Wykazy osób z akt parafialnych diecezji pińskiej do 1947 rok

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

prypek

Sympatyk

Post autor: prypek »

poz_marecki pisze:
prypek pisze:Dzień dobry bardzo proszę o pomoc w znalezieniu mojej rodziny. Poszukuję osób i wszelkich o nich informacji dzieci, dat i innych danych z diecezji PIŃSK parafii ŁOHISZYN :
ŁUKASZ I ALEKSANDRA PRYPUTNIEWICZ urodzeni ok. 1855 r.,
PIOTR I MARIA PRYPUTNIEWICZ urodzeni ok. 1845 r.,
PIOTR I HELENA SINKOWSKI (SIENKOWSKI) urodzeni ok. 1865 r.
MARIA PRYPUTNIEWICZ Z D. SINKOWSKI urodzona 1899.
Nic więcej nie mam. Próbowałem szukać w księgach metrykalnych z pińska ale nic nie znalazłem. Jeszcze raz z góry dziękuję za pomoc.
Piotr Pryputniewicz
Dzień dobry ,pytasz i masz.
Анна Припутневич (Гузаревич),Логишин.Jeżeli nie znasz to podam info jak skontaktować.
pozdrawiam
poz_marecki
ps.wyglada na to,że jej mąż to potomek Twojej rodziny.
Bardzo, bardzo dziękuję. Proszę o info (prypek@o2.pl).
Pozdrawiam, Piotr Pryputniewicz
Jegor_Markowski

Post autor: Jegor_Markowski »

Witam, czy mogę sprawdzić nazwiska Markowski i Korybut w parafii Wołczyn?
aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: aka83 »

Jegor_Markowski pisze:Witam, czy mogę sprawdzić nazwiska Markowski i Korybut w parafii Wołczyn?
Wołczyn
chrzty 1921-28
śluby 1928-34
zgony 1921-34

brak nazwisk Korybut i Markowski
Aneta
maciej_zaleski

Post autor: maciej_zaleski »

Czy moge prosic o sprawdzenie nazwiska Załęski
Jegor_Markowski

Post autor: Jegor_Markowski »

aka83 pisze:
Jegor_Markowski pisze:Witam, czy mogę sprawdzić nazwiska Markowski i Korybut w parafii Wołczyn?
Wołczyn
chrzty 1921-28
śluby 1928-34
zgony 1921-34

Aneta, dziękuję
Najwyraźniej mam błędne informacje o tej serii książek.
Myślałem, że Pan Żurek zindeksował wszystkie księgi o kościołach, które są wymienione w tomie 1. Bo z księgi archiwum diecezjalnego w Drohiczynie mam akt parafii Wołchyn z 1848 r., ale nie mam tych ksiąg w ich całość.

https://drive.google.com/uc?export=view ... Hx7r0720Kw
aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

W tomie I w ogóle nie ma parafii Wołczyn, pojawia się ona dopiero w niedawno wydanym tomie VI. W tomie I, podobnie, jak i w innych, jest tylko opisana sieć parafialna, czyli tzw. schematyzm. Nie oznacza to, że ks. Żurek zindeksował wszystkie te parafie opisane w sieci parafialnej. W "Wykazach..." są jedynie te, które udało się odnaleźć po wojnie w Polsce i obecnie są przechowywane m.in. w AD Drohiczyn. Spisy w VI tomie sporządzono na podstawie "Księgi metryk chrzestnych parafii Szczytnickiej, Stawskiej i Wołczyńskiej Dekanatu Brzeskiego od roku 1921-1928", znajdującej się w AD Drohiczyn, zespół: Archiwum Parafii Szczytniki, "Księgi metryk ślubnych parafii Szczytnickiej, Stawskiej i Wołczyńskiej Dekanatu Brzeskiego od roku 1921-1939", znajdującej się w AD Drohiczyn, zespół: Archiwum Parafii Szczytniki, "Księgi metryk pogrzebowych parafii Szczytnickiej, Stawskiej i Wołczyńskiej Dekanatu Brzeskiego od roku 1921-1934", znajdującej się w AD Drohiczyn, zespół: Archiwum Parafii Szczytniki

Tutaj wykaz ksiąg, które są przechowywane w Drohiczynie https://kresy.genealodzy.pl/gub_wil_87/arch_droht.html Z Wołczyna są w "Wykazach..." na razie takie roczniki, które podałam wcześniej, niewykluczone, że kolejne lata pojawią się wraz z ukazaniem się kolejnych tomów "Wykazów z diecezji pińskiej", o ile takie powstaną.

Poniżej wykaz parafii, które są opisane w "Wykazach" (nie wszystkie roczniki oczywiście, tylko te, które się odnalazły po wojnie, reszta może być w archiwach w Mińsku, Grodnie, itp.):

T1
Parafie w Baranowiczach
Parafia Bogdanów
Parafia Brześć
Parafia Czerwiszcze
Parafia Dawidgródek
Parafia Dywin
Parafia Hancewicze (i Malkowicze)
Parafia Horodec
Parafia Iwieniec

T2
Parafia Kamieniec Litewski
Parafia Kiwatycze
Parafia Kobryń
Parafia wojskowa w Kobryniu
Parafia Kojdanów

T3
Parafia Trójcy Przenajświętszej i Świętego Krzyża w Kosowie
Parafia Bożego Ciała w Kroszynie
Parafia Lenin
Parafia Linowo
Parafia Świętego Jana Ewangelisty w Lubieszowie
Parafia Świętej Trójcy w Łachwie (kaplica cmentarna)
Parafia Przemienienia Pańskiego w Łuninie
Parafa Świętego Józefa w Łunińcu
Kaplica Malkowicze (Parafia Hancewicze)
Parafia Mikaszewicze

T4
Parafia Mir
Parafia Niedźwiedzica
Parafia Osowa
Parafia Ostromaczewo
Parafia Otołczyce

T5
Parafia Płaskowicze
Parafia Połonka
Parafia Popina (Torokanie)
Parafia Puzicze
Parafia Rubieżewicze
Parafia Sielec
Parafia Sosnkowicze
Parafia Stolin

T6
Parafia Płaskowicze
Parafia Popina
Parafia Rubieżewicze
Parafia Sielec
Parafia Stawy
Parafia Stolin
Parafia Szczytniki
Parafia Wierzchowice
Parafia Wołczyn
Parafie różne
Jegor_Markowski pisze:
aka83 pisze:
Wołczyn
chrzty 1921-28
śluby 1928-34
zgony 1921-34

Aneta, dziękuję
Najwyraźniej mam błędne informacje o tej serii książek.
Myślałem, że Pan Żurek zindeksował wszystkie księgi o kościołach, które są wymienione w tomie 1. Bo z księgi archiwum diecezjalnego w Drohiczynie mam akt parafii Wołchyn z 1848 r., ale nie mam tych ksiąg w ich całość.

https://drive.google.com/uc?export=view ... Hx7r0720Kw
Aneta
Katarzyna_GT

Sympatyk
Adept

Post autor: Katarzyna_GT »

Dzień dobry,
uprzejmie proszę o sprawdzenie:
- urodzenia/chrztu w Baranowiczach - Danuta Kamińska (dziecko urodziło się w styczniu 1945),
- ślubu (prawdopodobnie także Baranowicze) - Helena Kamińska (tutaj nie mam pewności co do daty, ale zakładam, że 1945 lub 1944),
za wszelkie informacje pięknie dziękuję,
Kasia
aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Katarzyna_GT pisze:Dzień dobry,
uprzejmie proszę o sprawdzenie:
- urodzenia/chrztu w Baranowiczach - Danuta Kamińska (dziecko urodziło się w styczniu 1945),
- ślubu (prawdopodobnie także Baranowicze) - Helena Kamińska (tutaj nie mam pewności co do daty, ale zakładam, że 1945 lub 1944),
za wszelkie informacje pięknie dziękuję,
Kasia
Danuta-Helena Kamińska, c. Heleny, panny, wyznania rzymskokat., ur. 3.01.1945 w Baranowiczach, chrzest 18.02.1945 w Baranowiczach przez ks. Bronisława Wieliczko, chrzestni Wiktor Niekrasz, Janina Lewandowska, akt nr 18/1945

Czy zna Pani nazwisko męża Heleny? Akta są uporządkowane alfabetycznie po nazwisku męża...

Odnośnie Kamińskich, to znalazłam jeszcze ślub Ryszarda Kamińskiego, s. Adolfa i Anieli z Jakubowskich - podać więcej danych?
Aneta
Katarzyna_GT

Sympatyk
Adept

Pięknie dziękuję za dane dot. chrztu :) niestety nie znam nazwiska męża Heleny, jedynie prawdopodobne imię - Aleksander. Wygląda jednak na to, że jeżeli był ślub to między 3 stycznia a majem 1945...
Za Ryszarda dziękuję - Helena znalazła się w Baranowiczach jako jedyna z rodziny.
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Katarzyna_GT pisze:Pięknie dziękuję za dane dot. chrztu :) niestety nie znam nazwiska męża Heleny, jedynie prawdopodobne imię - Aleksander. Wygląda jednak na to, że jeżeli był ślub to między 3 stycznia a majem 1945...
Za Ryszarda dziękuję - Helena znalazła się w Baranowiczach jako jedyna z rodziny.
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
Przejrzałam wszystkie metryki i nie odnalazłam ślubu Heleny Kamińskiej w par. M.B. Królowej Korony Polskiej w Baranowiczach w latach 1937-46
Aneta
Katarzyna_GT

Sympatyk
Adept

Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc❤
ks_Jakub_Sitarz

Post autor: ks_Jakub_Sitarz »

Szczęść Boże, dobry wieczór (zważywszy na godzinę, w której piszę)

We wsi Bojary należącej pod parafię Kiwatycze mieszkała rodzina Pawelczuk.

Jeśli nie będzie to kłopot, to bardzo uprzejmie proszę o sprawdzenie, czy takie nazwisko nie widnieje gdzieś w rejestrach parafialnych.

Z tego, co wiem, to w 1901 roku urodził się mój pra-pra dziadek Jan Pawelczuk.

Od dziadka się dowiedziałem, że zmarł na terenie mojej diecezji w 1971 roku

i dzięki znalezieniu go w księdze zmarłych wiem, że rodzicami Jana byli prawdopodobnie Antoni Pawelczuk i Petrunela (lub Petronela).

Gdyby jakakolwiek wzmianka o Antonim Pawelczuku lub innych Pawelczukach się pojawiła, to bardzo uprzjmię proszę o podzielenie się ze mną tym odkryciem.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Obawiam się, że z parafii Kiwatycze jest to co w AD Drohiczyn
Chrzty 1929-1945
Śluby 1943-44
Zgony 1943-45
Spis nawróconych
Spis parafialny

ale mogę się mylić
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ks_Jakub_Sitarz

Post autor: ks_Jakub_Sitarz »

Zdaję sobie z tego sprawę, ale jako, że nie wiem, kiedy Antoni zmarł oraz czy miał tylko jedno dziecko, to mam jeszcze złudną nadzieję.
Gdyby mu się zmarło w '43 albo po prostu by miał jeszcze dziecko po '29 to już zawsze by nowe informacje były.
Szansa mała, ale zapytać nie zaszkodzi.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Można jeszcze próbować uzyskać potwierdzenie rodziców Antoniego ze ślubu - może żona Antoniego mieszkała (i rodziła się) na terenie, który objęty jest (w latach, gdy było małżeństwo zawierane) wykazem.
Warto poszerzyć od razu o pozostałe znane osoby: dziecko(dzieci), żonę (żony?) Antoniego.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Zablokowany

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”