogą mailową, ale do czego mi same indeksy, które zresztą samemu już mam. Po opłaceniu dostanę skany akt? Jeśli nie dostanę skanów akt tak, jak im napisałem to nie mam zamiaru płacić za coś takiego.

Tomasz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

nie piszesz co dostałeś
nie piszesz za co chcą zapłatę
nie piszesz co zamówiłeś

jeśli zamówienie nie zrealizowane, a twierdzą że zrealizowane - reklamuj
jeśli chcą przedpłaty (tzn chcą opłaty za usługę, która będzie dopiero wykonana) - to powinno być zaznaczone

prośbę? zamówienie usługi - tak? konkretnej? wykonania kopii opisanej zespół, jednostki, typ, rok, numer, osoby których dotyczy?
czy znalezienia dokumentu (nie podałeś )?

"dostałem skany samych dokumentów" co to znaczy?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
MrTomiQ

Nieaktywny

1. Zaczynając dostałem dosłownie skany cyfrowe indeksów/raptularzy tego spisu gdzie są imiona i nazwiska oraz nr. aktu podany, żeby odszukać akta.
2. Właśnie zapłatę chcą za te skany indeksów w wiadomości napisali, że za "zamówione kopie".
3. Pisałem, że chcę, aby udostępnili mi informacje z metryki. Wcześniej w tej samej wiadomości napisałem, że chodzi mi o metryki, które znajdują się w ich archwium.

Tak, napisałem, że nie zapłacę za zdjęcia samych indeksów. "jeśli chcą przedpłaty" właśnie nie ma podanej informacji o tym, że to ma być przepłata najwyraźniej chyba uznali, że zlecenie zakończone.

Tak, opisałem z której parafii, kogo dotyczy, rok, a nawet nr. aktu jak znalazłem w internecie.

Nie, nie znalezienie dokumentów tylko, konkretnie jest napisane, że chodzi o akta zgonu, ślubu i chrztu.

Pozdrawiam
Tomasz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

@3 czyli nie zamówiłeś kopii tylko poprosiłeś o informację?

Są wzory zamówień usługi reprograficznej, nie musisz z nich korzystać, ale często warto. To nie jest skomplikowane.

Nie widzimy zamówienia, które wysłałeś, ale widać pewne niejasności. Czy w zamówieniu, czy w opisie zdarzenia - trudno orzec.
Teoretycznie (bo skąpisz informacji, więc to zgadywanie) wszak mogłeś zamówić kopie summariusza i dostałeś co zamówiłeś. I należy się zapłata za usługę.

Nie pytałem "z której parafii" tylko czy podałeś zespół, sygnaturę jednostki, typ zdarzenia, rok, (ew. numer), nazwisko / nazwiska. Mam rozumieć, że nie podałeś? Nie wiesz co zamawiałeś? Kopię czego zleciłeś by została wykonana i przesłana?
MrTomiQ

Nieaktywny

Przecież już w samym tytule dałem nazwę Kopie metryk. Napisałem przy każdej osobie metryka, także nie widzę tutaj swojej winy. Nie podałem zespołu i sygnatury tylko to co znalazłem w genetece. Czyli parafia, rok, imiona i nazwiska nr aktu. Jak będzie trzeba zapłacić to trudno, ale niech zatrudniają kompetentnych ludzi na takie stanowiska, jak w tytule jest napisane Kopie metryk. Kolejno przy każdym wpisie zaznaczam, że chce kopie metryk. To wysyłając mi zdjęcia indeksów to jest pomyłka tej osoby.

Edit: Muszę dodać, że tu chodzi o Archiwum Diecezjalne nie o Państwowe!

Pozdrawiam
Tomasz
Ostatnio zmieniony pt 01 lip 2022, 17:29 przez MrTomiQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Pisałeś wiele wzajemnie wykluczających się rzeczy - zamiast podlinkować kopie zamówienia.

Wydaje się, że niekompetentnie złożyłeś zamówienie. Ale może to tylko wrażenie:) Np fałszywym założeniem "zamawiałeś w AP" może to wrażenie być wywołane

zespół
jednostka
nr aktu (lub data)
dane osoby /osób

"Awantury" były przez lata z niektórymi APami o konieczność podania numeru kart czy stron dodatkowo. Rozstrzygnięte.

I te informacje (jak składać zamówienie) na forum znajdziesz, choć teraz, gdy wzory zamówień na usługę reprogaficzną są na stronach APów wydawało się, że to nadmiar.

"Gorzej" z opisem zamawiania kwerendy - to wypadałoby opisać mocniej niźli jest. W ramach popularyzacji. Tyle, że przekonanie, ze warto (że ktoś wyszuka i skorzysta) jakoś tak zmalało:)
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

A nie możesz tam po prostu zadzwonić?
MrTomiQ

Nieaktywny

Arek_Bereza pisze:A nie możesz tam po prostu zadzwonić?
Tak muszę do nich zadzwonić, ale na stronie mają napisane, że w lipcu i sierpniu archiwum zamknięte.

Pozdrawiam
Tomasz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Przykładowy standardowy formularz zamówienia, który może budzić wątpliwości:
https://katowice.ap.gov.pl/images/uploa ... r_2020.pdf

Zamówienie dotyczy wykonania kopii materiałów archiwalnych, stąd obecność pola karta(y)/strona(y). W przypadku ASC, aktów notarialnych etc często posługujemy się typem zdarzenia, rokiem, numerem (bądź datą dzienną), podmiotem. I to wystarcza.
Elementem niezbędnym jest zespół i jednostka.
Czasem nie jest to opublikowana w sieci (np szwa) informacja (szczególnie sygnatura jednostki) i trzeba wcześniej ustalić, bądź uzgodnić (z wykonawcą/zleceniobiorcą), że nie jest wymagana by skutecznie zamówić usługę.
Podobnie, czyli wymaga uzgodnienia w przypadku tzw dawnych sygnatur (znanych np z opracowań wydanych wiele lat temu), które zostały zmienione w archiwum (czasem 50 lat temu:).
Uwaga! Bywają opracowania powołujące się na sygnatury nieistniejące lata , a nawet dekady przed powstaniem opracowania:)
Awatar użytkownika
frisgaard

Sympatyk
Mistrz

Post autor: frisgaard »

Tomku,
a czy sprawa dotyczy metryk sprzed 1810 roku?
Łukasz.
MrTomiQ

Nieaktywny

frisgaard pisze:Tomku,
a czy sprawa dotyczy metryk sprzed 1810 roku?
Nie.
MrTomiQ

Nieaktywny

Sprawa rozwiązana w Archiwum Diecezjalnym mają szczątkowe informacje trzeba napisać do AP.

Pozdrawiam
Tomasz
mymumisadentist

Post autor: mymumisadentist »

Bardzo proszę o pomoc gdzie mam szukać aktów małżeństwa i urodzenia przodków z 1895 i 1897. posiadam tzn "stammbuch" ale czy gdzieś mogę uzyskać polskie dokumenty? urząd stanu cywilnego przy urzędzie miasta ?

jeśli chcę uzyskać informacje z Archiwum Państwowego to jak najlepiej określić cel poszukiwań?
z góry dziękuję za wskazówki
Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”