Księgi parafialne na Family Search.org cz.1
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Może, ale zależy czego oczekuje od otoczenia
Zupełnie dowolnie (w oderwaniu od otoczenia) użycie pojęć mających np definicje prawne w Polsce - może prowadzić do sytuacji "rodzinie odmawia się (np dostępu).
Na styku różnych kultur, systemów prawnych też będą zgrzyty. Ja bym chętnie poczytał takie informacje - gdzie i jak jest definiowane "rodzina" "genealogia" i na jakie potrzeby.
Haczyk jest już w "Każdy ma prawo pojmować swoją genealogię".
Jeśli opiniujemy ( a czy innym jest "ma prawo/nie ma prawa") w oparciu o zewnętrzne kryteria ("swoją" tj? to co ona uzna za jego genealogię? to powodzenia w urzędach, sądach:) to właśnie jest kwestia wymiany informacji o tym co "swoja genealogia" znaczy, w tym:
co znaczy dziś w Polsce dziś urzędowo
co oznacza słownikowo
jakie implikacje dla wspólnot religijnych (w tym mormonów)
etc
A czy mało czy dużo tematów? Ten wykracza poza temat "Księgi parafialne na Family Search.org". Jest związany ale nie z jadrem tematu, a z wypowiedzią w nim ...więc chyba odrębny watek by się należał. Nie będę zdziwiony, gdy zostanie wydzielony. Wręcz bym oczekiwał przy okazji "reorganizacji przez moderatora", która pewnie się przydarzy.
Zupełnie dowolnie (w oderwaniu od otoczenia) użycie pojęć mających np definicje prawne w Polsce - może prowadzić do sytuacji "rodzinie odmawia się (np dostępu).
Na styku różnych kultur, systemów prawnych też będą zgrzyty. Ja bym chętnie poczytał takie informacje - gdzie i jak jest definiowane "rodzina" "genealogia" i na jakie potrzeby.
Haczyk jest już w "Każdy ma prawo pojmować swoją genealogię".
Jeśli opiniujemy ( a czy innym jest "ma prawo/nie ma prawa") w oparciu o zewnętrzne kryteria ("swoją" tj? to co ona uzna za jego genealogię? to powodzenia w urzędach, sądach:) to właśnie jest kwestia wymiany informacji o tym co "swoja genealogia" znaczy, w tym:
co znaczy dziś w Polsce dziś urzędowo
co oznacza słownikowo
jakie implikacje dla wspólnot religijnych (w tym mormonów)
etc
A czy mało czy dużo tematów? Ten wykracza poza temat "Księgi parafialne na Family Search.org". Jest związany ale nie z jadrem tematu, a z wypowiedzią w nim ...więc chyba odrębny watek by się należał. Nie będę zdziwiony, gdy zostanie wydzielony. Wręcz bym oczekiwał przy okazji "reorganizacji przez moderatora", która pewnie się przydarzy.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
iwonasudnik

Miło wspominam wolontariat w CHR we Wrocławiu, poznałam wiele osób będących częstymi gośćmi w czytelni. Trudno mi wyobrazić poszukiwania bez wizyt w archiwach, czytelniach CHR czy wizytach na parafiach. Oczywiście są tacy co tylko w sieci szukają i dobrze jak to im wystarcza, tylko po co tworzyć bajki z mchu i paproci o mormonach? To teraz takie popularne nie znam ale komentarz napiszę. Radosław, chętnie bym dwie soboty dyżurowała ponownie, w końcu mówią o mnie mormonka 
szukam potomków rodzin ze Zbycina okolice Mira,Połoneczki
nazwisk:Hrynkiewicz-Sudnik,Lewkowicz
nazwisk:Hrynkiewicz-Sudnik,Lewkowicz
-
pstrzel

- Podziękował: 3 times
- Otrzymał podziękowania: 3 times
Panie Radosławie,radicalman pisze:
Bzdury Pan opowiada. Żyjąc przez 40 lat w jakiejś społeczności wypadało by mieć choć cień pojęcia o tym, w co wierzą sąsiedzi...
... Radosław Zań
Przepraszam za niepotrzebne mącenie spokoju. Posunąłem się za daleko w mojej wypowiedzi bo chciałem jedynie wspomnieć, że jestem tu na miejscu w Utah. Właściwie też chyba niepotrzebnie. Więcej się dowiedzieć o LDS nie muszę, co wiedzą już również moi sąsiedzi. Szanuję mormonów za ich zdrowe podejście do życia rodzinnego i mieszkam tutaj w miarę spokoju i dobrych stosunkach właśnie dzięki nim. Tematów teologii z nimi nie poruszam. I tu powinienem był tego nie robić. Jakoś byłem nieuważny.
Dla zainteresowanych.
Byłem dzisiaj w warszawskim oddziale Mormonów na ul. Wolskiej 142.
Na drzwiach jest następująca informacja - Z uwagi na zaistniałą sytuację epidemiologiczną Centrum Historii Rodziny będzie nieczynne do odwołania - Przepraszamy.
Nie ma żadnych innych informacji odnośnie planowanego terminu otwarcia. Jest podany telefon 22 836 19 39 ale nie mam pojęcia czy ten telefon działa obecnie.
Pozdrawiam, Tadeusz.
Byłem dzisiaj w warszawskim oddziale Mormonów na ul. Wolskiej 142.
Na drzwiach jest następująca informacja - Z uwagi na zaistniałą sytuację epidemiologiczną Centrum Historii Rodziny będzie nieczynne do odwołania - Przepraszamy.
Nie ma żadnych innych informacji odnośnie planowanego terminu otwarcia. Jest podany telefon 22 836 19 39 ale nie mam pojęcia czy ten telefon działa obecnie.
Pozdrawiam, Tadeusz.
-
kkrasinski

-
Rudzinski_Krzysztof

-
Rudzinski_Krzysztof

-
Wiśniowiecki_Marek

Dzień dobry!
W ostatnich dniach mam kłopot z przeszukiwaniem danych na FS. W wyszukiwarkach (po nazwisku) otrzymuję informację: "Coś poszło nie tak. Należy odświeżyć stronę." Niestety nic to nie daje. Jakiś błąd na FS, czy sytuacja czasowa?
W ostatnich dniach mam kłopot z przeszukiwaniem danych na FS. W wyszukiwarkach (po nazwisku) otrzymuję informację: "Coś poszło nie tak. Należy odświeżyć stronę." Niestety nic to nie daje. Jakiś błąd na FS, czy sytuacja czasowa?
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
- Janiszewska_Janka

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Mam taki sam problem od kilku dni. Funkcjonuje tylko wyszukiwanie parafii katalogami.Wiśniowiecki_Marek pisze:Dzień dobry!
Pozdrawiam
Janka
W sensie, że tutaj https://www.familysearch.org/search/ się nic nie pojawia w wynikach?
U mnie działa normalnie. Spróbujcie usunąć ciasteczka. Jakiś czas temu u mnie nie wyświetlały się za to zdjęcia w przeglądarce mikrofilmów oraz gdy wyszukałem parafię, to nie pojawiały się dostępne materiały dla danej miejscowości. Usunięcie ciasteczek pomogło i wszystko wróciło do normy.
U mnie działa normalnie. Spróbujcie usunąć ciasteczka. Jakiś czas temu u mnie nie wyświetlały się za to zdjęcia w przeglądarce mikrofilmów oraz gdy wyszukałem parafię, to nie pojawiały się dostępne materiały dla danej miejscowości. Usunięcie ciasteczek pomogło i wszystko wróciło do normy.
Pozdrawiam
Hubert
Hubert
-
Grzegorz.Janoszka

- Kontakt:
- Bialas_Malgorzata

-
Ciszewska_Ewa

U mnie wszystko jest OK. Link otworzył się na stronie metryki z parafii Drzewica (1791).Bialas_Malgorzata pisze:co się dzieje z Family Search?
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... -H55?i=107
Pozdrawiam,
Ewa
- Bialas_Malgorzata

a u mnie to wygląda tak
Poland, Radom Roman Catho...c Church Books, 1587-1966
Kielce Drzewica Births (Akta urodzeń) 1785-1798
Opuszczasz teraz stronę FamilySearch
Kontynuuj do:
FamilySearch niekoniecznie jest powiązane z powyższą stroną i mogą obowiązywać opłaty za udostępniane na niej treści.
https://zapodaj.net/c2b0edd76046c.png.html
Poland, Radom Roman Catho...c Church Books, 1587-1966
Kielce Drzewica Births (Akta urodzeń) 1785-1798
Opuszczasz teraz stronę FamilySearch
Kontynuuj do:
FamilySearch niekoniecznie jest powiązane z powyższą stroną i mogą obowiązywać opłaty za udostępniane na niej treści.
https://zapodaj.net/c2b0edd76046c.png.html