Jak odnaleźć przodków Jana Miłoszewskiego?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Michał_Trzpiot

Jak odnaleźć przodków Jana Miłoszewskiego?
Witam, mam pewien problem w swojej genealogii - mianowicie dużo trudności nastręcza mi odnalezienie przodków Jana Miłoszewskiego. W roku 1819 zawarł związek małżeński z Julianną Borkowską (akt 3/1819 par. Pałuki) i w tymże akcie wpisano, że jest synem Karola i Katarzyny. Ani słowa o miejscu jego urodzenia, nie dostarczył też metryki urodzenia - zamiast tego był akt znania. Z aktu ślubu wynika, że miałby urodzić się w 1784 roku. Przez kilka lat po ślubie mieszkał wraz z Julianną na jej części dziedzicznej w Pajewie, a na przełomie lat dwudziestych i trzydziestych XIX wieku przenieśli się do Nasierowa, gdzie był wyrobnikiem - nie wiem, czy miał też na własność jakąś ziemię w Nasierowie, ale najprawdopodobniej tak, tylko później przepisał ją na dzieci. Zmarł w roku 1854 i w jego akcie zgonu zapisano, że urodził się we wsi Słończewie (tak to rozczytałem), jako syn Karola i Marianny, którzy tam zmarli. Według tego aktu miałby się Jan urodzić w roku 1794. (27/1854, par. Ciemniewko) Jak widać są spore nieścisłości pomiędzy tymi dwoma aktami, nigdzie z nich nie ma podanego nazwiska panieńskiego matki Jana, również różne jest jej imię. W metrykach parafii Szyszki, do której przynależało Słończewo nie znalazłem żadnych pasujących Miłoszewskich. Aktu znania, na który powołuje się akt ślubu brak, ponieważ nie ma całej alegaty z tego roku - zarówno w archiwach: diecezjalnym, państwowym, jak i na parafii. W aktach urodzenia i ślubu dzieci Jana brak krewnych o nazwisku Miłoszewski, oraz ludzi z okolic Słończewa, skąd miałby pochodzić Jan. Przeglądając księgi grodzkie ciechanowskie i ziemskie przasnyskie nie znalazłem żadnych pasujących Miłoszewskich, żadnego Karola z tamtych okolic. (Jan byłby raczej zbyt młody na wpis do ksiąg) Czy mają Państwo jakieś pomysły w jaki sposób mógłbym ustalić więcej podstawowych informacji o Janie (data, miejsce urodzenie, imię i nazwisko matki)?
Pozdrawiam, Michał
- Pobłocka_Elżbieta

- Otrzymał podziękowania: 16 times
Michale,
Słończewo ,to par.Szyszki
Po zalogowaniu:
Par.Szyszki Księgi metrykalne, 1698-1900
https://www.familysearch.org/search/cat ... =732257-50
Słończewo ,to par.Szyszki
Po zalogowaniu:
Par.Szyszki Księgi metrykalne, 1698-1900
https://www.familysearch.org/search/cat ... =732257-50
Pozdrawiam
Ela
Ela
-
Michał_Trzpiot

- Kaczmarek_Aneta

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Michale,
może przydadzą Ci się w dalszych poszukiwaniach informacje zaczerpnięte z Regestru Diecezjów Czaykowskiego (dane za lata 1783-1784).
W parafii Szyszki w tym okresie występowali Miłosiewscy – cząstkowa szlachta. Byli oni właścicielami miejscowości Ostaszewo Panki – to zapewne Jakub i Ludwina Miłosiewscy:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
Regestr podaje także inne, okoliczne parafie, w których występowali Miłosiewscy/Miłoszewscy. Dobrze byłoby prześledzić, jakie z tych parafii nie zostały jeszcze zindeksowane.
W wolnej chwili podam dokładnie spis tych parafii.
Pozdrawiam
Aneta
może przydadzą Ci się w dalszych poszukiwaniach informacje zaczerpnięte z Regestru Diecezjów Czaykowskiego (dane za lata 1783-1784).
W parafii Szyszki w tym okresie występowali Miłosiewscy – cząstkowa szlachta. Byli oni właścicielami miejscowości Ostaszewo Panki – to zapewne Jakub i Ludwina Miłosiewscy:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
Regestr podaje także inne, okoliczne parafie, w których występowali Miłosiewscy/Miłoszewscy. Dobrze byłoby prześledzić, jakie z tych parafii nie zostały jeszcze zindeksowane.
W wolnej chwili podam dokładnie spis tych parafii.
Pozdrawiam
Aneta
-
Michał_Trzpiot

- Kaczmarek_Aneta

Dzień dobry,Bezimienny12 pisze:Będę wdzięczny za podesłanie,, zwłaszcza że mam jeszcze jedną gałąź Miłoszewskich w drzewie. Wiem, że w Słończewie w 1755 dziedziczył Bartłomiej Miłoszewski z żoną Ludwiką ze Słończewskich, ale nie mogę ich powiązać za nic z Janem...
oto obiecany wykaz (dorzuciłam jeszcze Słonczewskich):
MIŁOSIEWSKI/MIŁOSZEWSKI/MIŁOSZOWSKI/MIŁASZEWSKI
Diecezja krakowska
- dekanat nowogórski, parafia Racławice - Zawada - Miłoszowski
- dekanat skalski, parafia Bolechowice, Łazy - Miłoszewska
- dekanat skalski, parafia Irzmanowice, Łazy - Miłaszewski (w przypisach: lub Mitaszewski)
Diecezja płocka
- dekanat ciechanowski, parafia Czernice, Jabłonowo - Miłosiewskie siostry; Toki - Miłosiewscy, Zebry Idzki - Miłosiewski
- dekanat ciechanowski, parafia Grudowsk, Pszczułki Szerszenie - Miłosiewscy
- dekanat ciechanowski, parafia Łysakowo, Stryjewko - Miłosiewscy
- dekanat ciechanowski, parafia Pałuki, Bambugi deserta- Miłoszewski; Długołęka - Miłoszewski; Obidzino - Miłoszewski
- dekanat makowski, parafia Karniewo, Dzierski - Miłoszewski
- dekanat nowomiejski, parafia Ciemniewko, Nasierowo Górne - Miłoszewski 8
- dekanat nowomiejski, parafia Nosielsk, Krzyczki Karasie - Miłoszewski 6; Popowo - Miłosiewski 11
- dekanat przasnyski, parafia Zielona Kościelna, Kierzki - Miłoszewski 3; Zielona Kościelna - Miłoszewski 2; Zielona Łączka - Miłoszewski 2; Zielona Stosie - Miłoszewski 2
- dekanat pułtuski, parafia Szyszki, Ostaszewo Panki - Miłosiewski 3
SŁONCZEWSKI
Diecezja płocka
- dekanat ciechanowski, parafia Pałuki, Kamienice - Słonczewski
- dekanat nowomiejski, parafia Klukowo Kościelne - Ostrzyniewo - Słonczewski 5; Świercze Bogusy Ciołki - Słonczewski 3
- dekanat pułtuski, parafia Winnica, Gnaty Wiesniany - Słonczewski 4
Pozdrawiam
Aneta
-
Michał_Trzpiot

- Kaczmarek_Aneta

Dzień dobry,
cyfra przy nazwisku oznacza jednego z właścicieli cząstkowych, np. w Nasierowie Górnym było akurat ośmiu właścicieli tej osady (Miłoszewski został wymieniony jako ósmy), z kolei w Ostaszewie Panki wymieniono pięciu właścicieli (Miłosiewski był trzecim z pięciu wymienionych).
Tak więc cyfra nie oznacza sumy właścicieli miejscowości, tylko kolejny nr właściciela danej osady.
Pozdrawiam
Aneta
cyfra przy nazwisku oznacza jednego z właścicieli cząstkowych, np. w Nasierowie Górnym było akurat ośmiu właścicieli tej osady (Miłoszewski został wymieniony jako ósmy), z kolei w Ostaszewie Panki wymieniono pięciu właścicieli (Miłosiewski był trzecim z pięciu wymienionych).
Tak więc cyfra nie oznacza sumy właścicieli miejscowości, tylko kolejny nr właściciela danej osady.
Pozdrawiam
Aneta