Heropolitanska_Izabela pisze:Koperta dowodowa to pojęcie "z praktyki". Ani ustawa, ani rozporządzenie go nie definiuje ani się tym samym do niego nie odnosi.
Istotą jest to że dokumentacją o której mowa w ustawie i rozporządzeniu jest zawartość owej koperty (nie ma znaczenia jej nazwa). Jest tylko jedna dokumentacja do wszystkich dowodów osobistych danej osoby i stanowi integralną całość, więc nie można żądać więcej opłat niż jedna, bez względu na to ile zostało tej osobie wydanych dowodów osobistych.
Ograniczając kwestie pobranie opłaty do udostępnienia. Wydanie potwierdzonych kopii może podlegać innej. Pewna zagwostka (nie mam przemyślanej opinii) czy także, równolegle, wraz z 31 zł po 5 zł za stronę potwierdzoną czy tylko 5 zł od potwierdzonej strony:)
Tak czy inaczej - jak najszybciej te koperty do APów. Idealnie by było - do jednego, wskazanego jak przy działaniu z dokumentacją z konsulatów. Nowozbudowanego:)
Włodzimierzu, znowu mi coś wmawiasz. A to "zaczynasz rozumieć", to jest niegrzeczne i lekceważące.
To był ostatni raz, gdy wdałam się z Tobą w dyskusję. Nie jestem przyzwyczajona do takiej formy dyskusji. Ale Ci się w takim razie odwdzięczę, że Ty nie rozumiesz o czym piszą w ustawie. I nawet nie zaczynasz. A strasznie mnie prokuratorem jest po prostu oburzające. Niedługo będziesz musiał na tym Forum dyskutować sam ze sobą.
Nie będę się odnosił do konkretnych słów, a jedynie dołożę swoje 3 grosze.
Dokumentacja związana z dowodami osobistymi:
– ogół dokumentów w postaci papierowej lub w postaci elektronicznej sporządzonych w związku z wydawaniem dowodu osobistego zarówno przez wnioskodawców, jak i przez organy administracji publicznej, przechowywanych w siedzibie organu gminy.
Sformułowanie "dokumentacja związana z dowodami" oznacza zatem ogół dokumentów związanych ze wszystkimi dowodami wszystkich osób (a nie dowodami jednej osoby).
Dopiero taką dokumentację przechowuje się zgrupowaną w tzw. kopertach dowodowych - pojęcie ustawowe - a w każdej są dokumenty związane z dowodami danej osoby.
Niektóre dokumenty związane z dowodami mogą być poza kopertą dowodową, ale wciąż są "dokumentacją związaną z dowodami".
Ustawa mówi, że rozporządzenie określi "wysokość [...] opłaty za [...] udostępnianie dokumentacji związanej z dowodami osobistymi".
Natomiast rozporządzenie ustala opłatę w wysokości 31 zł za dokumentację, która obejmuje jeden dowód osobisty (np. wniosek i załączniki do niego).
Nie ja Ciebie straszę, a Ty
pisząc, że nie ma innej możliwości niż rozporządzeniowe 31 zł od dowodu "straszysz" urzędników działających na podstawie ustawy.
Jeśli poczułaś się zagrożona, to, moim zdaniem, w wyniku niezrozumienia podanej analogii - zapewne z braku czasu.
Ale miło, że pamiętasz opieranie się na toku mojego rozumowania w przypadku sprawy przed sądem. Co nie znaczy, że będzie to możliwe w każdym przypadku w przyszłości. I nie była to oferta "piszcie do sądów wg tego co skrótowo na forum napisałem", co sugerowałaś.
Nie ja Twoje słowa komentowałem , a Ty moje. Możesz oczywiście to robić, to publicznie wyrażona opinia, więc się liczę z głosami przeciwnymi. Możesz tego nie robić. Twoja decyzja.
Natomiast kreślenie scenariuszy kto ze mną i z kim będę dyskutował w przyszłości i na skutek czego to zbyt ad personam. I ja nie chcę przywykać do takich praktyk, więc apeluję byś się powstrzymała - gdybyś zdecydowała się na dyskusję w przyszłości to ad rem, bez takich wycieczek osobistych.
Koperta dowodowa to pojęcie "z praktyki". Ani ustawa, ani rozporządzenie go nie definiuje ani się tym samym do niego nie odnosi.
A tymczasem
USTAWA z dnia 6 sierpnia 2010 r. o dowodach osobistych
Rozdział 7 Postępowanie z dokumentacją związaną z dowodami osobistymi
Art. 62.
3. Dokumentację związaną z dowodami osobistymi sporządzoną w formie papierowej przechowuje się zgrupowaną w kopertach dowodowychoznaczonych imieniem i nazwiskiem osoby, imieniem ojca, datą urodzenia, numerem PESEL oraz serią i numerem dowodu osobistego.
4. W kopercie dowodowej przechowuje się w szczególności:
1) formularz odbioru dowodu osobistego;
2) nieodebrane dowody osobiste po upływie 6 miesięcy od dnia ich wydania;
3) unieważnione dowody osobiste nieprzekazane posiadaczom lub członkom najbliższej rodziny zgłaszającym zgon;
4) unieważnione dowody osobiste znalezione przez osoby trzecie;
5) dokument zawierający kod umożliwiający odblokowanie certyfikatu identyfikacji i uwierzytelnienia oraz certyfikatu podpisu osobistego.
Koperta dowodowa to pojęcie "z praktyki". Ani ustawa, ani rozporządzenie go nie definiuje ani się tym samym do niego nie odnosi.
A tymczasem
USTAWA z dnia 6 sierpnia 2010 r. o dowodach osobistych
Rozdział 7 Postępowanie z dokumentacją związaną z dowodami osobistymi
Art. 62.
3. Dokumentację związaną z dowodami osobistymi sporządzoną w formie papierowej przechowuje się zgrupowaną w kopertach dowodowychoznaczonych imieniem i nazwiskiem osoby, imieniem ojca, datą urodzenia, numerem PESEL oraz serią i numerem dowodu osobistego.
4. W kopercie dowodowej przechowuje się w szczególności:
1) formularz odbioru dowodu osobistego;
2) nieodebrane dowody osobiste po upływie 6 miesięcy od dnia ich wydania;
3) unieważnione dowody osobiste nieprzekazane posiadaczom lub członkom najbliższej rodziny zgłaszającym zgon;
4) unieważnione dowody osobiste znalezione przez osoby trzecie;
5) dokument zawierający kod umożliwiający odblokowanie certyfikatu identyfikacji i uwierzytelnienia oraz certyfikatu podpisu osobistego.
Wojciech
zgadza się ale o ile dobrze pamiętam wcześniej takiego pojęcia nie było...więc może Izabela przeoczyła
Panie Wojciechu, Słusznie zwrócił mi Pan uwagę. Mea culpa.
Masz rację Piotrze, przeoczyłam. Jestem w tej chwili bardzo zapracowana i skupiona na innej problematyce.
Ale, do obu Panów, nie usprawiedliwia mnie to.
Czy komuś udało się w Poznaniu po upływie 10 lat? właśnie napisałam do um pismo o wyjaśnienie kiedy i co zostało zutylizowane z kopert moich krewnych. Napisałam również do archiwum państwowego w poznaniu czy jakiekolwiek koperty zostały im przekazane. Czy komuś się udało? Czy w archiwum wojewódzkim znajdę dokumenty archiwalne moich krewnych?
Sroczyński_Włodzimierz pisze:Ograniczając kwestie pobranie opłaty do udostępnienia. Wydanie potwierdzonych kopii może podlegać innej. Pewna zagwostka (nie mam przemyślanej opinii) czy także, równolegle, wraz z 31 zł po 5 zł za stronę potwierdzoną czy tylko 5 zł od potwierdzonej strony:)
Tak czy inaczej - jak najszybciej te koperty do APów. Idealnie by było - do jednego, wskazanego jak przy działaniu z dokumentacją z konsulatów. Nowozbudowanego:)
Włodku czy masz wiedzę na jakim etapie jest proces przekazywania kopert z poszczególnych dzielnic Warszawy do APW?
Weinert_marta pisze:Czy komuś udało się w Poznaniu po upływie 10 lat? właśnie napisałam do um pismo o wyjaśnienie kiedy i co zostało zutylizowane z kopert moich krewnych. Napisałam również do archiwum państwowego w poznaniu czy jakiekolwiek koperty zostały im przekazane. Czy komuś się udało? Czy w archiwum wojewódzkim znajdę dokumenty archiwalne moich krewnych?
Próbowałem uzyskać cokolwiek z Poznania (dokładnie Jeżyc) i nic nie mają. Archiwum, urzędy, ZUS... Aczkolwiek poszukiwane osoby zmarły ponad 50 lat temu. Próbuj.
Pozdrawiam
Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Weinert_marta pisze:Czy komuś udało się w Poznaniu po upływie 10 lat? właśnie napisałam do um pismo o wyjaśnienie kiedy i co zostało zutylizowane z kopert moich krewnych. Napisałam również do archiwum państwowego w poznaniu czy jakiekolwiek koperty zostały im przekazane. Czy komuś się udało? Czy w archiwum wojewódzkim znajdę dokumenty archiwalne moich krewnych?
Po upływie 10 lat nie mogą nie mieć kopert. Albo panią zbyli albo okłamali. Proszę interweniować w nadzorze archiwalnym w AP Poznań. Ewentualnie wysłać pismo do urzędu miasta
Piotr_Romanowski pisze:
Włodku czy masz wiedzę na jakim etapie jest proces przekazywania kopert z poszczególnych dzielnic Warszawy do APW?
Nic mi nie wiadomo o żadnych działaniach w czasie ostatnich dwóch lat. Mogło się coś wydarzyć i o tym nie wiem (nic dziwnego skoro się nie dowiadywałem:)
Dzień Dobry.
Posiadam taki problem natury genealogicznej, mianowicie nie rozumiem funkcjonowania urzędów w zakresie wydawania kopert dowodowych. Czytając na internecie dowiedziałem się, że jeden urząd zrobi kserokopię i wyślę mailem za darmo, w drugim trzeba płacić 30zł za stronę itp. Chciałbym wyciągnąć kilka kopert dowodowych moich przodków, ale nie wiem, jak się mam za to zabrać. Mógłby mi ktoś krok po kroku opisać wraz z linkami wzorów i do jakiego działu mam wysłać wniosek?
Drugie pytanie jest takie, jak zdobyć zdjęcia przodków, którzy zmarli przed wojną, ale już po 1920r., czy też mieli koperty dowodowe?