Witam, chcialam prosic o pomoc w rozwiazaniu zagadki, w akcie slubu mojej babki jest napisane, ze urodzila sie "we wsi Kanigowo powiatu plockiego", ale zapowiedz (jedna,dostali zgode z Konsystorii) byla ogloszona w kosciolach parafialnych plockim i orszymowskim. W dniu slubu mieszkala w Plocku i tu brala slub. Dlaczego zapowiedz byla dana w Orszymowie a nie w Swieciencu do ktorego nalezy Kanigowo. Chcialam zamowic kwerende, ale gdzie w Swieciencu czy w Orszymowie ?
Serdecznie pozdrawiam
Maria
Gdzie szukac aktu urodzenie ?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Wydaje mi się, że miejsce urodzenia jest mniej ważne, ISTOTNE gdzie była chrzczona. Np. mój dziadek urodził się w majątku Kobylino, a chrzczony był w Warszawie więc zapowiedzi ogłoszone były w Warszawie oraz w Kiszyniowie, skąd przyjechał na ślub. Parafia, w której brał ślub i był chrzczony pokrywają się. Dziadek stryjeczny urodził się tez w Warszawie, ale nie w tej parafii, gdzie brał ślub. Zapowiedzi były w kościele ślubu i w kościele w Kijowie, skąd przyjechał na ślub.
Różnie więc to bywa.
Pozdrawiam
Danuta.
Różnie więc to bywa.
Pozdrawiam
Danuta.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Dziekuje Danusiu,to tak moglo byc, urodzila sie w Kanigowie, a ochrzcili ja w Orszymowie, nie pomyslalam o tym.
Pozdrawiam
Maria
Pozdrawiam
Maria
Zapowiedzi były ogłaszane w miejscu zamieszkania, a nie urodzenia.
Skoro w dniu ślubu na pewno mieszkała w Płocku, a zapowiedzi były w Orszymowie, to oznacza, że w Płocku mieszkała bardzo krótko, a poprzednim miejscem zamieszkania było Orszymowo.
Z tego co pamiętam, jeśli dana osoba mieszkała w jakiejś parafii mniej niż miesiąc i brała ślub, zapowiedzi były ogłaszane w parafii poprzedniego zamieszkania.
tomek
Skoro w dniu ślubu na pewno mieszkała w Płocku, a zapowiedzi były w Orszymowie, to oznacza, że w Płocku mieszkała bardzo krótko, a poprzednim miejscem zamieszkania było Orszymowo.
Z tego co pamiętam, jeśli dana osoba mieszkała w jakiejś parafii mniej niż miesiąc i brała ślub, zapowiedzi były ogłaszane w parafii poprzedniego zamieszkania.
tomek
-
Luziński_Marcin

Chyba pół roku było uznawana za okres, po którym stawano się członkiem nowej parafii, zatem pół roku po przeprowadzce nadal należało dać na zapowiedzi w poprzednim miejscu zamieszkania.
ml
ml