Pytanie o Ekonomów na przełomie XVIII I XIX.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Polkownik

Sympatyk

Post autor: Polkownik »

Witam,

Zwracam się do Państwa z pytaniem, czy ekonom, w tym wypadku szlachetnie urodzony, mógł być osobą zamożną, czy też był nazwijmy to owczesnym średniakiem, jeśli chodzi o zarobki. Zastanowiło mnie to po sprawdzeniu metryk rodzinnych, ponieważ zauważyłem, że na przestrzeni lat rodzina cały czas się powiększała, a pomimo to wiele osób z rodziny mieszkało w tym samym domu tak od końca XVIII wieku do początku dwudziestego. I teraz pytanie, czy dom był tak duży, aby pomieścić dzieci ze swoimi rodzinami oraz wnuki itd. czy po prostu biedowali i wszyscy mieszkali w dwóch czy trzech izbach?

Jak Państwo myślicie?

Pozdrawiam,
Maciej
kkrasinski

Sympatyk
Legenda

Post autor: kkrasinski »

A nie da się sprawdzić jak wyglądał wspomniany dwór? Ile miał izb itp.? Często na stronach danej miejscowości są zdjęcia historyczne, to można się zorientować, jak dużym budynkiem dysponowali przodkowie na początku XXw.

Natomiast jeśli chodzi o ekonomów, to raczej nie byli zamożni. Patrząc po metrykach, to często ich dzieci zostawały rzemieślnikami w miastach (szewc, krawiec, kowal itp.)
Kamil
PGorzechowski

Sympatyk

Post autor: PGorzechowski »

Witam, mój pradziad przez jakiś czas pełnił funkcję ekonoma w II poł. XVIII w. w ziemi dobrzyńskiej i był w miarę zamożny. Posiadał wiele działów ziemi w kilku lokalizacjach, które najczęściej wydzierżawiał. W różnych dokumentach był określany jako "generosus" i prowadził dość aktywne biznesowe życie. Także tu nie ma reguły.
Polkownik

Sympatyk

Post autor: Polkownik »

Witam,

Jeśli chodzi o sprawdzenie jak wyglądał dom lub gdzie był umiejscowiony to jest problem, bo chodzi tu o miejscowość Barysz na Podolu. Nie znalazłem dokładnej mapy dawnego miasta a ilość zdjęć jest ograniczona. W spisie mieszkańców z XX w. jest informacja o osobach zamieszkujących dom, ale brak informacji o metrażu, wyglądzie samego budynku. Mój przodek, Piotr ekonom(XVIII.) , miał syna Jana(XIXw.) , który też był ekonomem a z kolei syn Jana był posesor fundi.

Pozdrawiam

Maciej
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie ma co "jak Państwo myślicie" a kwerendować we wspomnieniach, opisach, archiwach podworskich
a za pięć dni w Smardzowie pewnie jak co roku środowisko spotka się i będzie okazja do złapania języka z eksMazurów;)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
kkrasinski

Sympatyk
Legenda

Post autor: kkrasinski »

Panie Włodzimierzu, muszę w końcu przyznać, że jak dla mnie pisze Pan szyfrem, którego zrozumieć nie sposób ;)

Pozdrawiam
Kamil
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Myślę, że Maciej jako potomek mieszkańców miasteczka/wsi Barysz na Podolu nie będzie miał żadnych problemów w skorzystaniu ze wskazówki do niego kierowanej, a pozostali czytelnicy - jeśli będą zainteresowani - w minutę, dwie się dowiedzą.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
kaczkowski_witold

Członek PTG

Re: Pytanie o Ekonomów na przełomie XVIII I XIX.

Post autor: kaczkowski_witold »

PGorzechowski pisze:Witam, mój pradziad przez jakiś czas pełnił funkcję ekonoma w II poł. XVIII w. w ziemi dobrzyńskiej i był w miarę zamożny. Posiadał wiele działów ziemi w kilku lokalizacjach, które najczęściej wydzierżawiał. W różnych dokumentach był określany jako "generosus" i prowadził dość aktywne biznesowe życie. Także tu nie ma reguły.
Potwierdzam, zetknąłem się z podobnym przypadkiem. W 1811 r Michał Kaczkowski był ekonomem w majątku Zameczek pod Przytykiem. , w 1813 zakupił sołectwo w Wierzbicy, a jego syn znaczny majątek Ossolin w Sandomierskiem
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Re: Pytanie o Ekonomów na przełomie XVIII I XIX.

Post autor: Łucja »

Polkownik pisze:Witam,

Jeśli chodzi o sprawdzenie jak wyglądał dom lub gdzie był umiejscowiony to jest problem, bo chodzi tu o miejscowość Barysz na Podolu. Nie znalazłem dokładnej mapy dawnego miasta a ilość zdjęć jest ograniczona. W spisie mieszkańców z XX w. jest informacja o osobach zamieszkujących dom, ale brak informacji o metrażu, wyglądzie samego budynku. Mój przodek, Piotr ekonom(XVIII.) , miał syna Jana(XIXw.) , który też był ekonomem a z kolei syn Jana był posesor fundi.

Pozdrawiam

Maciej
Barysz ma porównawczo do innych lokalizacji świetne źródła, z ciekawości sprawdziłam, dużo jest w internecie (coraz więcej). Już Wikipedia odsyła do mapy Miega, wystarczy kliknąć i Barysz jak na dłoni, mapy Miega są genialne, a to źródło wiele lat temu nie było znane (m.in. autorom różnych publikacji). Widać umiejscowienie Dworzyska (takiej nazwy jako części Barysza używa z kolei Oskar Kolberg). Googlebooks klikać polecam, fragmenty różnych publikacji się pokazują i potem można poszukać źródła. Oprócz książeczki o samym Baryszu i okolicach (Stanisława Puchała) jest także ciekawa publikacja Tomasza Kargola jako XIX tom "Na styku kultur i narodów. Galicyjskie miasta i miasteczka w józefińskim katastrze gruntowym. Barysz, Jazłowiec Jezierzany i Probużna". Większość pewnie znane już, ale to naprawdę jest dużo, to nie jest mało źródeł.

Myślę także, że ekonom na Podolu to coś innego niż ekonom w przeciętnych rolniczych okolicach (a regułą w rolnictwie jest nieurodzaj, warto wiedzieć). Podole to spichlerz Europy, plony zazwyczaj się udawały. Z pobieżnej nawet lektury tego co wyżej podałam wyłania się obraz, że głównym "narzędziem" tamtego rolnictwa byli ... ludzie. Czyli rola ekonoma co by nie mówić musiała być ważna, żeby to organizować.
Nie ma się co zastanawiać jak duży był dom, bo dom, w znaczeniu budynek był zapewne nie jeden. A na mapie Miega całkiem nieźle to wygląda.

Co do zamożności powiem tylko, że właściciele tych dóbr byli zamożni, bo dobra przynosiły dochody (plony, itd.). Odnoga moich Rościszewskich, która trafiła na Podole wzbogaciła się bardzo. To, że była to gospodarka ekstensywna też mi się wydaje pozycję ekonoma windowało w górę (podobnie jak Żydom źle się na Podolu nie powodziło). Jeden z moich Rościszewskich (brat prababci) był w pewnym okresie takim ekonomem w rejonie Kałusza (pocz. XX w.), zajrzę potem do tego co zostało (przez niego) napisane na ten temat, może będzie coś ciekawego. Coś mi po głowie tylko kołacze, że widział tam "potencjał" dla samodzielnej działalności, nie jako ekonom na cudzym (i chciał to wprowadzić w życie). Ale jak ktoś miał dobre układy z właścicielem pracodawcą (tak zrozumiałam, że pokolenia w tym Baryszu pracowały) to musiała to być dobra praca, ekonomowie zwykle często pracę zmieniali, a tutaj jak widać nie. Jest publikacja o ekonomach i innych dworskich oficjalistach, kolejne źródło (genealogia.okiem.pl prowadzi bazę oficjalistów). Może ta rodzina ekonomów była nawet nietypowa (pokolenia w tym samym miejscu - tak zrozumiałam, że było).

Łucja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”