Mam pradziadka a jak ustalić pra...dziadka

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Darek1965 »

Witam
W prowadzonych poszukiwaniach trafiłem na łamigłówkę, której nie jestem w stanie rozwiązać samodzielnie. Proszę o ocenę doświadczonych kolegów. Czy stoję na przegranej pozycji?
Mój poprzednik o imieniu Marcin w 1805 r. zawarł związek małżeński w Dulsku - parafii małżonki. Z treści aktu zaślubin, przechowywanego w AD w Płocku, nie poznałem imienia jego ojca, zapis w księdze jest częściowo nieczytelny. Znając miejsce urodzenia Marcina poprowadziłem wywód o dwa pokolenia wstecz. Jednak problem polega na tym, że w tym samym roku - 1775 w rodzinach dwóch braci (jeden z nich był ojcem mojego poprzednika) urodzili się synowie, którym nadano to samo imię Marcin. W parafii Strzygi – miejsca urodzin Marcinów zachował się tylko ogólny sumariusz metryk urodzeń, chrztu, zaślubin i zejść za lata 1720-1820.
Obecnie nie wiem, jak ustalić imię ojca Marcina, czyli którego z braci przypisać do drzewa jako mojego pra…dziadka.
Myślałem o księdze zapowiedzi lub raptularzu księdza z parafii zaślubin. Baza danych „Pradziad” nie zawiera danych na ten temat.
Proszę o podpowiedzi, za które z góry dziękuję.
Pozdrawiam, Darek
Awatar użytkownika
Brzezicka_Ilona

Sympatyk

Post autor: Brzezicka_Ilona »

Witaj Darku :)

Nie jestem zbyt doświadczona , ale...
Nic nie wspominasz o matce Swojego przodka.

Czy w akcie ślubu są podane dane matki Twojego przodka ?
Idąc tym tropem , w akcie urodzin powinna być wpisana matka.
Tym sposobem można imię ojca " dopasować " do matki.
I wówczas wiadomo , który z braci jest tym prawidłowym.

Z całą pewnością bardziej doświadczone koleżanki i koledzy podadzą Ci inne sposoby :D
Pozdrawiam
Ilona
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
Ja bym poszedł tropem rodzeństwa. Należałobyby wiedzieć, który Marcin miał jakich braci i siostry. Rodzic brata i siostry, jest przecież także moim rodzicem.
Krzycho z Koszalina.
P.S. To znaczy, że w A.Państwowym brak ksiąg metrykalnych interesującej daty? Sa tylko w A.Diecezjalnym?
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj,

może warto pokusić się o odnalezienie aktu ślubu drugiego z Marcinów oraz aktów zgonów obu...
Rozumiem, że alegaty do aktu ślubu Twojego Marcina brak ?

Pozdrawiam i życzę rozwikłania zagadki -

- Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”