Ukraińsko-polska rodzina bardzo prosi o pomoc!
Pomóż znaleźć metrykę dotyczącą narodzin Piotra Iwanickiego, urodzonego w 1909 r., którego ojcem był Jefim [ЕФИМ]
Opowiem naszą rodzinną historię.
Może ktoś pomoże mi poprowadzić moje poszukiwania we właściwym kierunku.
Piotr Iwanicki, ojciec mojej babci, Polak jak jego ojciec Jefim
Piotr urodził się w 1909 roku koło Lublina (dokładne miejsce urodzenia nie jest nam znane). Uciekając przed epidemią dżumy, jego ojciec zabiera małe dziecko na Ukrainę. Matka Piotra umiera z powodu ciężkiej choroby.
Przez około 20 lat mieszkali w małym gospodarstwie, dopóki Piotr nie dorastał. W wieku 20 lat Piotr ożenił się z wiejską dziewczyna Pelagia (w 1929). W tym małżeństwie urodziła się moja babcia (w 1930 r.).
Gdy babcia miała około 3 lat, jej ojciec Piotr opuścił rodzinę i uciekł wraz z ojcem z powrotem do Polski, uciekając przed represjami władz sowieckich. Potem była II wojna światowa, kiedy władze radzieckie w tajnej zmowie z Niemcami przejęły Polske. Piotr i jego ojciec przeżyli tę wojnę. Po wojnie Piotr wrócił po Pelagię i córkę (moją babcię) i zaproponował im powrót do domu, do Polski. Został odrzucony i nigdy więcej się nie spotkali
Jefim (Józef?), ojciec Piotra, zmarł w 1948 r. w Polsce. Piotr poinformował o tym w liście, który napisał do żony.
Żona Piotra, Pelagia umiera w 1949 r. Córka Piotra (moją babcią) zostaje sama. W 1953 roku ona pobierać się i na świat przychodzi Iwanicka Lidia, moja matka, która dzięki Bogu żyje i ma się dobrze do chwili obecnej.
Piotr nadal pisał listy do córki, a ostatni list z Polski przyszedł w 1969 r., moja matka dobrze to zapamiętała.
W ten sposób ostatecznie zerwano więź z polskimi przodkami. Nie mogę potwierdzić tej historii żadnym dokumentem. Pomóż znaleźć metrykę dotyczącą narodzin Piotra Iwanickiego, urodzonego w 1909 r., którego ojcem był Jefim