Trzeba w takim razie szukać w NIAB Mińsk. Na Family Search są Kiwatycze, może tutaj uda się coś znaleźć https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library Jeżeli chodzi o Rzeczycę, to sporo metryk prawosławnych również jest dostępnych online https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Libraryks_Jakub_Sitarz pisze:Żona miała na imię Paulina zd. Sutko (1894 - 1974)Sroczyński_Włodzimierz pisze:żona Jana? i ślub z nią Jana (na początek w jej miejscu urodzenia) -> rodzice Jana (w tym panieńskie jego matki i jej wiek)
Innych informacji o nich nie mam, bo nikt z rodziny więcej o nich nie pamięta.
Rodzice, jak pisałem, to Antoni Pawelczuk i Petrunela.
Te informacje zdobyłem z księgi zmarłych w informacjach o rodzicach zmarłego Jana. Nic więcej nie wiem, bo i nic nie było napisane. W rubryce "miejsce urodzenia" miał Jan wpisane Bojary k. Brześcia. Dziadek mi potwierdził, że chodzi o te Bojary podlegające pod parafię w Kiwatycze. Tu się trop kończy, bo nie żyje już nikt, kto by więcej od dziadka wiedział na ten temat, a on już więcej nie wie. Dlatego widzę, że raczej nic więcej nie ugram, skoro nie ma ksiąg przypadających na 1850-1901.
Wykazy osób z akt parafialnych diecezji pińskiej do 1947 rok
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Aneta
Miałabym prośbę odnośnie nazwiska Ralcewicz. Widziałam wcześniejsze informacje o tym nazwisku w poście, ale brakuje mi tam mojej babci (o jej siostrze jest informacja). Bardzo proszę jeszcze raz sprawdzić Wanda Ralcewicz ur. 1936, Sukacz, parafia Hancewicze.
Tak na marginesie babcia wie, że jej data urodzenia była wzięta z kosmosu i fajnie było by wreszcie rozwiać wątpliwości.
Z góry bardzo dziękuję.
Tak na marginesie babcia wie, że jej data urodzenia była wzięta z kosmosu i fajnie było by wreszcie rozwiać wątpliwości.
Z góry bardzo dziękuję.
Kinga
Informacje o rodzinach z Naliboków - Okulicz i Miszuk
Litwa : Gudowicz, Ilgiewicz, Narbutowicz
W "Wykazach z diecezji pińskiej" w par. Hancewicze i Malkowicze są chrzty za lata 1926, 1940-45, 1944-45. Nie ma metryk za rok 1936, nie odnalazłam Wandy Ralcewicz. Być może metryki z Hancewicz z lat 30. zachowały się w NIAB Mińskkinjas pisze:Miałabym prośbę odnośnie nazwiska Ralcewicz. Widziałam wcześniejsze informacje o tym nazwisku w poście, ale brakuje mi tam mojej babci (o jej siostrze jest informacja). Bardzo proszę jeszcze raz sprawdzić Wanda Ralcewicz ur. 1936, Sukacz, parafia Hancewicze.
Z góry bardzo dziękuję.
Aneta
Dziękuje za sprawdzenie i informacje gdzie szukaćaka83 pisze:W "Wykazach z diecezji pińskiej" w par. Hancewicze i Malkowicze są chrzty za lata 1926, 1940-45, 1944-45. Nie ma metryk za rok 1936, nie odnalazłam Wandy Ralcewicz. Być może metryki z Hancewicz z lat 30. zachowały się w NIAB Mińskkinjas pisze:Miałabym prośbę odnośnie nazwiska Ralcewicz. Widziałam wcześniejsze informacje o tym nazwisku w poście, ale brakuje mi tam mojej babci (o jej siostrze jest informacja). Bardzo proszę jeszcze raz sprawdzić Wanda Ralcewicz ur. 1936, Sukacz, parafia Hancewicze.
Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Kinga
Dziękuję bardzo, a czy jest jeszcze jakaś możliwość żeby odnaleźć ten akt ślubu?aka83 pisze:Nie ma ślubów z 1922 z Łachwy, jest rocznik 1923 i 1926 - nie odnalazłam ślubu Jana Błaszczyka i Natalii CiszewiczGośka pisze:Witam, proszę o sprawdzenie czy jest - ślub w parafii Łachwa rok 1922 Błaszczyk Jan i Ciszewicz Natalia.
Pozdrawiam - Gośka
Trzeba szukać w archiwum w Mińsku na Białorusi, być może zachowały się metryki z tego rocznikaGośka pisze:Dziękuję bardzo, a czy jest jeszcze jakaś możliwość żeby odnaleźć ten akt ślubu?aka83 pisze:Nie ma ślubów z 1922 z Łachwy, jest rocznik 1923 i 1926 - nie odnalazłam ślubu Jana Błaszczyka i Natalii CiszewiczGośka pisze:Witam, proszę o sprawdzenie czy jest - ślub w parafii Łachwa rok 1922 Błaszczyk Jan i Ciszewicz Natalia.
Aneta
Dzięki, jak na razie słabe możliwości aby tam szukaćaka83 pisze:Trzeba szukać w archiwum w Mińsku na Białorusi, być może zachowały się metryki z tego rocznikaGośka pisze:Dziękuję bardzo, a czy jest jeszcze jakaś możliwość żeby odnaleźć ten akt ślubu?aka83 pisze: Nie ma ślubów z 1922 z Łachwy, jest rocznik 1923 i 1926 - nie odnalazłam ślubu Jana Błaszczyka i Natalii Ciszewicz
Pozdrawiam - Gośka
Dzień dobry,
Dziękuję Pani Aneto
Mama moja Adela Jurczuk ur. 06.04.1941 w Skokach
Siostra Halina rok później
Brat Michał 1944
Rok wcześnie od mojej mamy było jeszcze 1 dziecko ale zmarło po porodzie
Babcia moja Adela z domu Pacewska ur 1917 ojciec Maciej matka Jadwiga z domu Wieluńska
Dziadek Michał ur. w 1913 ojciec Wincenty matka Katarzyna z domu Niczyporuk
Z opowiadań babci pamiętam jak mówiła , że chodzili do kościoła garnizonowego w Twierdzy Brzeskiej.
W Skokach też był kościół
Wiem, że księgi z Brześcia są też w archiwum Diecezji Drohiczyn
Artur Kabus
Dziękuję Pani Aneto
Brat Michał 1944
Babcia moja Adela z domu Pacewska ur 1917 ojciec Maciej matka Jadwiga z domu Wieluńska
Z opowiadań babci pamiętam jak mówiła , że chodzili do kościoła garnizonowego w Twierdzy Brzeskiej.
Artur Kabus
Panie Arturze, są dwie opcje - prawdopodobnie Pańscy krewni należeli do innej parafii w Brześciu, albo byli wyznania prawosławnego. W "Wykazach..." jest tylko par. M.B. Królowej Korony Polski i tylko takie roczniki, które podałam. Nie ma w książce podanych przez Pana nazwisk. "Wykazy .. " powstały na podstawie zachowanych metryk w AD Drohiczyn. Pozostałych szukałabym w NIAB Grodno lub Mińsk, a z lat 40. w ZAGS. Metryki są też na family search https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library Brześć jest również częściowo zindeksowany w genetece
konar8 pisze:Dzień dobry,
Dziękuję Pani Aneto
Brat Michał 1944
Artur Kabus
Aneta