Spisy powszechne
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Spis powszechny osob z 1931 r województwo lodzkie
Nie chodzi mi o ksiegi ludnosci stalej. Chodzi o spisy ludnosci przeprowadzone przez owczesny odpowiednik dzisiejszego GUS.
Chcialbym sprawdzic ankiety dla 2-3 osob.
Pozdrawiam,
Rafal
Pozdrawiam,
Rafal
- ziobrovska

Re: Spis powszechny osob z 1931 r województwo lodzkie
Cześćrlaczek pisze:Nie chodzi mi o ksiegi ludnosci stalej. Chodzi o spisy ludnosci przeprowadzone przez owczesny odpowiednik dzisiejszego GUS.
Pozdrawiam,
Rafal
Jak do linku u Piotra dodasz daty np początkowa od 1920 i dopiszesz frazę spis ludności to może to to? Nie będzie skanów, to piszesz do AP prośbę o skan, płacisz iile wycenia dostajesz meilem skan.
pozdrawiam serdecznie
Iza
Iza
Re: Spis powszechny osob z 1931 r województwo lodzkie
Być może to jest to czego szukam.
Wyslalem zapytanie do AP w Piotkowie Tryb.
https://szukajwarchiwach.pl/48/416/0/4/ ... bJednostka
Pozdrawiam,
Rafal
Wyslalem zapytanie do AP w Piotkowie Tryb.
https://szukajwarchiwach.pl/48/416/0/4/ ... bJednostka
Pozdrawiam,
Rafal
-
Świętczak_Sebastian

Spisy powszechne w 1921 i 1931 r.
Dzień dobry.
Szanowni Państwo.
Czy ktoś kiedyś spotkał się z arkuszami spisowymi Spisów Powszechnych przeprowadzonych w 1921 i 1931 roku? Czy takie arkusze w ogóle istnieją czy po opracowaniu danych zostały zniszczone, ewentualnie czy można gdzieś uzyskać do nich dostęp on-line. Pozwoliło by mi to zidentyfikować żyjących w tamtym czasie członków rodziny.
Pozdrawiam
Sebastian Świętczak
Szanowni Państwo.
Czy ktoś kiedyś spotkał się z arkuszami spisowymi Spisów Powszechnych przeprowadzonych w 1921 i 1931 roku? Czy takie arkusze w ogóle istnieją czy po opracowaniu danych zostały zniszczone, ewentualnie czy można gdzieś uzyskać do nich dostęp on-line. Pozwoliło by mi to zidentyfikować żyjących w tamtym czasie członków rodziny.
Pozdrawiam
Sebastian Świętczak
-
Sroczyński_Włodzimierz

Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Ścibor_Grażyna

Dzień dobry.
Arkusze spisowe ze Spisu Powszechnego w 1921 roku powinny być we wszystkich oddziałach Archiwum Państwowego.
Mój mąż występował do Archiwum Państwowego w Katowicach o informacje ze Spisu Powszechnego w 1921 roku o dwóch interesujących go rodzinach, i takie informacje otrzymał. Za kwerendę zapłacił 25 zł, i po 2 zł za każdy skan formatu A-4 ze Spisu.
Proszę wystąpić do właściwego dla Pana oddziału Archiwum Państwowego, i z pewnością otrzyma Pan stosowne informacje.
Pozdrawiam,
Grażyna Ścibor
Arkusze spisowe ze Spisu Powszechnego w 1921 roku powinny być we wszystkich oddziałach Archiwum Państwowego.
Mój mąż występował do Archiwum Państwowego w Katowicach o informacje ze Spisu Powszechnego w 1921 roku o dwóch interesujących go rodzinach, i takie informacje otrzymał. Za kwerendę zapłacił 25 zł, i po 2 zł za każdy skan formatu A-4 ze Spisu.
Proszę wystąpić do właściwego dla Pana oddziału Archiwum Państwowego, i z pewnością otrzyma Pan stosowne informacje.
Pozdrawiam,
Grażyna Ścibor
Re: Spisy powszechne w 1921 i 1931 r.
Dzień dobry.Ścibor_Grażyna pisze:Dzień dobry.
Pozdrawiam,
Grażyna Ścibor
Z własnego doświadczenia wiem, że niestety nie wszystkie, bo Archiwum Państwowe w Toruniu nie posiada kwestionariuszy z spisów ludności z 1921 i 1931 roku.
Serdecznie pozdrawiam
Damian
Damian
-
Świętczak_Sebastian

Dziękuję. Rzeczywiście po doprecyzowaniu wyszukiwania znalazłem informacje na ten temat. Ale właśnie już ktoś pisał do GUS, gdzie mu odpowiedziano, że arkusze się nie zachowały. Teraz pozostaje zidentyfikować czy gdzieś w Polsce mogłyby być arkusze z województwa lwowskiego (konkretnie z Sokala).
Pozdrawiam
Sebastian
Pozdrawiam
Sebastian
-
KamilDominik

Pani Grażyno, proszę powiedzieć jakie dane trzeba było wskazać by Archiwum w Katowicach było w stanie zrobić kwerendę i udostępnić dokumenty? Czy konieczne były adresy zamieszkania? Jakie informacje zawarte były w dokumentach, które otrzymali Państwo z Archiwum? PozdrawiamŚcibor_Grażyna pisze:Dzień dobry.
Pozdrawiam,
Grażyna Ścibor
Pozdrawiam Kamil
Arkusze spisowe z 1921r. ze spisu powszechnego na pewno nie są dostępne w AP Katowice. Mogą być dostępne rejestry mieszkańców, ale to najpewniej z lat 30tych XX wieku, na pewno są takie dla miasta Jaworzna i Gminy Szczakowa. Są też księgi ludności stałej miasta Sosnowca, ale one są z szerszego okresu, nawet z początku XX wieku.
Pozdrawiam
Łukasz
Pozdrawiam
Łukasz
-
KamilDominik

Bardzo interesujące! Muszę również zrobić tak jak Pani mąż. Czy ktoś jeszcze tak próbował ? Monografia jednak na niewiele się zdaje. Interesuje mnie zwłaszcza rodzina Pietrzak z Choszczewo (łódzkie). Pozdrawiam.Ścibor_Grażyna pisze:Dzień dobry.
Pozdrawiam,
Grażyna Ścibor
Zagłębiłem się w temat tychże spisów powszechnych i doczytałem iż rzeczywiście można uzyskać Karty Spisowe z poszczególnych archiwów. Tak przynajmniej wytłumaczono na stronie https://moremaiorum.pl/spisy-ludnosci-c ... -archiwum/
Postanowiłem napisać do jednego z archiwum, czekam na odpowiedź.
Proszę o skorygowanie mądrzejsze i bardziej doświadczone głowy ode mnie jeśli jestem w błędzie.
Pozdrawiam.
Postanowiłem napisać do jednego z archiwum, czekam na odpowiedź.
Proszę o skorygowanie mądrzejsze i bardziej doświadczone głowy ode mnie jeśli jestem w błędzie.
Pozdrawiam.
-
Sroczyński_Włodzimierz

Napisano co innego niż "można uzyskać Karty Spisowe z poszczególnych archiwów".
Opisano spisu ludności miasta Łodzi oraz zasygnalizowano temat ewidencji ludności - ksiąg ludności i innych źródeł gromadzących dane o mieszkańcach, właścicielach i powiązanych z danym terenem.
Istniejąca dokumentacja dotycząca literalnie któregoś ze spisu to raczej wyjątek niż reguła.
Opisano spisu ludności miasta Łodzi oraz zasygnalizowano temat ewidencji ludności - ksiąg ludności i innych źródeł gromadzących dane o mieszkańcach, właścicielach i powiązanych z danym terenem.
Istniejąca dokumentacja dotycząca literalnie któregoś ze spisu to raczej wyjątek niż reguła.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila: