Konopka Józef i Anna Moszczeńska

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Cesarz_Wilhelm

Sympatyk

Konopka Józef i Anna Moszczeńska

Post autor: Cesarz_Wilhelm »

Witam
Pragnę opisać swój problem gdyż nie wiem gdzie dalej szukać i wyczerpałem już swoje wszystkie pomysły.
Poszukuję informacji na temat rodziców Anny Moszczeńskiej żony Józefa Konopki herbu Nowina.

W "Almanachu Błękitnym" opisana jest jako Anna Moszczeńska herbu Nałęcz, a u Bonieckiego nie ma podanego herbu lecz istnieje informacja:
"Syn jego Józef osiadł pod Wieliczką, a zaślubiwszy Annę Moszczeńską, wspólnie z jej bratem, a swoim szwagrem, wziął w dzierżawę żupy solne w Wieliczce i Bochni." Anna Mosczeńska występuje także u w herbarzu Uruskiego więc myślę że informacje na temat jej imienia są poprawne.

Wydawało mi się dobrym tropem poszukać coś na temat Moszczeńskich jako dzierżawców kopalń soli ale tutaj też nie znalalazłem a w herbarzu u Żychlińskiego nic nie ma na temat Anny Mosczeńskiej w monografii Mosczeńskich. Próbowałem także szukać w metrykach lecz nic nie znalazłem. Myślę że to dobry trop w poszukiwaniu jakiś dokumentów na temat ich dzierżawy kopalń soli jednak nic nie umiałem w tej kwestii znaleźć.

Synowie Józefa i Anny czyli Piotr i Jan Konopkowie dostali tytuł baronowski więc powinni oni posiadać wywód swoich przodków w dokumencie nadającym im tytuł lecz nie wiem gdzie mógłbym szukać takiego dokumentu. Bracia Jan i Piotr także poszli w ślady ojca i zostali "zarządcami salin wielickich i bocheńskich".

Jeśli macie państwo pomysł będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam Jan
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 17 times

Józef Konopka i Anna Moszczeńska

Post autor: puszek »

Te informacje o Józefie i jego żonie Annie czytałeś?
http://szczytniki-historia.pl/wlasn_szl2.html
Bożena
Cesarz_Wilhelm

Sympatyk

Nie widziałem, dziękuje pani za podesłanie lecz nie umiem znaleźć właściwych Moszczeńskich którzy razem z Józefem dzierżawili owe kopalnie soli a to chyba najlepsza droga do znalezienia ich.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Genealogia Moszczeńskich u Żychlińskiego jest zakłamana, o czym przekonałem się przygotowując ostatnio na aukcję dokumenty Moszczeńskich. Proszę zajrzeć do monografii w Tekach Dworzaczka. O teczce baronowskiej Konopków w książce Sławomira Górzyńskiego pod nieco dziwacznym tytułem Arystokracja Polska w Galicji.
Cesarz_Wilhelm

Sympatyk

Za pana radą przeglądnąłem monografie Moszczeńskich w Tekach Dworzaczka lecz nie znalazłem żadnych wzmianek o Konopkach, dzierżawie kopalń soli albo jakiś związków z tamtymi terenami (Wieliczki oraz Bochni). Opisane są tam w głównej mierze dzieje tej rodziny w Wielkopolsce. Co do książki Górzyńskiego postaram się ją jutro wypożyczyć i mam nadzieje że znajdę wyjaśnienie na temat Anny.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Z kobietami jest problem i należy ich raczej szukać przy mężach albo w rodowodach. Być może powstało jakieś drzewo po mieczu i kądzieli kandydatów na baronów czy już baronów, ale jeśli nie ma o tym zmianie w książce to sięganie do archiwum wiedeńskiego może być złudne. Ojciec baronów umarł ok. 1750. Wszystko zależy, gdzie mieszkali i kiedy jej rodzina przesiedliła sie z Wielkopolskich. Rozmaite gałęzie Moszczeńskich wędrowały bowiem, jak to szlachta.
w3w

Sympatyk

Re: Józef Konopka i Anna Moszczeńska

Post autor: w3w »

Cesarz_Wilhelm pisze:Co do książki Górzyńskiego postaram się ją jutro wypożyczyć i mam nadzieje że znajdę wyjaśnienie na temat Anny.
Sądząc z bazy Minakowskiego, który w dziale "Źródła do osoby 11.96.346 Anna Moszczeńska (~1700–)" podaje "Sławomir Górzyński, Baza genealogiczna" https://wielcy.pl/wgm/surowe.php?o=11.96.346
to raczej nie ma danych poza ślubem.
Cesarz_Wilhelm pisze: w Tekach Dworzaczka lecz nie znalazłem żadnych wzmianek o Konopkach, dzierżawie kopalń soli albo jakiś związków z tamtymi terenami (Wieliczki oraz Bochni).
Całkiem możliwe, że jakieś materiały w interesującym Pana zakresie zawierał gruby na jakieś kilkanaście cm pakiet dokumentów podkrakowskich Konopków (o ile pamiętam głównie z XVII-XVIII w.) który posiadał śp. prof. Andrzej Wędzki z Poznania zmarły w 2017 r. https://apcz.umk.pl/KH/article/view/19948/

Zapewne Archiwum PAN w Poznaniu do którego za życia prof. Wędzki przekazał 1,84 mb archiwaliów może coś wiedzieć o losie tego pakietu.

Wojciech
Cesarz_Wilhelm

Sympatyk

Dziękuje za tą informacje, to co pan opisał z pewnością by mi pomogło jednak wie pan jak to jest z dotarciem do dokumentów a do Poznania mam daleko a o zeskanowaniu dokumentów jak pan mówi kilkunasto cm pakietu papierów było by ciężko a inną sprawą by było czy znajdują sie tam dokumenty o Konopkach. Czytałem że zostaną zeskanowe księgi metrykalne dla Krakowa, Wieliczki itp i mają zostać zamieszczone w internecie pod koniec września więc może to być jakieś wyjście.
w3w

Sympatyk

Post autor: w3w »

Cesarz_Wilhelm pisze:wie pan jak to jest z dotarciem do dokumentów a do Poznania mam daleko a o zeskanowaniu dokumentów jak pan mówi kilkunasto cm pakietu papierów było by ciężko
Myślę że nie trzeba jechać, może się da telefonicznie, bo najpierw należałoby zapytać czy owo archiwum dostało ten pakiet, jeśli nie - to gdzie mógł trafić, a jeśli tak, to po prostu poprosić o sprawdzenie czy nie ma tam papierów ad interesujących Pana osób.
Cesarz_Wilhelm pisze:czy znajdują sie tam dokumenty o Konopkach.
W owym pakiecie były wyłącznie dokumenty Konopków.

Wojciech
Cesarz_Wilhelm

Sympatyk

Znalazłem w książce "Urzędnicy województwa krakowskiego XVI-XVIII wieku" dane na temat Józefa Moszczeńskiego herbu Nałęcz jako "płk gwardii król., dzierżawca wielkorządów Krak.". Rok by się zgadzał ponieważ jest wymieniany w 1749. Czy to możliwe że jest to brat Anny?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”