Konopka Józef i Anna Moszczeńska
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
Cesarz_Wilhelm

Konopka Józef i Anna Moszczeńska
Witam
Pragnę opisać swój problem gdyż nie wiem gdzie dalej szukać i wyczerpałem już swoje wszystkie pomysły.
Poszukuję informacji na temat rodziców Anny Moszczeńskiej żony Józefa Konopki herbu Nowina.
W "Almanachu Błękitnym" opisana jest jako Anna Moszczeńska herbu Nałęcz, a u Bonieckiego nie ma podanego herbu lecz istnieje informacja:
"Syn jego Józef osiadł pod Wieliczką, a zaślubiwszy Annę Moszczeńską, wspólnie z jej bratem, a swoim szwagrem, wziął w dzierżawę żupy solne w Wieliczce i Bochni." Anna Mosczeńska występuje także u w herbarzu Uruskiego więc myślę że informacje na temat jej imienia są poprawne.
Wydawało mi się dobrym tropem poszukać coś na temat Moszczeńskich jako dzierżawców kopalń soli ale tutaj też nie znalalazłem a w herbarzu u Żychlińskiego nic nie ma na temat Anny Mosczeńskiej w monografii Mosczeńskich. Próbowałem także szukać w metrykach lecz nic nie znalazłem. Myślę że to dobry trop w poszukiwaniu jakiś dokumentów na temat ich dzierżawy kopalń soli jednak nic nie umiałem w tej kwestii znaleźć.
Synowie Józefa i Anny czyli Piotr i Jan Konopkowie dostali tytuł baronowski więc powinni oni posiadać wywód swoich przodków w dokumencie nadającym im tytuł lecz nie wiem gdzie mógłbym szukać takiego dokumentu. Bracia Jan i Piotr także poszli w ślady ojca i zostali "zarządcami salin wielickich i bocheńskich".
Jeśli macie państwo pomysł będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam Jan
Pragnę opisać swój problem gdyż nie wiem gdzie dalej szukać i wyczerpałem już swoje wszystkie pomysły.
Poszukuję informacji na temat rodziców Anny Moszczeńskiej żony Józefa Konopki herbu Nowina.
W "Almanachu Błękitnym" opisana jest jako Anna Moszczeńska herbu Nałęcz, a u Bonieckiego nie ma podanego herbu lecz istnieje informacja:
"Syn jego Józef osiadł pod Wieliczką, a zaślubiwszy Annę Moszczeńską, wspólnie z jej bratem, a swoim szwagrem, wziął w dzierżawę żupy solne w Wieliczce i Bochni." Anna Mosczeńska występuje także u w herbarzu Uruskiego więc myślę że informacje na temat jej imienia są poprawne.
Wydawało mi się dobrym tropem poszukać coś na temat Moszczeńskich jako dzierżawców kopalń soli ale tutaj też nie znalalazłem a w herbarzu u Żychlińskiego nic nie ma na temat Anny Mosczeńskiej w monografii Mosczeńskich. Próbowałem także szukać w metrykach lecz nic nie znalazłem. Myślę że to dobry trop w poszukiwaniu jakiś dokumentów na temat ich dzierżawy kopalń soli jednak nic nie umiałem w tej kwestii znaleźć.
Synowie Józefa i Anny czyli Piotr i Jan Konopkowie dostali tytuł baronowski więc powinni oni posiadać wywód swoich przodków w dokumencie nadającym im tytuł lecz nie wiem gdzie mógłbym szukać takiego dokumentu. Bracia Jan i Piotr także poszli w ślady ojca i zostali "zarządcami salin wielickich i bocheńskich".
Jeśli macie państwo pomysł będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam Jan
Józef Konopka i Anna Moszczeńska
Te informacje o Józefie i jego żonie Annie czytałeś?
http://szczytniki-historia.pl/wlasn_szl2.html
http://szczytniki-historia.pl/wlasn_szl2.html
Bożena
-
Cesarz_Wilhelm

Nie widziałem, dziękuje pani za podesłanie lecz nie umiem znaleźć właściwych Moszczeńskich którzy razem z Józefem dzierżawili owe kopalnie soli a to chyba najlepsza droga do znalezienia ich.
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Genealogia Moszczeńskich u Żychlińskiego jest zakłamana, o czym przekonałem się przygotowując ostatnio na aukcję dokumenty Moszczeńskich. Proszę zajrzeć do monografii w Tekach Dworzaczka. O teczce baronowskiej Konopków w książce Sławomira Górzyńskiego pod nieco dziwacznym tytułem Arystokracja Polska w Galicji.
-
Cesarz_Wilhelm

Za pana radą przeglądnąłem monografie Moszczeńskich w Tekach Dworzaczka lecz nie znalazłem żadnych wzmianek o Konopkach, dzierżawie kopalń soli albo jakiś związków z tamtymi terenami (Wieliczki oraz Bochni). Opisane są tam w głównej mierze dzieje tej rodziny w Wielkopolsce. Co do książki Górzyńskiego postaram się ją jutro wypożyczyć i mam nadzieje że znajdę wyjaśnienie na temat Anny.
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Z kobietami jest problem i należy ich raczej szukać przy mężach albo w rodowodach. Być może powstało jakieś drzewo po mieczu i kądzieli kandydatów na baronów czy już baronów, ale jeśli nie ma o tym zmianie w książce to sięganie do archiwum wiedeńskiego może być złudne. Ojciec baronów umarł ok. 1750. Wszystko zależy, gdzie mieszkali i kiedy jej rodzina przesiedliła sie z Wielkopolskich. Rozmaite gałęzie Moszczeńskich wędrowały bowiem, jak to szlachta.
Re: Józef Konopka i Anna Moszczeńska
Sądząc z bazy Minakowskiego, który w dziale "Źródła do osoby 11.96.346 Anna Moszczeńska (~1700–)" podaje "Sławomir Górzyński, Baza genealogiczna" https://wielcy.pl/wgm/surowe.php?o=11.96.346Cesarz_Wilhelm pisze:Co do książki Górzyńskiego postaram się ją jutro wypożyczyć i mam nadzieje że znajdę wyjaśnienie na temat Anny.
to raczej nie ma danych poza ślubem.
Całkiem możliwe, że jakieś materiały w interesującym Pana zakresie zawierał gruby na jakieś kilkanaście cm pakiet dokumentów podkrakowskich Konopków (o ile pamiętam głównie z XVII-XVIII w.) który posiadał śp. prof. Andrzej Wędzki z Poznania zmarły w 2017 r. https://apcz.umk.pl/KH/article/view/19948/Cesarz_Wilhelm pisze: w Tekach Dworzaczka lecz nie znalazłem żadnych wzmianek o Konopkach, dzierżawie kopalń soli albo jakiś związków z tamtymi terenami (Wieliczki oraz Bochni).
Zapewne Archiwum PAN w Poznaniu do którego za życia prof. Wędzki przekazał 1,84 mb archiwaliów może coś wiedzieć o losie tego pakietu.
Wojciech
-
Cesarz_Wilhelm

Dziękuje za tą informacje, to co pan opisał z pewnością by mi pomogło jednak wie pan jak to jest z dotarciem do dokumentów a do Poznania mam daleko a o zeskanowaniu dokumentów jak pan mówi kilkunasto cm pakietu papierów było by ciężko a inną sprawą by było czy znajdują sie tam dokumenty o Konopkach. Czytałem że zostaną zeskanowe księgi metrykalne dla Krakowa, Wieliczki itp i mają zostać zamieszczone w internecie pod koniec września więc może to być jakieś wyjście.
Myślę że nie trzeba jechać, może się da telefonicznie, bo najpierw należałoby zapytać czy owo archiwum dostało ten pakiet, jeśli nie - to gdzie mógł trafić, a jeśli tak, to po prostu poprosić o sprawdzenie czy nie ma tam papierów ad interesujących Pana osób.Cesarz_Wilhelm pisze:wie pan jak to jest z dotarciem do dokumentów a do Poznania mam daleko a o zeskanowaniu dokumentów jak pan mówi kilkunasto cm pakietu papierów było by ciężko
W owym pakiecie były wyłącznie dokumenty Konopków.Cesarz_Wilhelm pisze:czy znajdują sie tam dokumenty o Konopkach.
Wojciech
-
Cesarz_Wilhelm

Znalazłem w książce "Urzędnicy województwa krakowskiego XVI-XVIII wieku" dane na temat Józefa Moszczeńskiego herbu Nałęcz jako "płk gwardii król., dzierżawca wielkorządów Krak.". Rok by się zgadzał ponieważ jest wymieniany w 1749. Czy to możliwe że jest to brat Anny?