Biecz akta metrykalne

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Ko_Karol

Biecz akta metrykalne

Post autor: Ko_Karol »

Dzień dobry,
poszukuję informacji na temat aktów z Biecza woj. Małopolskie.
W genetece dostępne są jedynie urodzenia (1867-1907r.) i małżeństwa (1826-1870r.). Aktualnie poszukuję informacji o pradziadkach, którzy mieszkali w Bieczu, a ślub wzięli ok. 1918r. Józef Kosiba i Maria Zjanów (takie nazwisko widnieje w akcie małżeństwa moich dziadków lecz w żadnej bazie takiego nazwiska nie spotkałem. Podejrzewam, że po 'z' powinna być spacja).
Dodatkowo przy wszystkich małżeństwach nie ma żadnych skanów, a jedynie informacja - ekstrakty ślubów. Czy to znaczy, że akta przepadły?

Pozdrawiam
Karol
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Biecz akta metrykalne

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

To oznacza, że nie w poszukiwaniach ksiąg powinieneś ograniczać się do bazy indeksów sporządzonych z ich części.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Paweł_z_Krakowa

Sympatyk

Biecz akta metrykalne

Post autor: Paweł_z_Krakowa »

Dużo ksiąg jest dostępnych w parafii. Ja się akurat tak późnymi metrykami nie zajmowałem, ale zapewne i z 1928 będą. Mogą też być wtóropisy z tych lat w Archiwum Diecezjalnym w Tarnowie albo zmikrofilmowane w Archiwum Narodowym w Krakowie - tu i tu zaczynają się od tych lat ale być może obejmują też późniejsze.
Część była też w archiwum w Skołyszynie, a teraz są w Rzeszowie (1864-1907).
W tarnowskich jednak chyba nie ma właściwych dat:
http://archiwum.diecezja.tarnow.pl/kopi ... erska.html
Paweł
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Biecz akta metrykalne

a co w USC? Może od tego zacznijmy? Pradziadkowie więc...
Majchrowska_Ilona

Sympatyk

Post autor: Majchrowska_Ilona »

Dzień dobry, podepnę się pod wątek - poszukuję metryk urodzeń z gminy Biecz, najbardziej interesuje mnie rocznik 1900. Na SZwA znajdują się wyłącznie metryki z miejscowości Biecz, na wszelki wypadek je sprawdziłam, ale nie znalazłam interesującego mnie rekordu, bo chodzi mi konkretnie o miejscowość Strzeszyn.

W spisie z AD w Tarnowie nie widzę tych roczników. Czy jeśli natomiast księgi te są dostępne w parafii, to jest w ogóle sens próbować załatwiać sprawę mailowo/telefoniczne?

Z góry dziękuję za pomoc!
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

a co jest w USC? Może od tego zacznijmy?
Majchrowska_Ilona

Sympatyk

Nie potrafię znaleźć informacji na ten temat na stronie USC Biecz i BIP/Biecz. Spróbuję skontaktować się z urzędem bezpośrednio, być może będą mieli "na stanie" ten rocznik.
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

MMaziarski
Majchrowska_Ilona

Sympatyk

Te foldery już przejrzałam, wspomniałam o tym w poście, niestety dotyczą one miejscowości Biecz, a nie gminy i nie ma tam rekordów z nazwiskami, które mnie interesują. Póki co wysłałam maila do UM w Bieczu i oczekuję.
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

MMaziarski
Majchrowska_Ilona

Sympatyk

Majchrowska_Ilona pisze:Dzień dobry, podepnę się pod wątek - poszukuję metryk urodzeń z gminy Biecz, najbardziej interesuje mnie rocznik 1900. Na SZwA znajdują się wyłącznie metryki z miejscowości Biecz, na wszelki wypadek je sprawdziłam, ale nie znalazłam interesującego mnie rekordu, bo chodzi mi konkretnie o miejscowość Strzeszyn.

W spisie z AD w Tarnowie nie widzę tych roczników. Czy jeśli natomiast księgi te są dostępne w parafii, to jest w ogóle sens próbować załatwiać sprawę mailowo/telefoniczne?

Z góry dziękuję za pomoc!
Ostatecznie udało mi się uzyskać interesujący mnie wpis z takiej księgi poprzez kontakt z UM w Bieczu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”