Wykazy parafian (Księgi -ewidencja parafian)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Kaczmarek_Aneta

Dzięki Grzegorzu za tę podpowiedź - oznaczałoby to, że "Kolęda" ma jednak długą tradycję - tak jak przypuszczałam.
O dziwo, jak dotąd żaden ksiądz, z którym rozmawiałam, nie potrafił określić początków "wizyt duszpasterskich", a przecież z nimi wiążą się właśnie wykazy parafian - ba ! bywają i wywody rodzinne...
Pozdrawiam serdecznie!
Aneta
Aneta
O dziwo, jak dotąd żaden ksiądz, z którym rozmawiałam, nie potrafił określić początków "wizyt duszpasterskich", a przecież z nimi wiążą się właśnie wykazy parafian - ba ! bywają i wywody rodzinne...
Pozdrawiam serdecznie!
Aneta
Aneta
-
KrajewskiJerzy

-
michalina180

Witam
Ja oglądałam kiedyś spis mieszkańców parafii Pałuki / mazowieckie/ z\ roku około 1820 . Księga była niekompletana
ale wsie spisane były alfabetycznie i widać było że spisywane w przez długi okres , bo staranność ulegała zmianie
Dla tych którzy nigdy nie widzieli takich spisów dwa zdjęcia
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/717d6a88e5be2f74.html
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7ff5cfc01c13cc5f.html
Pozdrawiam
Michalina
Ja oglądałam kiedyś spis mieszkańców parafii Pałuki / mazowieckie/ z\ roku około 1820 . Księga była niekompletana
ale wsie spisane były alfabetycznie i widać było że spisywane w przez długi okres , bo staranność ulegała zmianie
Dla tych którzy nigdy nie widzieli takich spisów dwa zdjęcia
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/717d6a88e5be2f74.html
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7ff5cfc01c13cc5f.html
Pozdrawiam
Michalina
- Kaczmarek_Aneta

Dziękuję za kolejne informacje i przykłady 
Te wykazy parafian to niemal jak księgi meldunkowe - szkoda, że tak niewiele zachowało się z terenów zaboru rosyjskiego.
Niestety, jeśli chodzi o Warszawę - prawdopodobnie nie zachowało się nic, a jeśli jednak - to byłyby prawdziwe rodzynki !
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
ps. Michalinko - czy te księgi pochodzą z archiwum parafialnego czy archiwum państwowego ?
Te wykazy parafian to niemal jak księgi meldunkowe - szkoda, że tak niewiele zachowało się z terenów zaboru rosyjskiego.
Niestety, jeśli chodzi o Warszawę - prawdopodobnie nie zachowało się nic, a jeśli jednak - to byłyby prawdziwe rodzynki !
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
ps. Michalinko - czy te księgi pochodzą z archiwum parafialnego czy archiwum państwowego ?
-
Sroczyński_Włodzimierz

a ja się upieram (dopóki nie znajdę przesłanek że jest inaczej), że
z XIX wieku z warszawskich parafii nie "nie zachowały się" a "w tym okresie na terenie Warszawy nie były prowadzone spisy"
z XIX wieku z warszawskich parafii nie "nie zachowały się" a "w tym okresie na terenie Warszawy nie były prowadzone spisy"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Kaczmarek_Aneta

-
Sroczyński_Włodzimierz

no..dowodów, ze nie było paszportów telemetrycznych z hologramami w XVII wieku też nie ma...
-
michalina180

Anetko
Księga pochodziła z archiwum diecezjalnego , niestety oglądana przeze mnie cokolwiek nielegalnie
w związku z złym stanem nieudostępniana szerszej publice .Widziałam również
Z podobnego roku z Pałuk coś w rodzaju kroniki parafialnej lub pamiętnika proboszcza w której były
opisane sprawy kościelne ale również , że Maciejowi zbiegła dziewka od krów niejaka Kaśka.
Nie udało mi się niestety zrobić zdjęć
Pozdrawiam
Michalina
Księga pochodziła z archiwum diecezjalnego , niestety oglądana przeze mnie cokolwiek nielegalnie
w związku z złym stanem nieudostępniana szerszej publice .Widziałam również
Z podobnego roku z Pałuk coś w rodzaju kroniki parafialnej lub pamiętnika proboszcza w której były
opisane sprawy kościelne ale również , że Maciejowi zbiegła dziewka od krów niejaka Kaśka.
Nie udało mi się niestety zrobić zdjęć
Pozdrawiam
Michalina
- Grzegorz_Bączek

- Kontakt:
-
michalina180

Witajcie
Grzegorzu , niestety nie widzałam podobnych ksiąg dla innych parafii ani ksiąg egzaminów .Pałuki interesują mnie
bardzo/oraz Szyszki, Sońsk, Gołymin/ i po prostu wykorzystałm szczęśliwy moment.
Pałuki , są specyficzną parafią , bo tam zachowało się duzo dokumentów
Proboszcz Pałuk Antoni Brykczyński w 1880 roku pisał że zastał tam księgi metrykalne z XVII w i szesnaście foliałów
dokumentów z dziejów parafii. Sam opracował np. Spis dziedziców Pałuk i opublikował w 1885 r w Korespndencie
Płockim. Chyba dzięki niemu dokumenty były starannnie przechowywane
Pozdrawiam
Grzegorzu , niestety nie widzałam podobnych ksiąg dla innych parafii ani ksiąg egzaminów .Pałuki interesują mnie
bardzo/oraz Szyszki, Sońsk, Gołymin/ i po prostu wykorzystałm szczęśliwy moment.
Pałuki , są specyficzną parafią , bo tam zachowało się duzo dokumentów
Proboszcz Pałuk Antoni Brykczyński w 1880 roku pisał że zastał tam księgi metrykalne z XVII w i szesnaście foliałów
dokumentów z dziejów parafii. Sam opracował np. Spis dziedziców Pałuk i opublikował w 1885 r w Korespndencie
Płockim. Chyba dzięki niemu dokumenty były starannnie przechowywane
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr 01 wrz 2010, 21:57 przez michalina180, łącznie zmieniany 1 raz.
-
michalina180

- Kaczmarek_Aneta

-
michalina180

Ja sądzę ,że nie należy dzielić na wiejskie i miejskie ale zależało to od stosunku proboszcza do pracy w parafii.
Jak widać w cytacie wytyczne do odbywania kolędy były zawarte w Encyklopedii Kościelnej ale pytanie czy wszyscy się do nich stosowali. Na pewno też proboszcz na wsi a proboszcz w mieście to nie było to samo.
Michalina
Jak widać w cytacie wytyczne do odbywania kolędy były zawarte w Encyklopedii Kościelnej ale pytanie czy wszyscy się do nich stosowali. Na pewno też proboszcz na wsi a proboszcz w mieście to nie było to samo.
Michalina
Księgi ewidencyjne parafian
Witam serdecznie.
Czy ktoś z Was orientuje się, gdzie można znaleźć księgi ewidencyjne parafian z Warszawy?
Pozdrawiam serdecznie Danka
Czy ktoś z Was orientuje się, gdzie można znaleźć księgi ewidencyjne parafian z Warszawy?
Pozdrawiam serdecznie Danka
-
Sroczyński_Włodzimierz

Księgi ewidencyjne parafian
Z jakiego okresu?
Jaki typ księgi? Tzn co rozumiesz pod pojęciem "księgi ewidencyjne parafian"?
i...najważniejsze dla mnie:) pytasz bo "kto pyta nie błądzi/strzał w ciemno" czy wiesz coś więcej nt np spisów warszawskich parafian sprzed 100 i więcej lat?
zakładam, że chodzi o rzymskokatolickie
Jaki typ księgi? Tzn co rozumiesz pod pojęciem "księgi ewidencyjne parafian"?
i...najważniejsze dla mnie:) pytasz bo "kto pyta nie błądzi/strzał w ciemno" czy wiesz coś więcej nt np spisów warszawskich parafian sprzed 100 i więcej lat?
zakładam, że chodzi o rzymskokatolickie