Stale

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

krzysiek1977

Sympatyk

Stale

Post autor: krzysiek1977 »

"stale"

Witam gdzie moge znalezc skany parafii Stale Sa tylko lata 1890 1895 co z pozostalymi latami Parafia posiada archiwia ale nie udostepnia do wgladu Gdzie szukac pozdrawiam Krzysiek
ROMAN_B

Sympatyk

Parafia Stale, Parafia Miechocin.

Post autor: ROMAN_B »

Witaj.

Rozumiem, że chodzi Ci o wieś Stale, która obecnie położona jest w województwie podkarpackim, w powiecie tarnobrzeskim, w gminie Grębów. We wsi tej znajduje się parafia św. Teresy z Avili, która należy do dekanatu Tarnobrzeg. Parafia ta powstała w roku 1929 i została utworzona przez biskupa A. Nowaka.

Informacje o wsi Stale [ Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich: Tom XI, strona 179 ]: http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_XI/179

Miejscowość Stale do 1922 roku należała do parafii Miechocin. Od 1922 roku, do parafii OO. Dominikanów w Tarnobrzegu.
http://parafiastale.pl/historia/

Baza Pradziad informuje, że w Archiwum Państwowym w Kielcach Oddział w Sandomierzu [ 27-600 Sandomierz, ul. Żydowska 4; tel: (15) 832-25-09; fax: (15) 832-25-09; email: sandomierz@kielce.ap.gov.pl ] znajdują się metryki zgonów z parafii Miechocin z lat 1840 – 1914. Przedmiotowe akta znajdują się w zespole nr 920/0 Akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej w Miechocinie.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj

W październiku 1998 roku ukazał się 19 numer Tarnobrzeskich Zeszytów Historycznych pt. Cmentarze Tarnobrzega. W zeszycie tym od strony 4 do strony 35 został zamieszczony artykuł Sławomira Stępaka pt. Inskrypcje miechocińskiej nekropolii. W artykule tym na stronie 7 znajduje się informacja, która mówi: „(…). W czasie II wojny światowej przekazane metryki parafii Miechocin i innych parafii diecezji przemyskiej zostały wywiezione do niemieckiego centralnego urzędu metrykalnego we
Lwowie. Podczas odwrotu armii niemieckiej księgi zostały stamtąd zabrane wraz z innymi archiwaliami. Na przełomie 1944 i 1945 r. miały być złożone w Rabe, po czym ślad po nich zaginął. (…)”.
Z tej informacji wynika, iż metryki z parafii Miechocin zaginęły podczas II Wojny światowej – może kiedyś się odnajdą ale na obecną chwilę nie wiadomo gdzie są i czy w ogóle zachowały się?

Może ktoś zna inne informacje o metrykach z parafii Miechocin i je poda?

Tu jest link do elektronicznej wersji nr 19 Tarnobrzeskich Zeszytów Historycznych z października 1998 roku. W zeszytach tych są ciekawe informacje, na przykład wykazy imienne mieszkańców, ciekawostki historyczne, wykazy szlachty, w tym i z parafii Miechocińskiej. Może znajdziesz informacje o Twoich krewnych lub dalszej rodzinie.
http://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/plain-content?id=9775

Pozdrawiam – Roman.
krzysiek1977

Sympatyk

Dzieki panie Romanie pozdrawiam Krzysiek
krzysiek1977

Sympatyk

Witam mam taka sprawe poszkuje danych Wawrzynca Urbaniaka zginal 28 09 1920 Papiernia z wilenskiego pulku strzeleckiego mogl miec 65 lat i byc w wojsku Chyba ze jest innny Wawrzyniec imlodszy ktory zginal w latach1914 1920 pozdrawiam dziekuje za trop krzysiek
jakub336

Sympatyk

Post autor: jakub336 »

Zajrzyj też do "Pamiętniki Włościanina" Jan Słomki, jest tam trochę o Stalach min. o słynnej "czrownicy stalowskiej" warto poczytać :)
Pozdrawiam,
Sylwek
Dornfeld

Sympatyk

Post autor: Dornfeld »

Odnośnie metryk z Miechocina sprawa wygląda jak poniżej. Poniższą wiadomość dostałem w 2008 roku od człowieka, który miał dostęp do akt, któremu ja również pomogłem w innej dziedzinie. Próbowałem się w tym roku z nim skontaktować, ale na razie nie uzyskałem odpowiedzi. W archiwum parafialnym Tarnobrzegu - Miechocinie, metryki sięgają roku 1777. Pierwsze dwa tomy obejmują: 1. chrzty i śluby ( 1777 - 1784) . 2. chrzty, śluby i zgony ( 1784 - 1787). Od 1786 roku wprowadzono w parafii miechocińskiej, metryki drukowane i od tego czasu każda wieś w obrębie parafii posiadała oddzielne dla siebie księgi. Dziś w archiwum miechocińskim znajdują się tylko metryki wsi, które po podziale parafii w latach 20 - tych pozostały przy parafii macierzystej tj. Miechocina, Kajmowa, Machowa , Ocic, Nagnajowa i Siedleszczan.

Do Tarnobrzega tj. utworzonej przy klasztorze parafii OO. Dominikanów trafiły metryki miasta Tarnobrzega i wsi Dzików, Podłęże i Mokrzyszów. Do Chmielowa, wsi Chmielów, Cygany, Jadachty. Z tego co mi wiadomo, w latach 90 - tych, proboszcz w Chmielowie przekazał do nowo utworzonych parafii w Cyganach i Jadachtach metryki od 1786 roku, z tych wsi. Jednak sądzę, że nie wszystkie, bo będąc kiedyś w archiwum parafialnym w Chmielowie natrafiłem na metryki z Cyganów albo Jadachtów z końca XVIII wieku.

U. OO Dominikanów w Tarnobrzegu znajduja się metryki od 1786 roku, chyba kompletne. Do ksiąg chrztów i chyba zgonów zostały w latach 20 - tych i 30 - tych XX wieku sporządzone również indeksy.

Wracając do archiwum parafialnego w Miechocinie, to metryki posiadają duże luki z powodu przejęcia części metryk w 1949 roku przez USC w Tarnobrzegu. W przypadku chrztów, to przekazano je przez wyrwanie z ksiąg roczników z lat 1890 - 1945, natomiast metryki ślubów i zgonów przekazywano w całości. I tak metryki zgonów i ślubów wsi miechocin w USC w Tarnobrzegu sięgają lat 40 - tych XIX wieku. Podobno ma się sprawa z innymi metrykami wsi z terenu parafii Miechocin. Dlatego też jednym z najcenniejszych źródeł w archiwum parafialnym w Miechocinie są księgi zapowiedzi przedślubnych, ponieważ znajdują się w nich także informacje o ślubach, które zostały zwarte w innych parafiach, głównie innej parafii panny młodej. Księgi te są prowadzone niezwykle staranie, szczególnie od 1852 roku, kiedy proboszczem został ks. Sobczyński, który był wcześniej notariuszem i kapelanem biskupa tarnowskiego Woytarowicza. To on zapoczątkował szczególowe odnotowywanie daty i miejsca urodzenia małżonków.
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Daniel_Paczkowski »

Byłem w Miechocinie, Chmielowie i Cyganach pod koniec lutego 2017 roku. Jechałem do tych parafii, aby zlokalizować wszystkie księgi metrykalne z Chmielowa i Cygan. Nie potrafię więc potwierdzić, czy w Miechocinie rzeczywiście widziałem najstarsze księgi z XVIII wieku, jak w opisie powyżej, ale generalnie opis ksiąg które się tam znajdują zgadza się z powyższym. Dodatkowo w Miechocinie znajdują się zbiorcze księgi ślubów, urodzeń i zgonów dla wielu wsi, które dziś tworzą oddzielne parafie z lat 1896-1903. Wśró nich oczywiście Chmielów i Cygany, z tym, że w jednym z roczników brakowało zgonów z Chmielowa. W Chmielowie znajdują się księgi z laat 1786-1890 dla tej wsi + dodatkowo jedna księga dla wsi Cygany z przełomu XVIII i XIX wieku. Natomiast w Cyganach nie miałem możliwości, aby zajrzeć do archiwum parafialnego. Ksiądz proboszcz, którego spotkałem poinformował mnie, że posiada tylko księgi od 1945 roku.
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
krzysiek1977

Sympatyk

Re: parafia miechocin stale

Witam poszukuje aktu slubu Michala Pazia Zofia Walska rok ok1850 i aktu slubu Wawrzynca Urbaniaka Katarzyna Walska rok ok 1870 Parafia Stale Pozdrawiam i dziekuje Krzysiek
Ostatnio zmieniony śr 30 sty 2019, 17:34 przez krzysiek1977, łącznie zmieniany 1 raz.
Markiewicz_MarekLis

Re: parafia miechocin stale

Post autor: Markiewicz_MarekLis »

Witam poszukuję ksiąg dotyczących miejscowości Dąbrowica parafia Ślęzaki, które administracyjnie należały do Miechocina do 1924, choć kościół wybudowano w 1873.
Poszukuje aktu małżeństwa Wojciecha Lis z Marią Marek ok. 1874, aktu małżeństwa Wojciecha Byczek z Anną Kuś, aktów urodzenia Jana Lisa 7 IV 1875, Agnieszka Byczek 12 IX 1878, Wojciech Lis 1840 i Maria Marek ok. 1840-50.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i odpowiedź, pozdrawiam Marek
Endiniusz

Sympatyk

Post autor: Endiniusz »

Czy w ostatnim czasie ktoś podejmował próby uzyskania dostępu do ksiąg Cyganów i Jadachów bezpośrednio w parafiach? Czy miejscowi księża są skłonni do współpracy? A może ktoś ma dostęp do tamtejszych metryk urodzeń i ślubów z połowy XIX wieku?

Pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Daniel_Paczkowski »

Ja próbowałem uzyskać dostęp do ksiąg z Cyganów. Było to w 2017 roku. Ale ksiądz powiedział, że archiwum parafialne ma tylko księgi od 1945 roku. Z tego co wiem (z drugiej ręki) nie ma problemu z dostępem do ksiąg z Jadachów.
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”