Gdzie szukac aktu urodzenie ?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

magier48

Sympatyk

Post autor: magier48 »

Witam, chcialam prosic o pomoc w rozwiazaniu zagadki, w akcie slubu mojej babki jest napisane, ze urodzila sie "we wsi Kanigowo powiatu plockiego", ale zapowiedz (jedna,dostali zgode z Konsystorii) byla ogloszona w kosciolach parafialnych plockim i orszymowskim. W dniu slubu mieszkala w Plocku i tu brala slub. Dlaczego zapowiedz byla dana w Orszymowie a nie w Swieciencu do ktorego nalezy Kanigowo. Chcialam zamowic kwerende, ale gdzie w Swieciencu czy w Orszymowie ?

Serdecznie pozdrawiam
Maria
dede43

Sympatyk

Post autor: dede43 »

Wydaje mi się, że miejsce urodzenia jest mniej ważne, ISTOTNE gdzie była chrzczona. Np. mój dziadek urodził się w majątku Kobylino, a chrzczony był w Warszawie więc zapowiedzi ogłoszone były w Warszawie oraz w Kiszyniowie, skąd przyjechał na ślub. Parafia, w której brał ślub i był chrzczony pokrywają się. Dziadek stryjeczny urodził się tez w Warszawie, ale nie w tej parafii, gdzie brał ślub. Zapowiedzi były w kościele ślubu i w kościele w Kijowie, skąd przyjechał na ślub.
Różnie więc to bywa.
Pozdrawiam
Danuta.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
magier48

Sympatyk

Dziekuje Danusiu,to tak moglo byc, urodzila sie w Kanigowie, a ochrzcili ja w Orszymowie, nie pomyslalam o tym.
Pozdrawiam
Maria
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Zapowiedzi były ogłaszane w miejscu zamieszkania, a nie urodzenia.
Skoro w dniu ślubu na pewno mieszkała w Płocku, a zapowiedzi były w Orszymowie, to oznacza, że w Płocku mieszkała bardzo krótko, a poprzednim miejscem zamieszkania było Orszymowo.
Z tego co pamiętam, jeśli dana osoba mieszkała w jakiejś parafii mniej niż miesiąc i brała ślub, zapowiedzi były ogłaszane w parafii poprzedniego zamieszkania.

tomek
Luziński_Marcin

Sympatyk
Adept

Post autor: Luziński_Marcin »

Chyba pół roku było uznawana za okres, po którym stawano się członkiem nowej parafii, zatem pół roku po przeprowadzce nadal należało dać na zapowiedzi w poprzednim miejscu zamieszkania.

ml
magier48

Sympatyk

Chyba musiala mieszkac w Plocku dluzej, bo slub jej siostry byl rowniez w Plocku, ale 14 lat wczesniej.
Dziekuje i pozdrawiam
Maria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”