Spisy powszechne

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

rlaczek

Sympatyk

Spis powszechny osob z 1931 r województwo lodzkie

Post autor: rlaczek »

Nie chodzi mi o ksiegi ludnosci stalej. Chodzi o spisy ludnosci przeprowadzone przez owczesny odpowiednik dzisiejszego GUS.
Chcialbym sprawdzic ankiety dla 2-3 osob.

Pozdrawiam,
Rafal
Awatar użytkownika
ziobrovska

Członek PTG
Mistrz

Re: Spis powszechny osob z 1931 r województwo lodzkie

Post autor: ziobrovska »

rlaczek pisze:Nie chodzi mi o ksiegi ludnosci stalej. Chodzi o spisy ludnosci przeprowadzone przez owczesny odpowiednik dzisiejszego GUS.
Chcialbym sprawdzic ankiety dla 2-3 osob.

Pozdrawiam,
Rafal
Cześć

Jak do linku u Piotra dodasz daty np początkowa od 1920 i dopiszesz frazę spis ludności to może to to? Nie będzie skanów, to piszesz do AP prośbę o skan, płacisz iile wycenia dostajesz meilem skan.
pozdrawiam serdecznie
Iza
rlaczek

Sympatyk

Re: Spis powszechny osob z 1931 r województwo lodzkie

Post autor: rlaczek »

Być może to jest to czego szukam.
Wyslalem zapytanie do AP w Piotkowie Tryb.
https://szukajwarchiwach.pl/48/416/0/4/ ... bJednostka

Pozdrawiam,
Rafal
Świętczak_Sebastian

Sympatyk

Spisy powszechne w 1921 i 1931 r.

Post autor: Świętczak_Sebastian »

Dzień dobry.

Szanowni Państwo.

Czy ktoś kiedyś spotkał się z arkuszami spisowymi Spisów Powszechnych przeprowadzonych w 1921 i 1931 roku? Czy takie arkusze w ogóle istnieją czy po opracowaniu danych zostały zniszczone, ewentualnie czy można gdzieś uzyskać do nich dostęp on-line. Pozwoliło by mi to zidentyfikować żyjących w tamtym czasie członków rodziny.

Pozdrawiam

Sebastian Świętczak
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Ścibor_Grażyna

Sympatyk

Post autor: Ścibor_Grażyna »

Dzień dobry.

Arkusze spisowe ze Spisu Powszechnego w 1921 roku powinny być we wszystkich oddziałach Archiwum Państwowego.
Mój mąż występował do Archiwum Państwowego w Katowicach o informacje ze Spisu Powszechnego w 1921 roku o dwóch interesujących go rodzinach, i takie informacje otrzymał. Za kwerendę zapłacił 25 zł, i po 2 zł za każdy skan formatu A-4 ze Spisu.

Proszę wystąpić do właściwego dla Pana oddziału Archiwum Państwowego, i z pewnością otrzyma Pan stosowne informacje.

Pozdrawiam,
Grażyna Ścibor
Antek

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Spisy powszechne w 1921 i 1931 r.

Post autor: Antek »

Ścibor_Grażyna pisze:Dzień dobry.

Arkusze spisowe ze Spisu Powszechnego w 1921 roku powinny być we wszystkich oddziałach Archiwum Państwowego.
Mój mąż występował do Archiwum Państwowego w Katowicach o informacje ze Spisu Powszechnego w 1921 roku o dwóch interesujących go rodzinach, i takie informacje otrzymał. Za kwerendę zapłacił 25 zł, i po 2 zł za każdy skan formatu A-4 ze Spisu.

Proszę wystąpić do właściwego dla Pana oddziału Archiwum Państwowego, i z pewnością otrzyma Pan stosowne informacje.

Pozdrawiam,
Grażyna Ścibor
Dzień dobry.

Z własnego doświadczenia wiem, że niestety nie wszystkie, bo Archiwum Państwowe w Toruniu nie posiada kwestionariuszy z spisów ludności z 1921 i 1931 roku.
Serdecznie pozdrawiam
Damian
Świętczak_Sebastian

Sympatyk

Post autor: Świętczak_Sebastian »

Dziękuję. Rzeczywiście po doprecyzowaniu wyszukiwania znalazłem informacje na ten temat. Ale właśnie już ktoś pisał do GUS, gdzie mu odpowiedziano, że arkusze się nie zachowały. Teraz pozostaje zidentyfikować czy gdzieś w Polsce mogłyby być arkusze z województwa lwowskiego (konkretnie z Sokala).

Pozdrawiam
Sebastian
KamilDominik

Sympatyk

Post autor: KamilDominik »

Pozdrawiam,
Grażyna Ścibor
Pani Grażyno, proszę powiedzieć jakie dane trzeba było wskazać by Archiwum w Katowicach było w stanie zrobić kwerendę i udostępnić dokumenty? Czy konieczne były adresy zamieszkania? Jakie informacje zawarte były w dokumentach, które otrzymali Państwo z Archiwum? Pozdrawiam
Pozdrawiam Kamil
lukas_07

Sympatyk

Post autor: lukas_07 »

Arkusze spisowe z 1921r. ze spisu powszechnego na pewno nie są dostępne w AP Katowice. Mogą być dostępne rejestry mieszkańców, ale to najpewniej z lat 30tych XX wieku, na pewno są takie dla miasta Jaworzna i Gminy Szczakowa. Są też księgi ludności stałej miasta Sosnowca, ale one są z szerszego okresu, nawet z początku XX wieku.
Pozdrawiam
Łukasz
KamilDominik

Sympatyk

Post autor: KamilDominik »

Ale z 1931 chyba są. Wydaje mi się, że widziałem je na szukaj w archiwach, ale bez skanów
Pozdrawiam Kamil
Jonasz

Sympatyk

Post autor: Jonasz »

Pozdrawiam,
Grażyna Ścibor
Bardzo interesujące! Muszę również zrobić tak jak Pani mąż. Czy ktoś jeszcze tak próbował ? Monografia jednak na niewiele się zdaje. Interesuje mnie zwłaszcza rodzina Pietrzak z Choszczewo (łódzkie). Pozdrawiam.
Jonasz

Sympatyk

Post autor: Jonasz »

Zagłębiłem się w temat tychże spisów powszechnych i doczytałem iż rzeczywiście można uzyskać Karty Spisowe z poszczególnych archiwów. Tak przynajmniej wytłumaczono na stronie https://moremaiorum.pl/spisy-ludnosci-c ... -archiwum/
Postanowiłem napisać do jednego z archiwum, czekam na odpowiedź.
Proszę o skorygowanie mądrzejsze i bardziej doświadczone głowy ode mnie jeśli jestem w błędzie.
Pozdrawiam.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Napisano co innego niż "można uzyskać Karty Spisowe z poszczególnych archiwów".
Opisano spisu ludności miasta Łodzi oraz zasygnalizowano temat ewidencji ludności - ksiąg ludności i innych źródeł gromadzących dane o mieszkańcach, właścicielach i powiązanych z danym terenem.

Istniejąca dokumentacja dotycząca literalnie któregoś ze spisu to raczej wyjątek niż reguła.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”