Interesują mnie informacje na temat drobnoszlacheckiej rodziny
Góreckich z parafii Winnica w dawnej ziemi zakroczymskiej - Górki
Wielkie, G. Witowice, G. Gosze, G. Piotrowice i G. Baćki. Identyfikacja przynależności herbowej niepewna, choć natrafiłem na opinię, że byli to Szeligowie. Używane znane przydomki: Kopyto, Obut, Golicz, Dupka i Kamier. Ściślej rzecz ujmując, ciekawi mnie czy istnieją jakieś dokumenty źródłowe, w rodzaju tych powoływanych przez Kapicę Milewskiego, wskazujące na udział wskazanych Góreckich w postgrunwaldzkiej kolonizacji Mazowsza północno-wschodniego (dawne ziemie łomżyńska i wiska) bądź Podlasia.
Kętrzyński w swojej pracy "O ludności polskiej w Prusiech niegdyś krzyżackich wspomina, że komtur bałdzki Erazm von Reisenstein w roku 1481 nadaje 15 włók w powiecie piskim, z prawem sądownictwa i obowiązkiem jednej służby zbrojnej braciom Janowi i Stanisławowi Dupkowskim, którzy to bracia założyli tam wieś Dupki (później Dupki Lipowskie). Czy zasadne jest łączenie owych Dupkowskich z wskazanymi wyżej Dupkami Góreckimi? Jak popularny był to przydomek wśród szlachty mazowieckiej?
Zaznaczam, że nie nazywam się Dupkowski ani nie jestem z rodziną tego nazwiska spokrewniony
Z góry dziękuję za ewentualne info bądź opinię. Pozdrawiam wszystkich.
Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Wojtek, moderator