Stanisław Dmowski - parafia Mokobody i Rozbity Kamień

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kornaś_Maciek

Sympatyk

Post autor: Kornaś_Maciek »

Dzień Dobry,

Poszukuję wszelkich informacji na temat Stanisław Dmowskiego wdowca z Zemeł (parafia Mokobody), który w 1787 r. ożenił się z Katarzyną Rozbicką zd. Sikorską. Po ślubie z Katarzyną Stanisław osiedla się w parafii Rozbity Kamień, w Urbankach, w 1789 r. rodzi się córka Stanisława - Zuzanna. Niestety Stanisław umiera w 1789 r.
Interesują mnie losy Stanisława zanim przeniósł się do parafii Rozbity Kamień. Najprawdopodobniej w 14.12.1784 r. w parafii Mokobody rodzi się córka Stanisława i jego pierwszej żony (również) Zuzanny. Być może ktoś z Państwa jest w posiadaniu zdjęcia tej metryki, ewentualnie czy ktoś z Państwa wie w jakiej miejscowości urodziła się Eleonora.
Ponadto interesuje mnie kiedy zmarła Zuzanna (1. żona Stanisława) i jaki przydomek nosił Stanisław. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Pozdrawiam,
Maciek Kornaś
Awatar użytkownika
aniemirka

Sympatyk

Post autor: aniemirka »

Zemły - Stanisław DMOWSKI
żona Zuzanna DMOWSKA
Eleonora Dmowska *14.12.1784

Nic więcej na ten temat nie wiem.
Pozdrawiam
- Ania

W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
Kornaś_Maciek

Sympatyk

Bardzo dziękuję za pomoc.
Chciałbym jeszcze zapytać czy być może Pani wie jak nazywali się rodzice chrzestni Eleonory.

Pozdrawiam serdecznie,
Maciek Kornaś
Awatar użytkownika
aniemirka

Sympatyk

Post autor: aniemirka »

Nie, niestety nie wiem...
To, co powyżej napisałam to cała moja wiedza na temat tego Stanisława Dmowskiego i jego rodziny.
Pozdrawiam
- Ania

W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
Kornaś_Maciek

Sympatyk

Bardzo dziękuję raz jeszcze za pomoc.

Pozdrawiam,
Maciek Kornaś
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”