Szukam informacji o rodzinie Christiny

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Dobrzyńska_Anna

Sympatyk
Adept

Post autor: Dobrzyńska_Anna »

Dzień dobry,

Napisała do mnie jakiś czas temu Christina z Kanady, która poszukuje informacji o swoich przodkach. Mój 2x pradziadek Antoni Heba miał brata Jana, który jest w moim drzewie na przez Myheritage. Niestety okazało się, że to nie ten Jan. Staram się pomóc Christinie w poszukiwaniach ale jak na razie nie ruszyłyśmy do przodu.
Poniżej przesyłam przetłumaczony tekst od Christiny i zebrane do tej pory przez nią informacje od rodziny z Kanady. Poszukiwania obecnie dotyczą pradziadka Jana i Anieli z domu Szydłowska prawdopodobnie urodzona w Gołoszycach. Dzwoniłam do Archiwum Państwowego w Kielcach o/ Sandomierz uzyskałam informację, że nie posiadają akt z Gołoszyc. Jedynie metryki małżeństw z lat chyba 1924-1935

W genbazie znalazłam akt urodzenia Jana Heby ur.1891 roku i już myślałam, że w końcu jakiś trop. Christina pojechała na cmentarz do Toronto odnaleźć nagrobki pradziadków i okazało się, że daty z aktem są niezgodne.
Akt 1
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,389181,40

Nie mam już pomysłu gdzie szukać i jak pomóc dlatego postanowiłam napisać i prosić o ewentualne wskazówki

Informacje zebrane przez Christinę

Wszystkie informacje pochodzą z rejestru kanadyjskiego, z wyjątkiem listy pasażerów z Hamburga

Jan Heba Urodzony 9 października 1889 (data nagrobka)- zmarł 20 marca 1975 (data aktu zgonu)
Pochowany cmentarz Mount Hope w Toronto, Ontario

Aniela Szydłowska 6 XII 1893 (data z rejestracji zgonu) Nagrobek 1891- 05.05.1934 (data rejestracji zgonu)

Oś czasu:
1912- Niemcy- żonaty według metryki mojego dziadka
1913 13 maja- Hamburg Niemcy i przybyli do Nowej Szkocji w Kanadzie- znaleziono na listach pasażerów w Hamburgu, 1850-1934
1913- obecnie- Osiedlił się w Toronto Ont
1913- Uczęszczał do kościoła św. Stanisława Kostki w Toronto ON- to tutaj mój dziadek został ochrzczony
ok. 1948 r. Jan Heba wrócił do Polski w odwiedziny do rodziny i chciał zabrać ze sobą wujka, żeby pochwalić się swoim pierwszym wnukiem, tak toczy się historia, ale moja babcia Verna na to nie pozwoliła.

Aliasy/inna pisownia, którą mam dla Anieli zarówno w pisowni imion, jak i nazwisk (wszystkie dokumenty, które mogę zweryfikować jako ta):
Nellie
Angela
Helen- na metryce zgonu
Nazwiska:
Sidłowski/ Szydłowska/ Cheba/ Elba/ Heber/ Haber

Dzieci Jana i Anieli:
Stanislaus Heba- 04.11.1913- Śmierć 1998 (Posiadam również dokument stwierdzający, że nazywa się Adam Stanley, które potrzebował, aby dodać drugie imię dla celów emerytalnych)
Peter Heba- 08.04.1915- Śmierć 2005 Rodzice są wymienieni jako Jan Heba i Nellie Sidloski
Irene Hebor- 14.04.1918- Śmierć 2020
Helen Hebor- 27 stycznia 1920- Śmierć 2005
Lydia Hebor- 05.03.1923- Śmierć 2005
John Edward Hebor 8 września 1929- Żyje, ale nie chce udzielać informacji

Dodatkowe informacje- Dla Anieli i Rodziny:

- Rodzicami byli Wincenty Szydłowski i Katarzyna Wójcik (wymienieni w 2 aktach małżeństwa sióstr Aneli)
-Kuzyn Róży wymieniony jako Wojciech Gryszkiewicz, który mieszkał w Buffalo NY USA

Rodzeństwo Anieli:
Eugenia Katarzyna (znana jako Jenny) Szydłowska(Mąż Jan Józef Kuflikowski) Urodzony 6 lipca 1910- Śmierć 16 lipca 2003
żonaty/zamężna 25 stycznia 1930 w York Ontario

Rozalia Szydłowska (ślub w 1926 r. z Janem Wiackiem – mają akt ślubu…. Jednak w nekrologach Eugenii Rose jako Róża Niewiadomski) Ur. 1901 prawdopodobnie w Gołoszycach - niepewna data śmierci

Wszyscy bracia pozostali w Polsce- Brak informacji o żadnym z nich
Jan Szydłowski
Józef Szydłowski
Antoni Szydłowski – Gołoszyce możliwe miejsce zamieszkania zgodnie z dokumentem wjazdowym Rose do Kanady

Christina otrzymała też informacje od wujka, że Jan wrócił do Polski około 1948 roku bo chciał odwiedzić swój stary kraj i miał potem trudności z wydostaniem się z Polski. Zastanawiam się, czy mógłbym poszukać dokumentu jego przyjazdu do Polski, ponieważ jestem pewien, że by to udokumentowali i prawdopodobnie z kim jedzie.

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Cześć Aniu,
Widzę, że "znikąd pomocy", pozwolisz na próbę wsparcia i poranny szybki strumień myśli:

Zajmijmy się Janem Hebą, niejako protoplastą rodu zanotowanym za oceanem. I zacznijmy od analizy nazwiska. Heba - tak, jest notowane w Polsce, Nieoceniony Prof. Rymut (bardzo miłe rozmowy z nim miałem, a i oba tomy słownika otrzymałem i to z dedykacją) w swoim słowniku etymologiczno-historycznym podaje - nazwisko Heba, pochodzi od staropolskiego nazwiska/nazwania Chyba (notowane od 1426 r.) od gwarowego "chebać, chybać" - błądzić, kołysać.

A teraz spróbujmy coś powiedzieć z analizy nazwisk. Christina podaje "Jan Heba Urodzony 9 października 1889 (data nagrobka)", ale coś z miejscem urodzenia jest niejasne:
# jeśli to był Szydłowiec, to spójrzmy na Szydłowiec i Genetekę, np urodzenia XIX w:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Właściwie nie ma nazwiska Heba, ale jest dużo Hybicki/Chybicki, nie ma Jana 1889, ale jest Antoni 1888.
A co z tym nazwiskiem? - informacją podstawową i bazową dla dalszych poszukiwań. Otóż często imigranci, po przybyciu do nowej ojczyzny, upraszczali podane w dokumentach nazwiska, te dla nas Polaków urokliwe końcówki -ski, -cki były nie do wymówienia przez urzędników imigracyjnych i innych potem w nowym życiu, stąd te zmiany. Przypomina mi się Stuart z Seattle, gdzie ukochany dziadek przyjął w Stanach nazwisko Miller, a po pierwszych badaniach okazało się, że to Marchlewicz. OK, Stu się pośpieszył, i na specjalnie postawionym nagrobku w USA kazał napisać Marchlewicz, a potem w dalszych badaniach okazało się, ze to Marchalewicz - no i Stu musiał pomnik przekuwać.

A więc może Hybicki/Chybicki? Rymut podaje - nazwisko Chybicki/Hybicki, od nazwy miejscowej Chybice, kieleckie, gmina Pawłów, nazwisko notowane od 1443 r.

## A jeśli jednak Heba? To napotkałem w szybkim badaniu jednego Jana Heba, ur, 1889, Boria, parafia Bałtów, rodzice: Franciszek Heba i Marianna Heba z domu Sawicka.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=[[0,%22asc%22],[1,%22asc%22],[2,%22asc%22]]&searchtable=&rpp1=100&rpp2=50

OK, może to już na dzisiejszy poranek starczy, bo już robi się przydługie. Mam nadzieję, że coś z tych szybkich myśli przyda się w dalszych poszukiwaniach. Pozdrawiam cię i Christine i życzę wam miłego dnia.

Sympatyk

Post autor: ADrazyk »

Witam,
Z opowiadania Christiny wynika, że Jan Heba i Aniela Szydłowska pobrali się jeszcze na ziemiach polskich przed emigracją do Kanady, gdyż figurują razem na liście pasażerów z Hamburga do Kanady.
Ja bym radził sprawdzić parafialną księgę urodzeń dla Gołoszyc szukając aktu urodzenia Anieli Szydłowskiej. Bardzo często była stosowana praktyka dopisywania na marginesie daty ślubu wraz z imieniem i nazwiskiem męża/żony i miejscowością lub dopisywania daty śmierci. Może też być dopiska, że dana osoba „wyciągała” odpis aktu urodzenia ze swojej parafii, najczęściej w celu zawarcia małżeństwa poza swoją parafią, z datą wyciągu. Wielokrotnie się z tym spotkałem w swoich badaniach.
Następnie bym sprawdził parafialną księgę małżeństw dla Gołoszyc, a może jednak ślub tam został zawarty ? Wtedy będzie tam informacja o małżonku Anieli, jego rodzicach i skąd pochodził.

Proszę zauważyć, że internet nie zawsze jest w stanie nam pomóc w naszych badaniach z tego prostego powodu, że bardzo wiele ksiąg metrykalnych nie jest przekazanych do archiwum i księgi te nie są zdigitalizowane. Najlepszym przykładem jest moja parafia, która posiada księgi począwszy od 1787 i które sobie spokojnie leżą w kancelarii parafialnej, mimo że najstarsze z nich już dawno powinny znajdować się w Archiwum Narodowym w Krakowie.

Myślę, że bez odwiedzenia parafii w Gołoszycach i kwerendy tamtejszych ksiąg metrykalnych, bardzo ciężko będzie posunać te poszukiwania do przodu.

Życzę powodzenia i pozdrawiam,
Antoni.
Antoni
wiesiek24
Nowicjusz

Post autor: wiesiek24 »

ADrazyk pisze:Witam,
Z opowiadania Christiny wynika, że Jan Heba i Aniela Szydłowska pobrali się jeszcze na ziemiach polskich przed emigracją do Kanady, gdyż figurują razem na liście pasażerów z Hamburga do Kanady.
Ja bym radził sprawdzić parafialną księgę urodzeń dla Gołoszyc szukając aktu urodzenia Anieli Szydłowskiej. Bardzo często była stosowana praktyka dopisywania na marginesie daty ślubu wraz z imieniem i nazwiskiem męża/żony i miejscowością lub dopisywania daty śmierci. Może też być dopiska, że dana osoba „wyciągała” odpis aktu urodzenia ze swojej parafii, najczęściej w celu zawarcia małżeństwa poza swoją parafią, z datą wyciągu. Wielokrotnie się z tym spotkałem w swoich badaniach.
Następnie bym sprawdził parafialną księgę małżeństw dla Gołoszyc, a może jednak ślub tam został zawarty ? Wtedy będzie tam informacja o małżonku Anieli, jego rodzicach i skąd pochodził.

Proszę zauważyć, że internet nie zawsze jest w stanie nam pomóc w naszych badaniach z tego prostego powodu, że bardzo wiele ksiąg metrykalnych nie jest przekazanych do archiwum i księgi te nie są zdigitalizowane. Najlepszym przykładem jest moja parafia, która posiada księgi począwszy od 1787 i które sobie spokojnie leżą w kancelarii parafialnej, mimo że najstarsze z nich już dawno powinny znajdować się w Archiwum Narodowym w Krakowie.

Myślę, że bez odwiedzenia parafii w Gołoszycach i kwerendy tamtejszych ksiąg metrykalnych, bardzo ciężko będzie posunać te poszukiwania do przodu.

Życzę powodzenia i pozdrawiam,
Antoni.
Czy na pewno księgi znajdujące się w parafiach winny trafić do Archiwum Państwowego a może do Archiwum Diecezji ? Uważam, że księgi te jako część dziedzictwa narodowego powinny być łatwo dostępne dla ogółu a nie skrywane.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Dzwoniłam do Archiwum Państwowego w Kielcach o/ Sandomierz uzyskałam informację, że nie posiadają akt z Gołoszyc."
tzn nie ustaliłaś gdzie był urząd stanu cywilnego dla Gołoszyc?
a pytałaś o ewidencję ludności (niekoniecznie w oddziale sandomierskim) dotyczącą interesujących(?) Cię okresu i regionu?

chyba mechanizm Ona->Ty->my->Ty->ona jest nienajlepszym pomysłem:(
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Marck57

Sympatyk
Legenda

Post autor: Marck57 »

Gołoszyce nie były kościołem parafialnym, należały do parafii Modliborzyce (opatowskie). Kościelnych metryk nie ma (tzn. są tylko śluby, chyba od 1924r.). Ale w USC Baćkowice (AP Kielce/Sandomierz) akta są i tam napisz.
Pozdrawiam
Marta
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

jak nie ma?

ASC parafii Modliborzyce nie ma? w AP? w metryki.genealodzy.pl nie ma kopii?
24/850/0 zniknął czy nie zawierał Gołoszyc (należących wg ww do par. Modliborzyce)?
Marck57

Sympatyk
Legenda

Post autor: Marck57 »

Mnie się wydaje, że są metryki z Modliborzyc, ale tych k/Janowa Lubelskiego.
Pozdrawiam
Marta
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

OK! To jest rozwiązanie, dziękuję!
To trzeba rozpoznać ewidencję ludności i zasób w posiadaniu USC.
Generalnie chodziło mi o kwestię ustalenia USC (domyślnie chyba parafii rzymskokatolickiej) przed zadaniem pytania (w AP, urzędzie). Miejscowość to mało.

https://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=5201

przy okazji niezwiązane z tematem urodzeń w XIX wieku : w AP jest coś takiego
24/7/0/-/1 Rejestr i ewidencja urodzeń 1919-1934
w zespole Akta gminy Baćkowice..przechowywanie archiwaliów gmin włączonych/zlikwidowanych w zespołach nowych gmin jest często spotykaną praktyką, warto sprawdzać "następców prawnych" (gmina Sadowe chyba też..choć teoretycznie bez związku mocnego)
plus jednostki wyższego rzędu (powiat opatowski?)
Awatar użytkownika
Dobrzyńska_Anna

Sympatyk
Adept

Re: Szukam informacji o rodzinie Christiny

A więc może Hybicki/Chybicki? Rymut podaje - nazwisko Chybicki/Hybicki, od nazwy miejscowej Chybice, kieleckie, gmina Pawłów, nazwisko notowane od 1443 r.

## A jeśli jednak Heba? To napotkałem w szybkim badaniu jednego Jana Heba, ur, 1889, Boria, parafia Bałtów, rodzice: Franciszek Heba i Marianna Heba z domu Sawicka.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=[[0,%22asc%22],[1,%22asc%22],[2,%22asc%22]]&searchtable=&rpp1=100&rpp2=50

Nazwisko Heba występuje od początku w dokumentach Jana nie było wcześniej końcówek -ski/cki . W Kanadzie przy narodzinach kolejnego dziecka Jan z jakiegoś powodu zmienia na Hebor. Sprawdziłam w genetece Jana ur.1889 s. Franciszka i Marianny Sawickich . Niestety umiera mając 10 tygodni. Więc ślepy trop.
Z informacji jakie posiada Christina ślub został zawarty w 1912 roku w Niemczech. Nie wiadomo dlaczego nie w Polsce. Być może jakaś nie odkryta tajemnica rodzinna? Ślub na szybko w tajemnicy
Christina napisała do AP Kielce/Sandomierz o akt urodzenia swojego pradziadka Jana i prababci Anieli. Wszelkie tropy prowadzą do Gołoszyc odnośnie prababci.
Tak naprawdę nie wiadomo z jakiej miejscowości/wsi pochodził Jan.
Przeglądałam również akta powiatu opatowskiego z tych dostępnych .

Próbowałam też skontaktować się telefonicznie z parafią w Modliborzycach. Jednak bezskutecznie. Gdybym mieszkała bliżej na pewno odwiedziłabym tamtejsze parafie. Jednak z pod Gdańska mam kawałek drogi
ADrazyk

Sympatyk

Witam,

Ślub został zawarty w 1912 roku w Niemczech czy na ziemiach polskich pod zaborem pruskim ? Po zjednoczeniu Niemiec zabór pruski państwowo to też Niemcy.

W swoim poprzednim wpisie starałem się uzmysłowić, że bez kwerendy akt metrykalnych parafii, do której należały w tym okresie Gołoszyce, czyli Modliborzyc, ciężko będzie ruszyć do przodu. Nie wszystko jest na internecie.
Jedynym pewnikiem są Gołoszyce i od nich bym zaczął poszukiwania. Odległość to problem, ale może ktoś lokalny podjąłby się tego wyzwania i wyświadczył przysługę lub zlecenie odpłatne firmie lub osobie fizycznej.
Warto też wysłać maila do tej parafii ( Modliborzyce ) z prośbą o informacje i cierpliwie czekać na odpowiedź.

Pozdrawiam,
Antoni.
Antoni
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Droga Anno,
a propos "Wszyscy bracia pozostali w Polsce- Brak informacji o żadnym z nich
Jan Szydłowski
Józef Szydłowski
Antoni Szydłowski – Gołoszyce możliwe miejsce zamieszkania zgodnie z dokumentem wjazdowym Rose do Kanady":
Sprawdziłem książkę telef ~ 2000 r z nazwiskiem Szydłowski, Szydłowska w Gołoszycach i na tym obszarze:
Województwo świętokrzyskie
Powiat opatowski
Gmina Baćkowice
Sołtys Gołoszyce Ryszard Kupka
Strefa tel. 0.15
=
Z 1535 rekordów Szydłowskich w Polsce, w strefie telef 0.15:
Gołoszyce - z 46 mieszkańców - brak Szydłowskich (choć nie wiadomo, czy nadal nie gospodarzą na ziemi rodzinnej - Polscy włościanie czy szlachta traktowali i traktują swoją ziemię jak świętą i najczęściej przekazywali ją z pokolenia na pokolenie).
Ale sprawdźmy też, czy Szydłowscy ostali się na tym obszarze Polski, oto wyniki z podaniem miejscowości. Ja wiem, że to może się nie przydać w poszukiwaniu tej konkretnej rodziny, ale może być dla rodziny intelektualną ciekawostką:
Z 1607 rekordów z nazwiskiem Szydłowski, w tej strefie:
Bohdan Szydłowski 0.15 Jastków
Jerzy Szydłowski 0.15 Szwedy
Kazimierz Szydłowski 0.15 Duranów
Kazimierz Szydłowski 0.15 Nowy Garbów
Krzysztof Szydłowski 0.15 Bieliny ul. Podleśna
Z 1408 rekordów z nazwiskiem Szydłowska w tej strefie:
Janina Szydłowska 0.15 Kamionka Kolonia
Kazimiera Szydłowska 0.15 Malkowice
Małgorzata Szydłowska 0.15 Stalowa Wola ul. Lipowa
Małgorzata Szydłowska 0.15 Ćmielów ul Polna
Maria Szydłowska 0.15 Ożarów ul. Brzozowa
Regina Szydłowska 0.15 Duranów
Wiesława Szydłowska 0.15 Nisko Osiedle
-
I na koniec historyczne ciekawostki, ale pewnie je znasz - Słownik Geograficzny Królestwa Polskiego i Innych Krajów Ościennych w podstawie lat 1880-1902, a więc generalnie z czasów życia i emigracji członków rodziny, jeśli to są te Gołoszyce, podaje:
Gołoszyce Niższe 12 domów i 89 mieszkańców
Gołoszyce Wyższe 10 domów i 98 mieszkańców
Według spisu powszechnego z roku 1921 we wsi Gołoszyce Niższe było 15 domów i 78 mieszkańców, natomiast Gołoszyce Wyższe posiadały 16 domów i 103 mieszkańców.
O życiu rodziny w XIX wieku w Gołoszycach i w Opatowskiem, o ich Historii, obyczajach, tradycjach, środowisku, można poczytać w necie, dużo też daje Świętogen naszej Kornelii Major - http://www.genealodzy-kielce.pl/

No cóż, nie udało się tym narzędziem namierzyć Szydłowskich w ich siedlisku Gołoszyce, ale ja bym do sołtysa list napisał, a może...

Pozdrawiamy Gdańsk piękne miasto, z innych pięknych miast i miejscowości w Polsce :-)

Dobrzyńska_Anna

Sympatyk
Adept

[quote="ADrazyk"]Witam,

Ślub został zawarty w 1912 roku w Niemczech czy na ziemiach polskich pod zaborem pruskim ? Po zjednoczeniu Niemiec zabór pruski państwowo to też Niemcy.

Też nad tym się zastanawiałam. Poprosiłam Christinę żeby się zarejestrowała w serwisie i być może po przetłumaczeniu postów będzie mogła dodać nowe informacje mimo, że jestem na bieżąco w jej poszukiwaniach.
ADrazyk

Sympatyk

Witam,

Myślę, że znalazłem grób brata Anieli Szydłowskiej. Według Christiny bracia Anieli pozostali w Polsce, a jednym z nich był Antoni Szydłowski, którego grób odnalazłem na stronie mogiły.pl w Baćkowicach. Lata się zgadzają i zakres terytorialny również !

http://mogily.pl/backowice/szydłowskiantoni_345602

Pochowany z żoną Zofią. Jest jeszcze grób Mieczysława Szydłowskiego, który może być ich synem i zmarł w 2004 roku, czyli rodzina mieszka tam do teraz.

Jednym słowem metryki parafii w Baćkowicach są do sprawdzenia, gdyż mogą pojawić się tam pomocne wskazówki w dalszych poszukiwaniach.

Pomocne linki:

www.mogily.pl
www.grobonet.com

Może więcej Szydłowskich jest pochowanych w tych okolicach.

Pozdrawiam,
Antoni.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Manifest z 1913 roku.
Moze jest podana miejscowosc z jakiej pochodza Jan i Aniela.
poz. 12 i 13
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3A2HLD-VG9
W 1907 plynie Jan Cheba ale do USA - pochodzi (jesli dobrze odczytuje) z Goloszyc. poz.12
https://heritage.statueofliberty.org/sh ... cGciOw==/1

Grazyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”