Ech, walczę tak sobie z tą wikipeią i obawiam się, że na Zaduszki nie zdążę
Bieżący problem dotyczy zasad indeksowana nazwisk. Chodzi o to, że artykuł poświęcony danej osobie za tytuł będzie miał nazwisko i imię (np. Kowalski Jan). Co jednak zrobić w przypadku nazwisk podwójnych i to zarówno zawierających nazwę herbu lub zawołanie, jak i nazwisko panieńskie?
Myślałam nad zastosowaniem zasad bibliotekarskich, gdzie "punktem wyjścia" jest nazwisko "właściwe", a nie nazwa herbu np. Biernacki Jan (ew. na końcu Poraj) nie: Poraj-Biernacki Jan. Problem w tym, że zwykły śmiertelnik czasem nie jest w stanie określić, czy piewszy człon nazwiska jest jego intyegralną częścią, czy nazwą herbu/zawołaniem.
Co do nazwisk panieńskich, to jednak starałabym się je rozpisywać (tym bardziej, że tak postąpiła p. Ewa, która jakiś czas temu podarowała mi personalia ok. 5 tyś pochowanych i nie mam siły tego zmieniać ;P). Tu też trzeba jednak uważać, bo ponoć dziś nie obowiązuje już zasada, że pierwsze nazwisko jest panieńskie (różnie zresztą z tym bywało zob. Pawlikowska-Jasnorzewska)
W wikipedii jest możliwość robienia odsyłaczy/przekierowań do właściwej formy, więc z pozoru problem jest marginalny. Pod warunkiem, że ktoś wie, że w ogóle należy zrobić przekierowanie
Na razie przyjęłam następujce zasady:
Tytułem artykułu jest nazwisko i imię/imiona (w odwrotnej kolejności niż w Wikipedii!) danej osoby np. Kowalski Jan, przy czym:
a) podajemy nie więcej niż trzy imiona
b) nazwiska złożone, zawierające nazwę herbu lub zawołanie, zapisujemy w takim szyku, w jakim występuje w źródłach (tj. na nagrobku) np. Poraj-Biernacki Kazimierz, Korwin-Szymanowski Teofil.
f) nazwiska kobiece panieńskie i z kolejnych małżeństw – zaczynamy od nazwiska z ostatniego małżeństwa, dodając po imieniu/imionach nazwisko panieńskie poprzedzone skrótem „z d.” (z domu) np. Kowalska Anna Maria z d. Iksińska.
W tytule artykułu nie podajemy nazwisk z poprzednich małżeństw. Należy je wymienić na początku treści artykułu, ale już w „logicznej” formie np. Anna Maria Kowalska z d. Iksińska 1go ślubu Igrekowska 2go ślubu Zetowska.
Uwagi
· w każdym wypadku możemy uczynić wyjątek, jeśli jesteśmy w 100% pewni, że dana osoba za życia posługiwała się inną formą nazwiska np. Nałkowska-Bickowa Hanna zamiast właściwej Stefanowicz Hanna z d. Nałkowska (na dodatek 1o voto Bickowa)
· od każdej alternatywnej formy należy zrobić odsyłacz/przekierowanie np. Biernacki -> Poraj-Biernacki
· przy ustalaniu nazwisk panieńskich na podstawie nazwisk podwójnych należy pamiętać, że nie zawsze pierwszy człon jest nazwiskiem „z domu”.
· pseudonimy nie mogą być tytułem artykułu, chyba że są bardziej rozpowszechnione niż forma nazwiska np. Prus Bolesław. W razie wątpliwości co do „popularności” pseudonimu należy wybierać formy przyjęte w katalogach bibliotecznych np. Biblioteki Narodowej
http://mak.bn.org.pl (JHP) lub sieci NUKAT.
Generalnie chodziło mi o to, aby jak najmniej zmieniać sposób zapisu już istniejący w liście zmarłych znajdującej sie na stronie. Dlaczego? Ponieważ większość artykuów będzie można zakladać klikając na nazwiska już znajdujace się w spisie.
Acha, czy chcecie, aby była możliwość wyświetlania nazwisk wg miejsca urodzenia/smierci? Moim zdaniem fajny bajer, ale od autorów artykułów bedzie to wymagało nieco dodatkowego klikania

Na wzór własciwej wikipedii będzie też możliwość wyświetlania urodzonych w dniu-miesiącu oraz roku.