Dania - poszukiwanie miejscowości

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kingakrzemi

Dania - poszukiwanie miejscowości

Post autor: kingakrzemi »

Bardzo proszę o pomoc w odnalezieniu miejscowości, w której urodził się mój pradziadek Piotr Krzemiński (ur. 27.10.1911 r.).

W świadectwie małżeństwa jako miejsce urodzenia podane jest "Kattalein w Danii", a w odpisie aktu urodzenia syna Piotra miejsce urodzenia to "KATALEU /DANIA/". Nie udało mi się znaleźć ani jednej, ani drugiej miejscowości. Sprawdzałam wykazy wszystkich miejscowości w Danii, ale brzmią one tak obco, że nie jestem w stanie dopasować ich do tych, które znajdują się w dokumentach.
swigut

Sympatyk

Re: Dania - poszukiwanie miejscowości

Post autor: swigut »

kingakrzemi pisze:Bardzo proszę o pomoc w odnalezieniu miejscowości, w której urodził się mój pradziadek Piotr Krzemiński (ur. 27.10.1911 r.).

W świadectwie małżeństwa jako miejsce urodzenia podane jest "Kattalein w Danii", a w odpisie aktu urodzenia syna Piotra miejsce urodzenia to "KATALEU /DANIA/". Nie udało mi się znaleźć ani jednej, ani drugiej miejscowości. Sprawdzałam wykazy wszystkich miejscowości w Danii, ale brzmią one tak obco, że nie jestem w stanie dopasować ich do tych, które znajdują się w dokumentach.
Może to jest Kappeln w Szlezwiku - obecne Niemcy. Granica obecna została ustalona chyba w 1920. Szlezwik był kiedyś Duński. Co do nazwy to nie upierałbym się bo nie mam dobrej intuicji do germańskich języków, ale niemieckie nazwy i nazwiska były niemiłosiernie przekręcane w polskich dokumentach, więc może to jest to.

Tomek
andrzej_baran

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: andrzej_baran »

Nazwa zapisana zapewne fonetycznie. My słyszymy K A L E U. Ale to mogą być zupełnie inne litery - C(K) E(A) G(L) A(E) I(E) AE(E/U). I mnóstwo kombinacji z powyższych.
Pozdrawiam
Andrzej Baran
Szczepaniak_Tomasz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Szczepaniak_Tomasz »

Od wojny prusko duńskiej z końca XIX wieku Dania raczej względem Niemiec zyskiwała ziemię w Szlezwiku niż je traciła więc Kappeln bym odrzucił.

Koncowka lein czy tym bardziej lau nie brzmi duński, ale Katte może odnosić się do wyrazu Kot lub mieć coś wspólnego z Kattegat (cieśnina między Jutlandia a Skania). Może chodzi nie o miasto a statek?

Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
boniez

Sympatyk

Post autor: boniez »

Spis powszechny Danii z 1925 znajduje rodziny Krzemińskich w parafii (sogn) Ketting w obwodzie (amt) Sonderborg.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... AQ2ZD-ZBB1
Nie widać żadnego Piotra, ale rodzina mogła już wrócić do Polski.
Trzeba przejrzeć urodzenia chłopców w tej parafii z tych lat.
http://217.63.96.41/sogn1679/churchbook ... 2850/page2
Albo szukać w sąsiednich lub najbliższej katolickiej.
http://217.63.96.41/amt24
Pozdrawiam.
Bogusław
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”