PUR digitalizacja i indeksacja

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

BeataWK

Sympatyk

Re: PUR digitalizacja i indeksacja

Post autor: BeataWK »

Witam
czy ktoś z Państwa orientuje się czy można znaleźć gdzieś rejestr repatriantów PUR Elbląg?
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Beato,

Spróbowałbym w Archiwum Państwowym w Gdańsku, w tym zespole:

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... pol/151326

Pozdrawiam

Daniel
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Do Rysia!
PUR Człuchów jest już ponoć sfotografowany przez AP Szczecin. Ale Zachodniopomorskie Tow. Gen. jeszcze go nie otrzymało. Prezes Wojciech Wilski już działa na tym polu.

Przy okazji wszystkich czytających proszę o naciśnięcie poniższego linku i ewentualne dokonanie jakiejkolwiek wpłaty w celu wspomożenia mojego skanowania ksiąg metrykalnych. Zobaczcie sami.
Krzycho z Koszalina

* moderacja posta (elgra)
rysiu

Sympatyk

Post autor: rysiu »

Dziekuję za informację.Rysiu.
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Dzień dobry!
Dziękuję koleżance z PTG, Grażynce Rebell za zindeksowanie w całości PUR Szczecin. A i mnie do końca indeksowania PUR Nowogard zostały tylko dwie sygnatury.

Przy okazji wszystkich czytających proszę o naciśnięcie poniższego linku i ewentualne dokonanie jakiejkolwiek wpłaty w celu wspomożenia mojego skanowania ksiąg metrykalnych. Zobaczcie sami.
Krzycho z Koszalina

* moderacja posta (elgra)
Tom_mk

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tom_mk »

Czesc Krzycho,
masz jakies informacje na temat dokumentow Pur z AP Gdansk , czy jest jakas szansa ze tam sie cos ruszy?

Tomasz
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Do Tomasza.
Niestety. Nie mam wiedzy. Ale wraz z końcem lata (jak będę "wolniejszy") zainteresuję się tym tematem.
Krzycho z Koszalina
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Dzień dobry!
Ukończyłem indeksowanie PUR Nowogard i...

Czy któraś z indeksujących osób jest gotowa scedować część swojej pracy na mnie. Jestem bezrobotny!
Chętnie pomogę indeksować jakąś sygnaturę. Proszę pisać na mój e-mail.
Krzycho z Koszalina
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Krzysiu, może i dla mnie coś się znajdzie, czy wszystkie zespoły są już rozdzielone?
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Tak, rozdzielone. Z tym, że nie wszyscy jeszcze skończyli. I nie wiem co zindeksowane a co jeszcze nie. No i Prezes POMERANII jeszcze mi nie odpowiedział, jak załatwił PUR Bytów; PUR Człuchów; PUR Miastko, PUR Stargard., PUR Wałcz i PUR Świdwin. Może, jak sezon urlopowy się skończy.
Krzycho z Koszalina
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Krzysztofie,

A co jest indeksowane w tych zespołach? Tylko ewidencje repatriantów/ osiedleńców przybyłych do PUR, czy też robi się spis osób, których dotyczą np. dokumenty odszkodowawcze?

Pozdrawiam

Daniel
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Danielu!
I widzisz. Zależy od szczęścia, fartu!
W jednego rozdziału dokumentach są autentyczne prośby osób z ich podpisami w których wymienia się dokładnie co przywieźli ze sobą ze wschodu. Czyli pierzynę i trzy kury. w/q innych, jak wyglądał (w ich opisie) ich dom ti. mienie tam pozostawione. Z kolejnych rubryk wynika ich pokrewieństwo i powinowadztwo. Są też zwykle wykazy. Z nich dowiadujemy się z dokładnej wymienionej nazwy wsi (trzy domy na krzyż"., których nie ma na współczesnych mapach a które wtedy były, ale potem spalone przestały istnieć. ale w pamięci wysiedlonych lub ocalałych stoją w ich oczach "jak żywe". Są zatem Ogromnie ważne. Tamten dobytek wtedy był duży > dziś śmieszny. Między wierszami jest ogrom niedopowiedzeń. Są spisywani "ciągiem". To znaczy, że są z jednej jakby wsi, ale mają inne nazwiska. Ale to rodzina ! To córki i wnuczki, które wyszły za mąż. Te relacje zrozumie tylko ktoś - kto te relacje znał. I ta wiedza razem z tymi osobami zginie. Bezpowrotnie niestety. Więc róbmy co się da - póki czas. Dobranoc.
Krzycho z Koszalina
Awatar użytkownika
Musial_Michalina

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Musial_Michalina »

Dzień dobry,

Szkoda że znajomy nie uściślił kogo szuka, skąd i gdzie docelowo trafiła poszukiwana osoba.

Kuzynostwo babci które w czasach II RP zamieszkiwało tereny dzisiejszej Litwy znalazłam w AP Szczecin (w moim przypadku akta PUR Słupsk).

Jest tworzona baza indeksów z AP Szczecin dla dokumentacji wielu PUR z tego regionu, wątek jest na tym forum. Tutaj efekty pracy:
https://pomorskie.indeksy.net/

Pozdrawiam,
Michalina

P.S. Proszę adminów o przeniesienie posta do
Forum Genealodzy.PL Genealogia Strona Główna » Genealogia » Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń >>repatrianci z Litwy
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Dzień dobry!
Minął rok!
Ogromniaste dzięki wszystkim indeksującym zasoby A.P. Szczecin i A.P. Koszalin w niniejszym temacie. Grażce Rebell; Marzence Kępskiej; Marii Odrowąż; Ani Brodowicz;; Basi Kubackie; Natalii Smolińskie; Radkowi Karabowiczowi; Bogusi Skrzypczak; Pawłowi Zawadzkiemu; Irence Winiarskiej; Łukaszowi Czechowiczowi; Andrzejowi Jagoda; Emilii Borowicz; Bożence Kulczyckiej i Halince Dławichowskiej.
Mam nadzieję, że TYM roku zindeksujemy PUR: Bytów; Człuchów; Miastko; Stargard; Wałcz i Świdwin. Front pracy więc jest. Życzmy sobie samozaparcia.
Ja prywatnie dziękuję za zrzutki na dojazdy.
Niech zapał a NAS nie gaśnie!!!
Krzycho z Koszalina
KemMarzanna

Sympatyk
Mistrz

Post autor: KemMarzanna »

Dziękuję za możliwość przyłączenia się do tego przedsięwzięcia! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Czekam na Świdwin :) Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”