Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Post autor: Goś_Edmund »

AnnaSitarz pisze:Dzień dobry,
poszukuję informacji o rodzinie Stankiewicz( zwłaszcza Zuzannie Stankiewicz)-parafia Zabłotce( Zabłoćce), dekanat Włodzimierz.
Z tego co wiem, informacje dot. tej parafii znajdują się w tomie IX

z góry dziękuję
Anna
Zacznijmy od tego że parafia Zabłoćce nie jest reprezentowana w tomach ks. Żurka. Faktycznie była w dekanacie włodzimierskim. Parafia Włodzimierz Woł. jest w tomach I, III, V i XI-spis ludności katolickiej kościoła farnego we Włodzimierzu z roku 1846 i 1837.
Znalazłem dwie rodziny Stankiewiczów w parafii Włodzimierz Woł.:
Stankiewicz Antoni i Maria z Milczarków; dz.: Danuta Janina *4.08.1941/143 , Barbarówka
Stankiewicz Tomasz i Antonina z Kowalewskich; dz.: Tadeusz Walenty *23.08.1933/108, Włodzimierz.
Edmund
AnnaSitarz

Post autor: AnnaSitarz »

Goś_Edmund pisze:
AnnaSitarz pisze:Dzień dobry,
poszukuję informacji o rodzinie Stankiewicz( zwłaszcza Zuzannie Stankiewicz)-parafia Zabłotce( Zabłoćce), dekanat Włodzimierz.
Z tego co wiem, informacje dot. tej parafii znajdują się w tomie IX

z góry dziękuję
Anna
Zacznijmy od tego że parafia Zabłoćce nie jest reprezentowana w tomach ks. Żurka. Faktycznie była w dekanacie włodzimierskim. Parafia Włodzimierz Woł. jest w tomach I, III, V i XI-spis ludności katolickiej kościoła farnego we Włodzimierzu z roku 1846 i 1837.
Znalazłem dwie rodziny Stankiewiczów w parafii Włodzimierz Woł.:
Stankiewicz Antoni i Maria z Milczarków; dz.: Danuta Janina *4.08.1941/143 , Barbarówka
Stankiewicz Tomasz i Antonina z Kowalewskich; dz.: Tadeusz Walenty *23.08.1933/108, Włodzimierz.
Edmund

Bardzo dziękuję za sprawdzenie.

Pozdrawiam
Anna
MarianG

Sympatyk

Post autor: MarianG »

Dzień dobry
Maria Milczarek była córką Jana i Józefy Szymaszczyk. Miała siostrę Helenę po mężu Szydłowska. Mieszkali prawdopodobnie w Witoldówce.
Jestem w posiadaniu zeznań Juliana Stankiewicz (ur. 1923 w Witoldówce) - brata Antoniego. Proszę o kontakt na adres: grzelak.marian@op.pl
Marian

Moderacja
Zgodnie z regulaminem nie podawaj w treści wiadomości jawnie żadnego adresu poczty elektronicznej w niezmienionej, podstawowej formie. Jeśli już musisz podać adres e-mail (swój lub jakiejś instytucji), zamień go tak, by miał postać nieczytelną (lub przynajmniej mniej czytelną) dla robotów internetowych.

Wojtek, moderator
Gośka

Sympatyk
Legenda

Post autor: Gośka »

Witam, proszę o sprawdzenie czy jest - ślub w parafii Łachwa rok 1922 Błaszczyk Jan i Ciszewicz Natalia.
Pozdrawiam - Gośka
KrzyB

Post autor: KrzyB »

Dzień dobry,
będę bardzo wdzięczny za sprawdzenie w tomie IX, w parafii Szpanów, urodzeń/małżeństw osób o nazwisku Postolka/Postolko.

Pozdrawiam i z góry dziękuję!
Jabłoński_Bartosz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Jabłoński_Bartosz »

Witam serdecznie,

poszukuję wszelkich informacji na temat rodzin o nazwiskach Kiełbasa, Łopata i Oziembłowski osiadłych w parafii Stepań.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Bartosz
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Gośka pisze:Witam, proszę o sprawdzenie czy jest - ślub w parafii Łachwa rok 1922 Błaszczyk Jan i Ciszewicz Natalia.
Oj Gośka! To wykazy z Diecezji Łuckiej (Wołyń) a parafia Łachwa to Biełoruś czyli Diecezja Pińska - tam trza szukać!
Edmund
Gośka

Sympatyk
Legenda

Post autor: Gośka »

Goś_Edmund pisze:
Gośka pisze:Witam, proszę o sprawdzenie czy jest - ślub w parafii Łachwa rok 1922 Błaszczyk Jan i Ciszewicz Natalia.
Oj Gośka! To wykazy z Diecezji Łuckiej (Wołyń) a parafia Łachwa to Biełoruś czyli Diecezja Pińska - tam trza szukać!
Edmund
:oops: :oops: :oops: na pw dostałam podpowiedź, żeby tu napisać :oops: :? dzięki
Pozdrawiam - Gośka
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

KrzyB pisze:Dzień dobry,
będę bardzo wdzięczny za sprawdzenie w tomie IX, w parafii Szpanów, urodzeń/małżeństw osób o nazwisku Postolka/Postolko.

Parafia Szpanów
Postołko Józef, generosus i Johanna, dz.: Jozef Ludwik Bogusław chrzest 22.03.1826 w Oleksinie, nr karty 168 Uwaga: zm.24.09.1826: Karolina Postołek lat 15
generosus (łac.) - szlachetnie urodzony.
Edmund
KrzyB

Goś_Edmund pisze:

Parafia Szpanów
Postołko Józef, generosus i Johanna, dz.: Jozef Ludwik Bogusław chrzest 22.03.1826 w Oleksinie, nr karty 168 Uwaga: zm.24.09.1826: Karolina Postołek lat 15
Edmund
Serdecznie dziękuję! Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem - 24.09.1826 zmarła Karolina Postołek, nie Józef Ludwik Bogusław? O zmarłych w sumie nie spytałem, nie wiedziałem, że są też w w wykazie zmarli ze Szpanowa - rozumiem, że innych Postolków brak wśród zmarłych?

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Jabłoński_Bartosz pisze:Witam serdecznie,

poszukuję wszelkich informacji na temat rodzin o nazwiskach Kiełbasa, Łopata i Oziembłowski osiadłych w parafii Stepań.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Bartosz

Parafia Stepań
Kiełbasa Józef (r.: Jan i Julianna z Krasków) i Waleria Ziemblicka; zw. mał. w 1894r. (1894/4)
Kiełbasa Stanisław (r.: Jan i Julianna z Krasków) i Julianna Zawadzka; zw. mał. w 1903r. (1903/6)
Kiełbasa Stanisław, wdowiec (r.: Jan i Julianna z Krasków) i Michalina Matusiak; zw. mał. w 1906r. (1906/3)
Kiełbasa Tomasz (r.: Jan i Julianna z Krasków) i Wiktoria Warmińska; zw. mał. w 1891r. (1891/5)
Łopata Józef (r.: Antoni i Marianna z Szyszkowskich) i Małgorzata z Kamińskich Jurek; zw. mał. w 1909r. (1909/6)
Łopata Tomasz (r.: Antoni i Marianna ze Świękowskich) i Waleria Włodarczyk; zw. mał. w 1911r. (1911/3)
Łopata Władysław (r.: Antoni i Maria z Senkowskich) i Stanisława Tomczak; zw. mał. w 1918r. (1918/75)
Oziębłowski Bolesław (r.: Franciszek i Jadwiga z Pieluchowskich) i Stanisława Słowińska; zw. mał. w 1913r. (1913/5)
Oziębłowski Jakub (r.: Franciszek i Jadwiga z Piotrowskich) i Antonina z Sochanów Niklewiczowa; zw. mał. w 1890r. (1890/33)

I prawie w sąsiedniej parafii znalazłem takowy wypis:
Parafia Aleksandria
Kiełbasa Jan (r.: Marcin i Maria z Kutów) i Maria Okwicka; zw. mał. w 1890r. (1890/7)
Edmund
jgorski

Sympatyk

Post autor: jgorski »

Dzień dobry, czy w Łucku występuje nazwisko Cymka/Cymke/Zemke?

Jakub Górski
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

KrzyB pisze:
Goś_Edmund pisze:

Parafia Szpanów
Edmund
Serdecznie dziękuję! Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem - 24.09.1826 zmarła Karolina Postołek, nie Józef Ludwik Bogusław? O zmarłych w sumie nie spytałem, nie wiedziałem, że są też w w wykazie zmarli ze Szpanowa - rozumiem, że innych Postolków brak wśród zmarłych?

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Prawidłowe rozumowanie. W parafii Szpanów znalazłem tylko wspomniany wypis
Edmund
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

jgorski pisze:Dzień dobry, czy w Łucku występuje nazwisko Cymka/Cymke/Zemke?

Jakub Górski
Co prawda nie znalazłem wspomnianego nazwiska, ale bliskoznaczne. A znając z doświadczenia jak pisali plebani metryki - może to być poszukiwana:
- zmarli w Parafii Katedralnej w Łucku:
Zemko Helena, c. Aleksandry, ur. 26.09.1930r., zm. 29.04.1936 Łuck, 66/1936
Edmund
KrzyB

Goś_Edmund pisze:
Prawidłowe rozumowanie. W parafii Szpanów znalazłem tylko wspomniany wypis
Edmund
Bardzo dziękuję za potwierdzenie. Czy w takim razie mógłbym poprosić o sprawdzenie tego samego nazwiska (Postolko/Postolka) w parafiach: Ostróg, Klewań, Aleksandria?

Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Zablokowany

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”