Pocztowcy

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Jolka4591

Sympatyk
Ekspert

Pocztowcy

Post autor: Jolka4591 »

Witam! Czy ktoś wie, gdzie mogłabym znaleźć wykaz pracowników poczty Kraków-Lwów z lat 30-tych XX w. Dzięki Jolka
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

pocztowcy

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Takie wykazy nie były publikowane. Proponuję skontaktować się z Muzeum Poczt i Telekomunikacji we Wrocławiu lub zorientować w zasobie szukajwarchiwach.gov.pl
Awatar użytkownika
Talos

Sympatyk

pocztowcy

Post autor: Talos »

Jeśli chodzi o instytucję, noszącą miano "Poczta Polska", to nie należy oczekiwać sukcesów w swoich poszukiwaniach. Mówię to na podstawie własnych doświadczeń z poszukiwań śladów kariery pocztowca, mojego dziadka, który poświęcił tej instytucji 35 lat swojego życia (w tym 21 lat na jednej placówce - w Bydgoszczy). Wysyłałem dziesiątki pism i absolutnie NIC dla mnie nie znaleziono...
Proponuję wypróbować kontakt z następującym adresem: Centrala Poczty Polskiej S.A., ul. Rodziny Hiszpańskich 8, 00-940 Warszawa, chociaż ja nie otrzymałem od nich żadnej pomocy...
Pozdrawiam - Wiesław
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Wiesław,
Z jakiego okresu szukałeś kariery swojego dziadka?
Mój stryj, Zygmunt Ejzert pracował najpierw jako urzędnik pocztowy w Bydgoszczy, a następnie jako naczelnik urzędu pocztowego w Nowa Wieś Wielka. Zginął w trakcie ewakuacji urzędu w 1939 r.
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Poczta Polska powinna poinformować członków rodziny szukających informacji o przekazywaniu materiałów do APów. Tzn bardzo często (dla starszych okresów nie PP powinna być adresatem zapytań a AP - patrz np szwa
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Talos

Sympatyk

Post autor: Talos »

[quote="Jan.Ejzert"]Wiesław,
Z jakiego okresu szukałeś kariery swojego dziadka?[/quote]

Mój dziad był zatrudniony od 1926 r. do połowy 1947 r. w Urzędzie Pocztowym Bydgoszcz 2. W trakcie działań wojennych, ponieważ nie podpisał tzw. Volkslisty został z poczty zwolniony i zawierucha wojenna rzucała nim i jego rodziną po całym kraju, ale zaraz po wyzwoleniu wrócił i był jednym z organizatorów, przywracających Pocztę Polską do życia.
Pozdrawiam - Wiesław
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”