Wykazy osób z akt parafialnych diecezji pińskiej do 1947 rok

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

ks_Jakub_Sitarz

Post autor: ks_Jakub_Sitarz »

Wiem tylko tyle, że miał syna Jana Pawelczuka (1901-1971)

Żona miała prawdopodobnie na imię Petrunela (lub Petronela)

Co do innych dzieci, to nie wiem, bo znalazłem Antoniego i jego żonę w rubryce z rodzicami zmarłego Jana. Dalej już potomków Jana posiadam całkiem pokaźne drzewo, ale Antoni jest w nim najstarszym znanym mi przodkiem.
Gośka

Sympatyk
Legenda

Post autor: Gośka »

Czy mogę prosić o sprawdzenie w parafii Mikaszewicze ślub w 1938 roku Olpiński Leszkiewicz Szymon i Jadwiga Ciszewicz. Szymon może występować pod jednym z tych nazwisk lub obydwa razem.
Z góry dziękuję :k:
Pozdrawiam - Gośka
aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: aka83 »

ks_Jakub_Sitarz pisze:Szczęść Boże, dobry wieczór (zważywszy na godzinę, w której piszę)

We wsi Bojary należącej pod parafię Kiwatycze mieszkała rodzina Pawelczuk.

Jeśli nie będzie to kłopot, to bardzo uprzejmie proszę o sprawdzenie, czy takie nazwisko nie widnieje gdzieś w rejestrach parafialnych.

Z tego, co wiem, to w 1901 roku urodził się mój pra-pra dziadek Jan Pawelczuk.

Od dziadka się dowiedziałem, że zmarł na terenie mojej diecezji w 1971 roku

i dzięki znalezieniu go w księdze zmarłych wiem, że rodzicami Jana byli prawdopodobnie Antoni Pawelczuk i Petrunela (lub Petronela).

Gdyby jakakolwiek wzmianka o Antonim Pawelczuku lub innych Pawelczukach się pojawiła, to bardzo uprzjmię proszę o podzielenie się ze mną tym odkryciem.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Szczęść Boże,
metryki z Kiwatycz pochodzą z Drohiczyna. Jest kilka osób o nazwisku Pawelczuk, ale Antoniego nie odnalazłam... W akcie zgonu Kazimierza Pawelczuka jest wzmianka o synu Janie... W spisie parafialnym (nie wiem, z którego roku) nazwisko to nie występuje. Odnalazłam metryki:

Pawelczuk Helena, c. Stefana i Pauliny z d. Łokujć, ur. 18.12.1930 w Maziatach

Pawelczuk Maria Anna, c. Nikodema i Janiny z d. Krysiuk, ur. 17.11.1935 w Pesteńkach

Pawelczuk Jadwiga, c. Aleksandra i Heleny ze Szwajkowskich, ur. 24.02.1937 w Maziatach

Pawelczuk Kazimierz, s. Wincentego i Marii z d. Swarcewicz, ur. 26.04.1944 w Bojarach

Pawelczuk Paweł, s. Adama i Ireny, ur. 17.03.1943 w Bojarach

Pawelczuk Paweł, s. Stanisława i Zofii z d. Pawelczuk, ur. 3.01.1944 w Bojarach

Pawelczuk Wanda, c. Mieczysława i Marii z d. Pluta, ur. 24.06.1943 w Sieliszczach

Pawelczuk Stanisław, s. Kazimierza i Anny, zam. w Bojarach i Zofia Pawelczuk, c. Aleksandra i Kazimiery - ślub 3.10.1943; świadkowie Adam Pawelczuk i Wincenty Pawelczuk

Pawelczuk Irena, c. Wojciecha i Karoliny z d. Pawelczuk, zm. 29.06.1944 w Bojarach na zapalenie mózgu, 10 lat

Pawelczuk Józef, s. Pawła i Anny z d. Kantoruk, zm. 4.02.1944 w Bojarach ze starości, 80l. wdowiec, pozostawił synów: Adama, Nikodema, Wojciecha, córkę Helenę

Pawelczuk Kazimierz, s. Pawła i Anny z d. Kantoruk, zm. 21.05.1944 w Bojarach ze starości, 75l., żonaty, zostawił żonę Annę, synów Jana, Szymona, Wincentego, Stanisława, córkę Anielę

Pawelczuk Paweł, s. Stanisława i Zofii z d. Pawelczuk, zm. 6.09.1944 w Bojarach na szkarlatynę w 8. m-cu życia
Aneta
ks_Jakub_Sitarz

Obawiam się widząc te informacje (oraz dane, które podesłali mi także na innych stronach dobrzy ludzie), że może to być jakaś grupa krewnych, których nie mogę bezpośrednio powiązać z moim 3-pra dziadkiem, bo brakuje mi jakiegoś pośrednika pomiędzy nimi.

Mimo to bardzo dziękuję za poświęcony czas i powyższy spis osób, ponieważ jeżeli nastąpi kiedyś jakiś (zapewne by musiał być cudowny) przełom w poszukiwaniach, to będę miał możliwość ich jakoś dołączyć.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za chęć pomocy i gorąco pozdrawiam.

Jakub
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

żona Jana? i ślub z nią Jana (na początek w jej miejscu urodzenia) -> rodzice Jana (w tym panieńskie jego matki i jej wiek)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Gośka pisze:Czy mogę prosić o sprawdzenie w parafii Mikaszewicze ślub w 1938 roku Olpiński Leszkiewicz Szymon i Jadwiga Ciszewicz. Szymon może występować pod jednym z tych nazwisk lub obydwa razem.
Z góry dziękuję :k:
Mikaszewicze - śluby za 1922-44, 1928-31, 1941-43, nie odnalazłam ślubu...

Ciszewicz Halina Janina ur. 16.06.1943 w Mikaszewiczach, c. Stanisława
Ciszewicz Mieczysław Józef ur. 28.10.1939, s. Stanisława
Ciszewicz Natalia Elżbieta ur. 5.10.1934, c. Stanisława
Ciszewicz Zbigniew ur. 6.06.1937, s. Stanisława
Olpińska Krystyna Stanisława, ur. 22.11.1940 w Mikaszewiczach, c. Szymona i Jadwigi z d. Ciszewicz (ur. 1914) małż. katolików, chrzest 1.12.1940 przez ks. Urbana Filipiaka, proboszcza, chrzestni Bolesław Czaszewicz i Regina Nalewajko

Ciszewicz Mieczysław, ochrz. w Mikaszewiczach w 1939, świadectwo chrztu wysłane Mieczysławowi Ciszewicz w Rudnie dnia 19.02.1960 dla ślubu kościelnego

Ciszewicz Halina Janina, c. Stanisława i Leokadii z d. Kamińska, ur. 16.06.1943 w Mikaszewiczach, chrzest 26.06.1943, chrzestni Stanisław Wawrzyniak i Nadzieja Matysek

Ciszewicz Stanisław, kawaler ur. 26.01.1906 w Dawidgródku, s. Kazimierza i Stanisławy z d. Tańska, ojciec robotnik, ochrz. 1906 w Dawidgródku, mieszka w par. Mikaszewicze od 25 lat oraz Leokadia Kamińska, panna, ur. 24.01.1915 w Żłobinie, c. Władysława i Eugenii z d. Ulatowska, ojciec rzemieślnik, ochrz. 31.01.1915 w Żłobinie, ziemia mohylowska (Rosja), mieszka w par. Mikaszewicze od 9 lat, ślub 26.12.1933, świadkowie Aleksander Naliwojko i Edward Dąbkowski

Leszkiewicz Konstanty, s. Grzegorza i Wilhelminy z d. Barancewicz, zam. Mikaszewicze, ur. 1.10.1919 Kolonia Sitnica, kawaler, ochrz. Dawidgródek i Walentyna Późniak, c. Wincentego i Józefy z d. Łucewicz, panna, zam. Zaprosie, ur. 31.03.1923 Wielki Las, ochrz. Łachwa, ślub 18.07.1943, świadkowie Jan Okińczyc i Julian Guzowski

W spisie parafialnym par. Mikaszewicze, Puzicze, Petryki za 1942 jest

Ciszkiewicz Stanisław, ur. 26.01.1906 w Mikaszewiczach, robotnik, żona Leokadia z d. Kamińska ur. 24.01.1915 Źłobiniec, córka Elżbieta, ur. 5.10.1934 w Mikaszewiczach, syn Zbigniew ur. 6.06.1937 w Mikaszewiczach, syn Mieczysław ur. 28.10.1939 w Mikaszewiczach

Olpiński Szymon ur. 1910 w Olpieniu, żona Jadwiga z d. Ciszewicz ur. 28.06.1915 w Mikaszewiczach, córka Danuta ur. 26.08.1939 w Mikaszewiczach, córka Krystyna ur. 22.11.1940 w Mikaszewiczach, zam. w miasteczko Mikaszewicze, kolonia fabryczna - baraki
Aneta
Gośka

Sympatyk
Legenda

Post autor: Gośka »

Aneto dziękuję bardzo , to wszystko już miałam tylko tego ślubu brak :(
Pozdrawiam - Gośka
aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

ks_Jakub_Sitarz pisze:Obawiam się widząc te informacje (oraz dane, które podesłali mi także na innych stronach dobrzy ludzie), że może to być jakaś grupa krewnych, których nie mogę bezpośrednio powiązać z moim 3-pra dziadkiem, bo brakuje mi jakiegoś pośrednika pomiędzy nimi.

Mimo to bardzo dziękuję za poświęcony czas i powyższy spis osób, ponieważ jeżeli nastąpi kiedyś jakiś (zapewne by musiał być cudowny) przełom w poszukiwaniach, to będę miał możliwość ich jakoś dołączyć.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za chęć pomocy i gorąco pozdrawiam.

Jakub
Jakie były parafie w okolicy? W spisie parafialnym w Kobryniu z 1930 odnalazłam Tomasza Pawelczuka l. 44, żona Petronela że Szwarcewiczów l.39, syn Stanisław, folwark Kantynowo

Spis parafialny Kobryń 1934

Pawelczuk Tomasz 34 ha, lat 48, żona Petronela z d. Szwerawicz l.42, s. Stanisław l.23, kolonia Kantynowo 5

Pawelczuk Wincenty l29, żona Maria z d. Szwarcewicz l. 25, c. Czesława l. 2, kolonia Kantynowo 6

W Kiwatyczach sprawdzam nazwisko Szwarcewicz:

Swarcewicz Bronisława, c. Adama i Stanisławy z d. Pawelczuk, Ur. 15.08.1942 w Bojarach

Swarcewicz Tadeusz, s. Leona i Marii z Wiśniewskich Ur. 27.09.1944

Swarcewicz Wojciech, s. Nikodema i Zofii z d. Pawelczuk, Ur. 4.04.1944 w Bojarach, chrzestni Stanisław Pawelczuk i Katarzyna Pawelczuk
Swarcewicz Wojciech s. Nikodema i Zofii z d. Pawelczuk zm. 29.11.1944 w Bojarach na zapalenie płuc
Aneta
obora69

Sympatyk

Post autor: obora69 »

Dzień dobry.
Czy mógłbym prosić o sprawdzenie nazwiska Oborski w powiece Baranowicze.
Niestety, nie jestem w stanie określić o jaką konkretnie może chodzić parafię.
Pozdrawiam
Paweł
aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

obora69 pisze:Dzień dobry.
Pozdrawiam
Paweł
Bez podania konkretnej parafii nie jestem w stanie niestety przejrzeć tysięcy stron. Proszę sprawdzić, jakie inne parafie leżały niedaleko Baranowicz. Nie wiem, jakie parafie mogły leżeć w powiecie baranowickim, ponieważ on nie leży w kręgu moich zainteresowań, a ta przynależność w zależności od okresów historycznych ulegała zmianom. W parafii Baranowicze nie odnalazłam nazwiska Oborski.
Aneta
obora69

Sympatyk

Post autor: obora69 »

aka83 pisze:
Pozdrawiam
Paweł
Bez podania konkretnej parafii nie jestem w stanie niestety przejrzeć tysięcy stron. Proszę sprawdzić, jakie inne parafie leżały niedaleko Baranowicz. Nie wiem, jakie parafie mogły leżeć w powiecie baranowickim, ponieważ on nie leży w kręgu moich zainteresowań, a ta przynależność w zależności od okresów historycznych ulegała zmianom. W parafii Baranowicze nie odnalazłam nazwiska Oborski.

Niestety trochę ślepo szukam.Najbardziej jestem zainteresowany miastem Lida, choć wiem, że nie należy do powiatu Baranowicze.
Baranowicze pojawiają się na zapowiedzi ślubu mojego dziadka Juliana, choć urodził się w Lidze 30.04.1923- syn Stanisława i Zofii Bołuć.
Gdzie można znaleźć listę prarafian z Lidy, Werenowo, Wiekańce. (stąd pochodzi Zofia Bołuć - moja prababcia).Tymi miejscami jestem konkretnie zainteresowany.

Pozdrawiam
Paweł
aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

obora69 pisze:
aka83 pisze:
Pozdrawiam
Paweł

Niestety trochę ślepo szukam.Najbardziej jestem zainteresowany miastem Lida, choć wiem, że nie należy do powiatu Baranowicze.
Baranowicze pojawiają się na zapowiedzi ślubu mojego dziadka Juliana, choć urodził się w Lidze 30.04.1923- syn Stanisława i Zofii Bołuć.
Gdzie można znaleźć listę prarafian z Lidy, Werenowo, Wiekańce. (stąd pochodzi Zofia Bołuć - moja prababcia).Tymi miejscami jestem konkretnie zainteresowany.

Pozdrawiam
Paweł
Lida nie należała do dekanatu pińskiego. Akt należy szukać na Litwie i Białorusi. Poszukaj też w AGAD, przejrzyj forum genealodzy.pl i forum Rodów Grodzieńskich, bibliotekę kresową, familysearch, a przede wszystkim epaveldas - tam powinieneś znaleźć online sporo ksiąg metrykalnych z Lidy, o ile sobie dobrze przypominam.
Aneta
ks_Jakub_Sitarz

Sroczyński_Włodzimierz pisze:żona Jana? i ślub z nią Jana (na początek w jej miejscu urodzenia) -> rodzice Jana (w tym panieńskie jego matki i jej wiek)
Żona miała na imię Paulina zd. Sutko (1894 - 1974)

Innych informacji o nich nie mam, bo nikt z rodziny więcej o nich nie pamięta.

Rodzice, jak pisałem, to Antoni Pawelczuk i Petrunela.

Te informacje zdobyłem z księgi zmarłych w informacjach o rodzicach zmarłego Jana. Nic więcej nie wiem, bo i nic nie było napisane. W rubryce "miejsce urodzenia" miał Jan wpisane Bojary k. Brześcia. Dziadek mi potwierdził, że chodzi o te Bojary podlegające pod parafię w Kiwatycze. Tu się trop kończy, bo nie żyje już nikt, kto by więcej od dziadka wiedział na ten temat, a on już więcej nie wie. Dlatego widzę, że raczej nic więcej nie ugram, skoro nie ma ksiąg przypadających na 1850-1901.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Oprócz metryk są np P.U.R.-y, koperty dowodowe
ale to już poza wątkiem, przynajmniej na jakiś czas - do uzyskania nowych informacji, z którymi można próbować coś tego opracowania wyciągać.
Ni i białoruskie archiwa..teraz czy w przyszłości, oby nieodległej:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ks_Jakub_Sitarz

aka83 pisze: Jakie były parafie w okolicy?
aka83 pisze:
Obawiam się, że poza parafią w Kiwatycze nie mam żadnej informacji. Teoretycznie jest jeszcze cerkiew prawosławna w Rzeczycy, ale dziadek nie wspominał, by ktoś z rodziny był wcześniej prawosławny:

Kiwatycze - kościół i parafia katolicka Świętych Apostołów Piotra i Pawła

Rzeczyca - cerkiew i parafia prawosławna Zaśnięcia Bogurodzicy

Problem też polega na tym, że Pawelczuków podobno tam było więcej, niż jedna rodzina. Dlatego, jeżeli nie ma kogoś powiązanego z Janem lub Antonim, to może to być dalszy krewy lub obcy.
Zablokowany

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”