Proszę o odczytanie dokumentu j. polski

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Serotoninka

Sympatyk

Post autor: Serotoninka »

Dzień dobry,

Bardzo proszę o wsparcie w odczytaniu opisu zasługi mojego pradziadka, z wniosku o nadanie krzyża walecznych:

Oto link do dokumentu:

https://drive.google.com/file/d/1sp8a-i ... sp=sharing

I to co mi udało się odczytać (proszę o uzupełnienie i ew. weryfikację, bo wszystkiego to pewna nie jestem...)

Dnia 13 VIII 1920 w bitwie pod Chołujowem pozostało jedno działo pod dowództwem por Gołogórskiego we wsi Chołujów, celem osłaniania odwrotu 1 p. uł. Ostrzeliwując z otwartej pozycji ławę atakujących Kozaków zdołało celnemi strzałami zmusić … (?) kawalerię do przesunięcia się na prawe skrzydło. Z powodu zmniejszonego naporu zdołał 1 pułk ułanów w porządku (?) się wycofać. Po zaporządkowaniu (?) maszerowało (???) działo w rzęsistym (?) ogniu … (?) ostatnie w kolumnie celem osłaniania jej przed atakującym autem pancernem. … (?) powyższej akcji okazał kan. Cygan brawurową odwagę przenosząc z nieco oddalonego przodku amunicję przez odcinek ostrzeliwany … (?) . Idąc jako ochotnik przyczynił się bardzo do pomyślnego skutku, gdyż działo mogło bez przerwy strzelać.

Z góry serdecznie dziękuję
Ola W.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Dnia 13 VIII 1920 w bitwie pod Chołujowem pozostało jedno działo pod dowództwem por Gołogórskiego we wsi Chołujów, celem osłaniania odwrotu 1 p. uł. Ostrzeliwując z otwartej pozycji ławę atakujących Kozaków zdołało celnemi strzałami zmusić bolsz.[ewicką] kawalerię do przesunięcia się na prawe skrzydło. Z powodu zmniejszonego naporu zdołał 1 pułk ułanów w porządku się wycofać. Po zaprzodkowaniu maszerowało działo w rzęsistym ogniu km(?) jako ostatnie w kolumnie celem osłaniania jej przed atakującym autem pancernem. W czasie powyższej akcji okazał kan. Cygan brawurową odwagę przenosząc z nieco oddalonego przodku amunicję przez odcinek ostrzeliwany regularnym ogniem km(?) . Idąc jako ochotnik przyczynił się bardzo do pomyślnego skutku, gdyż działo mogło bez przerwy strzelać.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
RoPson

Sympatyk
Mistrz

Post autor: RoPson »

km to karabin maszynowy
Pozdrawiam Robert.
Serotoninka

Sympatyk

Post autor: Serotoninka »

Ooo super, ślicznie Wam dziękuję! Ja myslalam, że to może rzęsisty ogień kul, tak zapisanych, ale faktycznie karabin maszynowy tu chyb pasuje!

Serdecznie pozdrawiam
Ola W.
Marcin_Kotulski

Sympatyk

Post autor: Marcin_Kotulski »

Proszę o pomow w rozczytaniu aktu zejścia nr 23Rozali Kotulskiej z 1837roku we Włoszczowie.
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,428162,37
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

wpisz co odczytałeś, to w miarę możliwości pomożemy uzupełnić Twoje wysiłki
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Protokół i wyrok w sprawie działki -rozczytanie?

Post autor: Kamiński_Janusz »

3/12/1942
sąd grodzki w …

Za powoda: dr Boruch
Za pozwanych: dr Folner

Strony podają iż Marian Smalec jest umysłowo chory, a kuratorką jest Biesiowa Emilia.
Pełnomocnik powódki wnosi, a pozwana ad 1) zgadza się w zastępstwie pozwanego ad 2) na zastępowanie go w tym procesie.
Pozwani zasadniczo zgadzają się na zniesienie współwłasności z zastrzeżeniem ażeby części które mają przypaść pozwanym 1) 2) i 3) były w jednym kawałku.
Pełnomocnik powódki nie godzi się na zastrzeżenie.
Ogłoszono postanowienie dopuszczające dowód z biegłego inż. Sobola na ustęp 2) pozwu.
Celem przeprowadzenia tegoż dowodu rozprawę odroczono do 22/12/42 godz. 10.30.
Co ogłoszono stawającym. /.../.
Janusz

Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
zak_st

Sympatyk
Adept

Post autor: zak_st »

Dzień dobry, czy ktoś mógłby pomóc w odczytaniu słów podkreślonych na czerwono? Jest to fragment księgi hipotecznej. Na zielono zamazałam imiona, nazwiska itp. dane. Ktoś wie może co oznacza skrót l. w tym przypadku?
Obrazek

zak_st
Syriusz

Sympatyk
Adept

Post autor: Syriusz »

Szkoda że nie napisałaś, co odczytałaś.
Proponuję:

1 prawna?
6 mał.(oletniej)?
7 jako
8 prawny
9 zastępca
10 uprasza o utworzenie 1 ciała hipitecznego
12 i 13 zainta -bulowanie
14 prawa własności
15 na rzecz mał.(oletniej)

https://images90.fotosik.pl/609/f4f5fb7cffae99d8.jpg

Edit:
3 i 4 dekretu dziedzictwa?

1 i 2 odczytałbym: prawo własności nie jest niczym ograniczone.

Tomasz.
zak_st

Sympatyk
Adept

Syriusz pisze:Szkoda że nie napisałaś, co odczytałaś.
Proponuję:

1 prawna?
6 mał.(oletniej)?
7 jako
8 prawny
9 zastępca
10 uprasza o utworzenie 1 ciała hipitecznego
12 i 13 zainta -bulowanie
14 prawa własności
15 na rzecz mał.(oletniej)

https://images90.fotosik.pl/609/f4f5fb7cffae99d8.jpg

Edit:
3 i 4 dekretu dziedzictwa?

1 i 2 odczytałbym: prawo własności nie jest niczym ograniczone.

Tomasz.
Bardzo dziękuję!
Faktycznie nie pomyślałam- mogłam napisać.
Całość brzmiałaby chyba tak. Z posiadłością tą nie jest połączona żadna służebność prawo własności nie jest niczym ograniczone. Posiadłość ta była własnością zmarłej mojej żony (imię nazwisko) po której pozostały spadek dekretu dziedzictwa z dnia (data) L. (numer) tejże jedynej córce małoletniej (imię nazwisko) na własność przyznany został. Podpisany jako ojciec prawny zastępca uprasza o utworzenia 1 ciała hipotecznego zaintabulowanie prawa własności na rzecz małoletniej (imię i nazwisko). Na tem protokół zakończono i podpisano.
Jedyne co mi w tym tekście nie pasuje to dlaczego jest napisane "jedynej". Miała jeszcze rodzeństwo, które żyło i też było niepełnoletnie. Wydaje mi się jednak, że nie popełniłam błędu w odczycie. Jeszcze raz dziękuję!
zak_st
Syriusz

Sympatyk
Adept

A miała siostry, czy była tak zwanym "rodzynkiem", czyli miała może tylko braci. W takim przypadku, byłaby jedyną córką. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Tomasz.
zak_st

Sympatyk
Adept

Syriusz pisze:A miała siostry, czy była tak zwanym "rodzynkiem", czyli miała może tylko braci. W takim przypadku, byłaby jedyną córką. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Tomasz.
Niestety miała też starszą-9 letnią siostrę-co do której jestem pewna, że w tamtym czasie żyła i drugą 13 letnią ale jej losów nie znam. Myślałam jeszcze, że może chodzić o Mariannę z pierwszego małżeństwa, a nie o moją pra..babkę ale ona zmarła rok przed swoją matką (po której był spadek), więc prapra...dziadek musiałby występować w sprawie -nie tylko jako ojciec małoletniej- ale jako ojciec zmarłej małoletniej. Skomplikowane. Nie udało mi się też odczytać napisu pionowego po lewej stronie. Zapomniałam go zaznaczyć.
zak_st
Syriusz

Sympatyk
Adept

Pionowy napis odczytuję tak: Orginał okazano.

Bez dokładnych powiązań rodzinnych, trudno coś ustalić, ale jeśli ten twój prapra...dziadek był dwukrotnie żonaty, to była to może jedyna córka zmarłej. Innyn dzieciom pewnie spadek nie przysługiwał, jeśli zmarła była dla nich macochą.

Tomasz
zak_st

Sympatyk
Adept

Syriusz pisze:Pionowy napis odczytuję tak: Orginał okazano.

Bez dokładnych powiązań rodzinnych, trudno coś ustalić, ale jeśli ten twój prapra...dziadek był dwukrotnie żonaty, to była to może jedyna córka zmarłej. Innyn dzieciom pewnie spadek nie przysługiwał, jeśli zmarła była dla nich macochą.

Tomasz
Dziękuję! :)

Pozdrawiam!
zak_st
Galicius

Sympatyk
Nowicjusz

Proszę o odczytanie aktu zgonu w j.polskim

Post autor: Galicius »

Witajcie,
Mam taki mały problem z tym aktem zgonu, nie do końca potrafię go odczytać, właściwie to problem jest z jednym słowem. Wszystko dzieje się
1 kwietnia 1888r. gdy w południowej galicyjskiej wiosce umiera 30-letni Piotr Wojtas. To póki co najciekawszy przypadek zgonu jaki na tym terenie spotkałem. Oto co udało się rozszyfrować - "Zabity od pękniętego moździerza przy strzelaniu podczas ... w dzień Wielkiej nocy". Tego słowa pośrodku właśnie nie mogę rozczytać, ciekawi mnie czy z tym strzelaniem to jakaś dawna tradycja czy zwykły wybryk i wypadek.
https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t1.1575 ... e=6331A85C
Pozdrawiam,
Mateusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”