Sobieraj-Śmigielska, powiat radziejowski
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Piekarski_M

Witam,
Poszukuję Franciszka Sobieraja i Marianny Śmigielskiej.
Pobrali się w lutym 1850 roku w Ostrowie nad Goplem.
Franciszek Sobieraj miał wówczas 27 lat, a w zapisie podano, że pochodził z Chełmc. ["de Chełmce"]
Marianna Śmigielska miała 20 lat i odnotowano, że pochodziła z Jerzyc. [de Jerzyce]
Rodzice nie zostali odnotowani. Jakiś czas temu sprawdzałem zarówno parafię Ostrowo jak i Chełmce na FamilySearch, ale ich akty urodzenia w nich się nie pojawiły. Sprawdzając na genetece kilka innych parafii zindeksowanych w okolicy, również nie odniosłem sukcesu.
Jestem w miarę pewien, że znalazłem akt zgonu Franciszka w parafii Bytoń.
W 1899 roku, Akt Nr 24 znaleziony tutaj na skanie 63 - niestety nie umiem czytać po rosyjsku i nie potrafię powiedzieć, czy może podaje miejsce urodzenia: https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
Będę wdzięczny za każdą pomoc, dziękuję!
Pozdrawiam,
Martin
Franciszek Sobieraj miał wówczas 27 lat, a w zapisie podano, że pochodził z Chełmc. ["de Chełmce"]
Marianna Śmigielska miała 20 lat i odnotowano, że pochodziła z Jerzyc. [de Jerzyce]
Rodzice nie zostali odnotowani. Jakiś czas temu sprawdzałem zarówno parafię Ostrowo jak i Chełmce na FamilySearch, ale ich akty urodzenia w nich się nie pojawiły. Sprawdzając na genetece kilka innych parafii zindeksowanych w okolicy, również nie odniosłem sukcesu.
W 1899 roku, Akt Nr 24 znaleziony tutaj na skanie 63 - niestety nie umiem czytać po rosyjsku i nie potrafię powiedzieć, czy może podaje miejsce urodzenia: https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
Pozdrawiam,
Martin
-
Sroczyński_Włodzimierz

Jest szansa, że to Chełmica
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Kostkowski

Re: Sobieraj-Śmigielska, powiat radziejowski
Franciszek Sobieraj z aktu nr 24 roku 1899 roku zmarł 5 marca, miał lat 80, urodzony we wsi Chełmice lub Chełmnce, mieszkał we wsi Borów, zostawił po sobie owdowiałą żonę Mariannę ze Śmigielskich.Piekarski_M pisze:Witam,
Pozdrawiam,
Martin
Po słowie Chełmice/Chełmnce jest „в присаx” (w prisach) – nie wiem co to znaczy, nie wiem gdzie są Chełmice czy Chełmnce więc nie będę spekulował czy może w Prusach tylko literka pomylona.
Chełmce - wieś w woj. świętokrzyskim, powiecie kieleckim, gminie Strawczyn.
Chełmice - wieś w woj. kujawsko-pomorskim, powiat radziejowski.
Chełmnce, w pow. kieleckim, w diecezji sejneńskiej.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
-
Sroczyński_Włodzimierz

występowanie nazwisk (patrz indeksy), bliskość wskazuje, że na informacje "Chełmice" warto się kierować
Podobnie warto sprawdzić księgi ludności - dostępne i w sporej części zindeksowane. Może i włączyć się w prace.
Podobnie warto sprawdzić księgi ludności - dostępne i w sporej części zindeksowane. Może i włączyć się w prace.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
Wieś Chełmce par. Chełmce woj.kujawsko-pomorskie (niedaleko Ostrowa nad Gopłem)
4.10.1819r. - rodzi się Franciszek Sobieraj syn Grzegorza i Tekli ze Spychałów
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=737253
4.10.1819r. - rodzi się Franciszek Sobieraj syn Grzegorza i Tekli ze Spychałów
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=737253
Pozdrawiam
Danuta
Danuta
-
Piekarski_M

Dziękuje za pomoc w sprawie Franciszka!
Po przeczytaniu tłumaczenia aktu zgonu, które pan Kostkowski był tak miły zaoferować, zdałem sobie sprawę, że Franciszek mógł być o dziesięć lat starszy niż sugerował jego akt ślubu, więc poszedłem na FamilySearch aby szukać, a następnie zdałem sobie sprawę, że Danuta była nieco szybsza niż ja, więc dziękuję za to!
To pierwszy raz kiedy akt małżeństwa jest tak bardzo błędny, więc nie pomyślałem żeby szukać tak daleko wstecz w aktach Chełmca.
Pozdrawiam,
Martin
Po przeczytaniu tłumaczenia aktu zgonu, które pan Kostkowski był tak miły zaoferować, zdałem sobie sprawę, że Franciszek mógł być o dziesięć lat starszy niż sugerował jego akt ślubu, więc poszedłem na FamilySearch aby szukać, a następnie zdałem sobie sprawę, że Danuta była nieco szybsza niż ja, więc dziękuję za to!
To pierwszy raz kiedy akt małżeństwa jest tak bardzo błędny, więc nie pomyślałem żeby szukać tak daleko wstecz w aktach Chełmca.
Pozdrawiam,
Martin
-
Agnieszka_Kluzek

Zgodzę się Danutą. To z pewnością Chełmce w powiecie inowrocławskim. Niedaleko od Radziejowa (na zachód od Radziejowa) przebiegała prusko-rosyjska granica. Z Radziejowa do Chełmce to jakieś 5-8 km. I nie raz spotkałam się w metrykach w Radziejowie z określeniem, że ktoś pochodził z jakiejś pobliskiej wioski Chełmce czy Piaski "z Prus". Wielkich problemów z przekroczeniem tej granicy nie było, zresztą miejscowi wiedzieli, gdzie i jak. Dobrze to widać na mapach z tamtego okresu, w internecie można sprawdzić na mapire.eu. A nazwisko Sobieraj można spotkać i w Radziejowie, i w Byczynie, w Krzywosądzu - kilka lat temu tworzyłam drzewo i "zbierałam metryki" dla mojej cioci i jej męża na 50lecie ich ślubu, i tak się składa, że akurat wśród przodków mojego wujka przewinęło się nazwisko Sobieraj.
Owocnych poszukiwań,
Agnieszka
Owocnych poszukiwań,
Agnieszka
Agnieszka
- Kostkowski

Jeśli już pewne, że to ten, to masz akt przetłumaczony w całości:Piekarski_M pisze:...Jestem w miarę pewien, że znalazłem akt zgonu Franciszka w parafii Bytoń.
Pozdrawiam,
Martin
Borowo Akt 24
Działo się we wsi Bytoń 24 lutego / 8 marca 1899 roku o godzinie 10 rano. Stawił się Michał Derenda (Dierienda) 66 lat i Jan Derenda (Dierienda) 35 lat mający, obaj rolnicy mieszkający we wsi Borowo i oświadczyli, że 21 lutego / 5 marca tego roku o 6 godzinie po południu umarł we wsi Borowie Franciszek Sobieraj 80 lat mający, urodzony we wsi Chełmice w Prusach, mieszkający we wsi Borowo, syn nieżyjących z imienia i nazwiska rodziców nieznanych, zostawił po sobie owdowiałą żonę Mariannę z domy Śmigielską. Po naocznym upewnieniu się o zgonie Franciszka Sobieraj Akt ten świadkom pisać nieumiejącym przeczytany My tylko podpisaliśmy. Ks. Kfaszewi? Administrator Bytońskiej Parafii Utrzymujący Księgi Stanu Cywilnego
Uwaga: W aktach liczebniki pisane są zawsze słownie, a ja tu zapisałem cyframi dla ułatwienia czytania. Zygzak na końcu nazwiska księdza może być zarówno Kfaszewicz jak i Kfaszewski, jeśli to ważne to można sprawdzić w spisach księży tej parafii.
W słowie które przetłumaczyłem "Prusach" trzecia litera to "u" czyli rosyjskie "i", a "u" po rosyjsku to "y" więc dokładnie byłoby Prisach, ale skoro miejscowość jest w Prusach to pewnie pisarz napisał u polskie zamiast rosyjskiego.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
-
Piekarski_M

Dziękuję za zapewnienie mi bogatszego zrozumienia życia moich przodków. Około jedna czwarta moich przodków pochodzi z tych terenów i niestety muszę przyznać, że wiem stosunkowo niewiele o życiu tamtejszych ludzi, ponieważ jest ono dość odległe od mojego życia w czasach współczesnych.Agnieszka_Kluzek pisze:Zgodzę się Danutą. To z pewnością Chełmce w powiecie inowrocławskim. Niedaleko od Radziejowa (na zachód od Radziejowa) przebiegała prusko-rosyjska granica. Z Radziejowa do Chełmce to jakieś 5-8 km. I nie raz spotkałam się w metrykach w Radziejowie z określeniem, że ktoś pochodził z jakiejś pobliskiej wioski Chełmce czy Piaski "z Prus". Wielkich problemów z przekroczeniem tej granicy nie było, zresztą miejscowi wiedzieli, gdzie i jak. Dobrze to widać na mapach z tamtego okresu, w internecie można sprawdzić na mapire.eu. Agnieszka
Mam też w swoim drzewie genealogicznym kilka przypadków ludzi z tych wsi przybywających z Prus do zaboru rosyjskiego i nigdy nie byłem pewien, na ile było to legalne czy łatwe. To wzbogaciło moje spojrzenie na moich przodków, dziękuję.
Nie jestem pewien, jak powszechne nazwisko Sobieraj jest w okolicy, ale jest prawdopodobne, że istnieje daleki związek rodzinny!A nazwisko Sobieraj można spotkać i w Radziejowie, i w Byczynie, w Krzywosądzu - kilka lat temu tworzyłam drzewo i "zbierałam metryki" dla mojej cioci i jej męża na 50lecie ich ślubu, i tak się składa, że akurat wśród przodków mojego wujka przewinęło się nazwisko Sobieraj.
Owocnych poszukiwań,
Bardzo dziękuję za to pełne tłumaczenie, zawsze chętnie je czytam, bo daje nieco bogatszy obraz okoliczności śmierci przodka.Jeśli już pewne, że to ten, to masz akt przetłumaczony w całości:
Jest to również pomocne, ponieważ teraz wiem, że Marianna jeszcze żyła, co jest przydatne do znalezienia jej aktu zgonu.
Jest Marianna Sobieraj, której śmierć w 1916 roku w Bytoni jest zindeksowana na Genetece, ale niestety te akta nie zostały jeszcze zeskanowane. Być może ten akt zgonu odnotowałby jej faktyczny wiek i/lub miejsce urodzenia, gdyż nie wydaje się, aby w Jerzycach nastąpiło to w latach w których powinna się urodzić.
Może powinienem sprawdzić kilka innych lat w aktach urodzenia z Jerzyc, gdy będę miał czas, widząc jak wiek Franciszka został odnotowany zdecydowanie błędnie w ich akcie ślubu.
Dziękuję wszystkim i pozdrawiam,
Martin
EDIT: Być może znalazłem ją tutaj 5 czerwca 1826 roku w Jerzycach, córka Marcina i Elżbiety Wicher. To czyniłoby Mariannę o cztery lata starszą niż zapisano w akcie ślubu, tak jak wiek Franciszka był o cztery lata niższy. Nigdy nie widziałem, aby akt małżeństwa był tak niedokładny w kwestii wieku pana młodego i panny młodej.
Jeśli to jest ta Marianna, której szukam, a Marianna, która zmarła w 1916 roku w Bytoni jest również poprawna, to miałaby 90 lat. Imponujące.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1042935
Dzień dobry
Pochodzę z tych okolic. Nazwisko Sobieraj występuje w jeszcze jednej formie - Sobierajski. Zerknij np. na parafię Piotrków Kujawski (genetyka) gdzie dość często to nazwisko się pojawia. Do dziś zresztą na terenie gminy Piotrków Kujawski to nazwisko występuje. Przed I wojną był to teren pogranicza niemiecko - rosyjskiego (wystarczy zapoznać się z dowolną mapą z tamtego okresu). Wśród moich przodków było wiele takich przypadków przechodzenia przez granicę.
Z poważaniem
Sławek
Pochodzę z tych okolic. Nazwisko Sobieraj występuje w jeszcze jednej formie - Sobierajski. Zerknij np. na parafię Piotrków Kujawski (genetyka) gdzie dość często to nazwisko się pojawia. Do dziś zresztą na terenie gminy Piotrków Kujawski to nazwisko występuje. Przed I wojną był to teren pogranicza niemiecko - rosyjskiego (wystarczy zapoznać się z dowolną mapą z tamtego okresu). Wśród moich przodków było wiele takich przypadków przechodzenia przez granicę.
Z poważaniem
Sławek